Τι δείχνει το duckface για την προσωπικότητά σου;

Μια selfie, μπορεί να αποκαλύψει εάν ο εικονιζόμενος χαρακτηρίζεται από νευρωτισμό, θετική διάθεση ή ακόμη και τεμπελιά, υποστηρίζουν ερευνητές από την Κίνα και τη Σιγκαπούρη.

 


Article featured image
Article featured image

Στη νέα μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση in Computers in Human Behaviour, περιγράφουν πώς η «μάστιγα» των selfies, δίνει ένα πολύ ενδιαφέρον έναυσμα για τη βαθύτερη κατανόηση της ανθρώπινης προσωπικότητας.

«Δεν γνωρίζουμε πολλά για το πώς οι selfies αντανακλούν την προσωπικότητα του εικονιζόμενου προσώπου και πώς κρίνει ένας τρίτος την προσωπικότητα του εικονιζόμενου προσώπου από τις selfies», γράφουν οι ερευνητές.

Στη μελέτη συμμετείχαν 123 άτομα που ανέβαζαν συχνά selfies στη δημοφιλή κινεζική σελίδα Sina Weibo.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα τεστ προσωπικότητας που τους χορήγησαν οι ερευνητές και στη συνέχεια 107 φοιτητές μελέτησαν τις selfies και είπαν την άποψή τους για την προσωπικότητα των εικονιζόμενων.

Χρησιμοποιήθηκαν από τους ερευνητές 13 διαφορετικά χαρακτηριστικά των selfies, όπως το αν ο χρήστης κάνει τη χαρακτηριστική γκριμάτσα duckface, εάν κρατούσε το κινητό ψηλά ή χαμηλά, εάν φαινόταν μόνο το πρόσωπο ή και το σώμα, εάν φαινόταν καλά ο χώρος στον οποίο τραβήχτηκε η φωτογραφία και εάν η φωτογραφία είχε υποστεί επεξεργασία πριν ανέβει από το χρήστη.

Διαπιστώθηκε ότι όσα άτομα ήταν, βάσει του τεστ προσωπικότητας, πιο εύθυμα και ευχάριστα, ήταν πιο πιθανό να κρατούν την κάμερα χαμηλά και γενικώς να μεταδίδουν μια ευχάριστη διάθεση μέσω των selfies τους.

Όσοι ήταν πιο ευσυνείδητοι ως προσωπικότητες, ήταν πιο πιθανό να μην αποκαλύπτουν την τοποθεσία στην οποία βρίσκονταν, αφήνοντας να εννοηθεί πως προτιμούν να προστατεύουν την προσωπική τους ζωή.

Όσοι προτιμούσαν τα... σουφρωμένα χειλάκια στις selfies τους φάνηκε να χαρακτηρίζονται ως άτομα περισσότερο νευρωτικά και λιγότερο συναισθηματικά σταθερά.

Όσοι κοιτούσαν κατάματα την κάμερα φάνηκε να είναι άτομα φιλικά και με ανεβασμένη αυτοπεποίθηση.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως οι selfies φάνηκε σε γενικές γραμμές να συνάδουν με την αυτο-αξιολόγηση των ίδιων των συμμετεχόντων για την προσωπικότητά τους. Η κριτική των φοιτητών βάσει των selfies δεν ήταν όμως πάντοτε ακριβής.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ