Η σημαία της Παλαιστίνης θα κυματίζει στο κτίριο των ΗΕ

O κύβος ερρίφθη και για πρώτη φορά η σημαία των Παλαιστινίων θα κυματίζει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.(Φωτογραφία: Παλαιστίνιοι κυματίζουν τη σημαία τους στην ακτή της Γάζας)

 


Article featured image
Article featured image

Με συντριπτική πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το παλαιστινιακό ψήφισμα να κυματίζει η παλαιστινιακή σημαία στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, εξοργίζοντας το Ισραήλ με την κίνηση που οι Παλαιστίνιοι περιγράφουν ως βήμα προς την ένταξή τους στον οργανισμό.

Από τα 193 μέλη του ΟΗΕ, τα 119 ψήφισαν υπέρ της πρότασης. Μεταξύ των οκτώ κρατών που την καταψήφισαν συγκαταλέγονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Οι περισσότερες χώρες-μέλη της 28μελούς Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν μεταξύ των 45 κρατών που απείχαν από την ψηφοφορία.

Από τα μέλη της ΕΕ, υπέρ της πρότασης ψήφισαν εκτός από τη Γαλλία και η Σουηδία, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Σλοβενία, Μάλτα, Πολωνία καθώς και το Λουξεμβούργο και Βέλγιο.  Σύμφωνα με το ψήφισμα, οι σημαίες των κρατών-παρατηρητών που δεν είναι μέλη του οργανισμού, όπως η Παλαιστίνη, μπορούν να υψωθούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και σε γραφεία του οργανισμού, μετά τις σημαίες των κρατών-μελών.

Το μόνο άλλο μη-μέλος του ΟΗΕ και κράτος-παρατηρητής είναι το Βατικανό, το οποίο αρνήθηκε να συμμετάσχει από κοινού στην κίνηση, λέγοντας ότι δεν ήξερε αν το ίδιο θα προχωρούσε σε ύψωση της σημαίας του σε περίπτωση που περνούσε η πρόταση.

Παλαιστίνιοι διπλωμάτες είπαν ότι η σημαία τους θα υψωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα απευθυνθεί στους ηγέτες κρατών-μελών στην ετήσια συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Γαλλία ηγείται της προσπάθειας να ξαναξεκινήσει ο ειρηνευτικός διάλογος Ισραήλ-Παλαιστινίων που ματαιώθηκε το 2014, ενώ ο Γάλλος Πρέσβης Φρανσουά Ντελάτρ είπε ότι η ψήφος αποτελούσε υποστήριξη της λύσης υπέρ δύο κρατών.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ Ρον Προσόρ άσκησε κριτική στη Συνέλευση για την αποδοχή της πρότασης, ενώ η Πρέσβης των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ είπε ότι η ύψωση της παλαιστινιακής σημαίας δεν θα λειτουργήσει υπέρ της προσέγγισης των δύο πλευρών.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ