Υποχωρεί ο καύσωνας ή έχουμε δρόμο ακόμα;

Αφόρητη η ζέστη που επικρατούσε σήμερα σε ολόκληρη την Κύπρο με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 43 βαθμούς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις και σε συνάρτηση με τα ψηλά επίπεδα υγρασίας, η αίσθηση της θερμοκρασίας έφτανε μέχρι και τους 47 βαθμούς.

 


Article featured image
Article featured image

Η σημερινή θερμοκρασία ανά πόλη:

Πάφος 34-35 βαθμοί, ενώ η αισθητή έφτασε μέχρι τους 43 βαθμούς.

Λεμεσός 35-36 βαθμοί, με αισθητή 40 βαθμοούς.

Λάρνακα 39 βαθμοί, με αισθητή 41 βαθμούς.

Αγία Νάπα 39 βαθμοί, με αισθητή 44 βαθμούς.

Ακρωτήρι 36 βαθμοί, με αισθητή 47 βαθμούς.

Λευκωσία 42-43 βαθμοί, με αισθητή θερμοκρασία στους 46-47 βαθμούς.

Πολύ δύσκολη η σημερινή ημέρα, ενώ δυστυχώς δύσκολη φαίνεται πως θα είναι και η αυριανή.



Και αύριο καύσωνας

Όπως φαίνεται και από τον χάρτη, πολύ θερμές αέριες μάζες μάς επηρεάζουν με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και αύριο, ενώ σε συνδυασμό και με την υγρασία, ο δείκτης δυσφορίας θα είναι και πάλι υψηλός.

 



Τις πρωινές ώρες θα επικρατεί ηλιοφάνεια, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα, πολύ τοπικά, να παρατηρηθεί και αραιή ομίχλη.

Από το μεσημέρι και μετά, τοπικά στις ορεινές περιοχές θα υπάρξουν κάποιες νεφώσεις, όπως και σε ορισμένες περιοχές του εσωτερικού.

Κατά τις βραδινές ώρες, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς κατά τις πρωινές ώρες, από 1 έως 2 μποφόρ κυρίως, με μικρή ενίσχυση από το μεσημέρι όπου θα φτάνει μέχρι και 3 μποφόρ, ενώ στα νότια θαλάσσια τμήματα θα φτάνει στα 4-5 μποφόρ.

Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές κατά τις βραδινές ώρες, εκτός από τα βόρεια αλλά και τα νοτιοδυτικά θαλάσσια τμήματα που θα είναι στα 3-4 μποφόρ.

Το ότι δεν είναι ενισχυμένοι οι άνεμοι, αυτό είναι μια παράμετρος που δεν βοηθά την κατάσταση, εξ ου και αισθανόμαστε ότι η ζέστη είναι αφόρητη. Αν παρατηρηθεί ενίσχυση των ανέμων τα πράγματα σαφώς θα είναι καλύτερα.

Ζεστό χαρακτηρίζεται και το πρωινό, αφού οι θερμοκρασίες δεν πέφτουν κάτω από τους 25 βαθμούς -θα είναι από 26 έως 27 σε εσωτερικό και παράλια. Οπότε, πέραν από τους ασθενείς ανέμους, ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει τις υψηλές θερμοκρασίες -εννοώντας τον καύσωνα- είναι το γεγονός ότι  οι θερμοκρασίες κατά τις πρωινές ώρες δεν πέφτουν κάτω από τους 25 βαθμούς.

 

Οι αυριανές θερμοκρασίες

Οι μέγιστες θερμοκρασίες που φαίνονται για αύριο είναι: 41 στη Λευκωσία, 34 στην Πάφο, 36 στη Λεμεσό, 37 σε Λάρνακα και Παραλίμνι, 32 στα ημιορεινά και στους 29 στα ορεινά, με το Τρόοδος να είναι στους 26 βαθμούς.

Οπότε, αύριο θα υπάρξει μια μικρή πτώση στις θερμοκρασίες κι αυτό έχει να κάνει με το ότι οι θερμές αέριες μάζες υποχωρούν προς τα ανατολικά σιγά-σιγά.

 

Η υγρασία

Όσο αφορά στην υγρασία, παρατηρείται μια μικρή αύξηση τοπικά, ενώ στα παράλια μπορεί να φτάνει στο 40-60%.

Οπότε, εκ των πραγμάτων παραμένει και η αυριανή ημέρα δύσκολη όσο αφορά την αισθητή θερμοκρασία, εξ ου και αναμένεται και πάλι να είναι από 40 έως και 45-46 βαθμούς.

Η υγρασία σήμερα ήτανε στα δυτικά και νότια παράλια (κατά τις μεσημβρινές ώρες) στο 40-50% (ειδικά στο Ακρωτήρι άγγιξε το 65%),στα ανατολικά-νοτιοανατολικά παράλια 25-35% και στο εσωτερικό στο 20-25%.



Και μετά;

Από Τετάρτη 5/8 θα έχουμε μικρή πτώση στη θερμοκρασία και περαιτέρω από την Πέμπτη 6/8. Η υγρασία δεν πέφτει αλλά αντιθέτως θα αυξηθεί ακόμα λίγο.

Από Σάββατο 8/8, ίσως Κυριακή 9/8, νέο κύμα ζέστης φαίνεται να μας επηρεάσει και πάλι. Αυτό, φυσικά, θα ξεκαθαρίσει καλύτερα τις επόμενες μερικές ημέρες.


Πηγή: Weather Forecast Cyprus

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ