9 φωτογραφίες που εξηγούν γιατί οι Σύριοι πνίγονται στη θάλασσα

Η συνταρακτική φωτογραφία με το πτώμα του τρίχρονου Άιλαν που ξεβράστηκε στις τουρκικές ακτές έχει χαραχτεί στο μυαλό και τη συνείδησή μας (τουλάχιστον αρκετών από εμάς) και δύσκολα μπορεί να ξεχαστεί.

 


Article featured image
Article featured image

Η εικόνα του πνιγμένου τρίχρονου αγγελουδιού αποτελεί πια την προσωποποίηση της χειρότερης προσφυγικής κρίσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μερικά μόνο χιλιόμετρα παραδίπλα από εμάς, εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν κακήν κακώς τα σπίτια τους. Χιλιάδες άλλοι έχουν πεθάνει, και παντοιοτρόπως καταστραφεί. Μια ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία βρίσκεται σε εξέλιξη μερικά μόνο χιλιόμετρα παραδίπλα από εμάς…

Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, ο μικρός Άιλαν έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάγκη οι πρόσφυγες να αντιμετωπίζονται ανθρώπινα και όχι απάνθρωπα, όταν τυχαία φθάνουν εκεί που φθάνουν.

Αυτό, ωστόσο, που πολλοί ίσως να μην έχουμε αντιληφθεί είναι το γιατί φεύγουν από εκεί που φεύγουν οι Σύροι γείτονές μας.

Η κατάσταση στη Συρία έχει πραγματικά ξεφύγει: ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται για περισσότερα από τέσσερα χρόνια έχει σκοτώσει περισσότερα από 250,000 άτομα και έχει εξαγκανάσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια σε άτακτη φυγή.

Ολόκληρες γειτονιές έχουν ισοπεδωθεί και εκατομμύρια πολίτες ζουν σε απερίγραπτες συνθήκες.

Οι παρακάτω εννέα φωτογραφίες απεικονίζουν εύστοχα πόσο άσχημη είναι η ζωή για τον γειτονικό μας λαό:


ap syria fleeing civilians



 

yarmouk refugee camp syria

 

homs bombed out syria

 

barrel bomb syria aleppo

 

syrian internally displaced atme

 

ap syrians food

 

kobane people campfire

 

lebanon syrian refugees


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ