Κοιλάδα Διαρίζου: o ιδανικός προορισμός για outdoor activities

Το καλοκαιράκι βρίσκεται στο ζενίθ του και όλοι ψάχνουμε όμορφα μέρη και εκδηλώσεις για να απολαύσουμε τον καλό καιρό και την καλή μας διάθεση! Αν κουράστηκες από τις θάλασσες και τις συναυλίες και ψάχνεις κάτι διαφορετικό για να περάσεις όμορφα τον χρόνο σου, σου έχω το ιδανικό μέρος!



 


Article featured image
Article featured image

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χαραλάμπους, Ίδρυμα Terra Cypria

 

Όχι, δεν πρόκειται να σε στείλω σε εξωτικούς προορισμούς και σε διακοπές που απαιτούν προϋπολογισμούς χιλιάδων ευρώ (αν είσαι μεγιστάνας, μάλλον δεν θα κάθεσαι να διαβάζεις City από το κότερό σου).

Υπάρχουν και στο νησί μας μαγευτικά μέρη να εξερευνήσεις, με πολλαπλές δυνατότητες σχετικά με τις δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις. Σε μερικά από αυτά τα μέρη σε έχουμε ξεναγήσει και στο παρελθόν (βλέπε π.χ. Κάμπο Τσακίστρας και Πύργο Τυλληρίας).

Ένα από αυτά τα μέρη, ίσως το πιο άγνωστο αλλά και το πιο συναρπαστικό είναι η μαγευτική κοιλάδα του Διαρίζου.

Ο Διαρίζος (Δκιαρίζος στην κυπριακή διάλεκτο) είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος ποταμός της Κύπρου, με μήκος 42 χλμ.

Πηγάζει από την οροσειρά του Τροόδους και εκβάλει κοντά στο χωριό Κούκλια της Επαρχίας Πάφου.

Είναι από τα ελάχιστα ποτάμια του νησιού που μπορείς να βρεις τρεχούμενο νερό ολόχρονα (σε μερικά σημεία του), ενώ μας παρέχει περίπου το 20% του νερού που χρησιμοποιούμε.


Είναι από τα ελάχιστα ποτάμια του νησιού που μπορείς να βρεις τρεχούμενο νερό ολόχρονα


Η κοιλάδα του ποταμού αποτελεί βιότοπο εξαιρετικής σημασίας και μέρος της αποτελεί κομμάτι του πανευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, κυρίως επειδή τη χρησιμοποιούν πολλά είδη σπάνιων πουλιών ως μεταναστευτικό διάδρομο.

Σκέψου δηλαδή πόσα είδη μπορείς να δεις αν επισκεφτείς την κοιλάδα κατά τις περιόδους μετανάστευσης.

Εκτός από τα πουλιά, στην κοιλάδα μπορείς να απολαύσεις τις απαρχές του δάσους της Πάφου, παραδοσιακές καλλιέργειες, φυσικούς βοσκότοπους αλλά και να κάνεις το πικνίκ σου στη δροσιά που προσφέρει η παραποτάμια βλάστηση με τα σκλήδρα και τα πλατάνια και συντροφιά με το γαργάλημα των νερών του ποταμού.

Πέραν όμως από τις φυσικές της ομορφιές, στην κοιλάδα υπάρχουν πολλά μέρη να επισκεφτείς. Εκτός από τα γραφικά χωριά, εκεί βρίσκεται το πασίγνωστο ενετικό γεφύρι του Τζιελεφού αλλά και το φράγμα της Αρμίνου, το οποίο αποτελεί παράδεισο για τους ερασιτέχνες ψαράδες και όχι μόνο. Λίγο πιο πάνω θα βρεις το όχι και τόσο γνωστό γεφύρι της Ελιάς, ενώ ακόμα πιο ψηλά στην κοιλάδα, στο χωριό Φοινί, μπορείς να επισκεφτείς τους πανέμορφους καταρράκτες της Χαντάρας, όπου μπορείς να κάνεις και το μπανάκι σου!


Κάνε το μπανάκι σου στους πανέμορφους καταρράκτες της Χαντάρας


Αν είσαι λάτρης του κρασιού και της οινικής ιστορίας, θα πρέπει να γνωρίζεις πως η περιοχή φιλοξενεί μερικά από τα σημαντικότερα κρασοχώρια του νησιού μας, με αποτέλεσμα η κοιλάδα να διαθέτει δική της διαδρομή του κρασιού (δες τον σχετικό οδηγό εδώ).  Αν πάλι σ’ αρέσει η ιστορία, στην κοιλάδα μπορείς να επισκεφτείς τον αρχαίο οικισμό της Παλαίπαφου (τα σημερινά Κούκλια) που υπήρξε σημαντικό κέντρο λατρείας της Θεάς Αφροδίτης, καθώς και το εγκαταλελειμμένο χωριό Σουσκιού, όπου ανακαλύφθηκαν τα σταυρόσχημα αγαλματίδια από στεατίτη από τα οποία εμπνευστήκαμε και το λογότυπο του Έργου BIOforLIFE.

Το καλύτερο στο άφησα για το τέλος: η κοιλάδα του Διαρίζου προσφέρει πληθώρα δραστηριοτήτων τόσο σε οργανωμένες επισκέψεις όσο και σε αποδράσεις με την παρέα σου.

Αποτελεί ιδανικό προορισμό για περπάτημα, ποδηλασία, πικνίκ και βουτιές στον ποταμό. Και για τους πιο περιπετειώδεις τύπους, στους μαγευτικούς βράχους του «Κουρτελλόροτσου» (ή «βράχους των Χασαμπουλιών» όπως τους ονομάζουν μερικοί, από τους διάσημους ληστές που δρούσαν στην περιοχή στα τέλη του 19ου αιώνα) μπορείς να εκπαιδευτείς στο περιπετειώδες άθλημα της αναρρίχησης!

 

Άντε και καλές εξορμήσεις!

Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες του Project μπορείς να βρεις στο site www.cyprusbiodiversity.eu αλλά και στo facebook page Bioforlife, LIFE+ Project


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ