Η τραγωδία «EROFILI REPEAT» περιοδεύει στην Κύπρο

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι πρόβες για τη σύγχρονη διασκευή της κρητικής αναγεννησιακής τραγωδίας Ερωφίλη του Γεωργίου Χορτάτση, με τίτλο «EROFILI REPEAT», σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου (Βραβείο σκηνοθεσίας, Βραβεία Θεάτρου Κύπρου 2013/14).

 


Article featured image
Article featured image

Η τραγωδία θα κάνει πρεμιέρα στις 2 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας και θα ακολουθήσουν παραστάσεις σε όλες τις πόλεις.

Η διασκευή του κειμένου έγινε από τη σκηνοθέτιδα σε συνεργασία με τους ηθοποιούς, τα σκηνικά/κοστούμια είναι του Γιώργου Γιάννου (Βραβείο σκηνογραφίας, Βραβεία Θεάτρου Κύπρου 2013/14), ο σχεδιασμός φωτισμών του Βασίλη Πετεινάρη (Βραβείο σχεδιασμού φωτισμού, Βραβεία Θεάτρου Κύπρου 2013/14), ο σχεδιασμός ήχου του Πάνου Μπάρτζη και η επιμέλεια κίνησης της Julia Brendle.

Σύμβουλος απόδοσης κειμένου η Στέλλα Βοσκαρίδου. Βοηθοί παραγωγής η Χριστίνα Πολεμιδιώτου και η Ελεάννα Τυμπανίδου.

Παίζουν οι ηθοποιοί Μαρίνα Αργυρίδου (Βραβείο Γυναικείου Ρόλου, Βραβεία Θεάτρου Κύπρου 2013/14), Μαρίνα Βρόντη, Άννα Γιαγκιώζη, Γιώργος Κυριάκου, Μαρίνα Μανδρή, Τζωρτζίνα Τάτση και Νιόβη Χαραλάμπους.

 



Λίγα λόγια για την παράσταση και το έργο

Η παράσταση «EROFILI REPEAT» επιχειρεί μια σύγχρονη αφήγηση της αναγεννησιακής τραγωδίας Ερωφίλη, προσδοκώντας να μεταφέρει το κοινωνικό στίγμα του έργου στο κοινό του σήμερα. Διατηρώντας τα κομβικά σημεία της ιστορίας καθώς και τον λυρικό χορτατσικό στίχο, στοχεύει σε μια αποδόμηση του μύθου έχοντας την αφήγηση ως πυξίδα για την ανάδειξη των εσωτερικών στόχων του έργου.

Η τραγωδία Ερωφίλη του Γεωργίου Χορτάτση, γράφτηκε γύρω στα 1595 και θεωρείται σταθμός στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ως γνήσιο δείγμα αναγεννησιακής τραγωδίας, επηρεασμένο από τα ιταλικά πρότυπα, αντιπροσωπεύει την άνθηση του κρητικού πολιτισμού υπό την επιρροή της βενετοκρατίας και είναι μέχρι σήμερα η πιο πολυπαιγμένη τραγωδία του κρητικού θεάτρου. Γραμμένη σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο, στο κρητικό ιδίωμα, ο γλωσσικός λυρισμός της θεωρείται αριστουργηματικός. Επιπλέον, η θεματική της δεν επικεντρώνεται μόνο στην ερωτική ιστορία, αλλά εγείρει ζητήματα ιδεολογικά και θέτει ερωτήματα για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Η υπόθεση διαδραματίζεται σε μια φανταστική πόλη της Αιγύπτου, όπου βασιλιάς είναι ο Φιλόγονος. Κόρη του η Ερωφίλη, η οποία μεγαλώνει στο παλάτι μαζί με τον Πανάρετο, ένα ορφανό παιδί, που ο βασιλιάς έχει μεγαλώσει σαν γιο του. Οι δύο νέοι ερωτεύονται και παντρεύονται κρυφά. Όταν ο βασιλιάς το μαθαίνει, εξοργίζεται και καταστρώνει σχέδιο εκδίκησης για να τους τιμωρήσει, αφού αψήφησαν την εξουσία του.

 



 

Ποιος ήταν ο Γεώργιος Χορτάτσης;

Έζησε στο Ρέθυμνο της Κρήτης την περίοδο της ακμής της κρητικής λογοτεχνίας και έγραψε τα έργα «Ερωφίλη», «Κατσούρμπος» και «Πανώρια». Δυστυχώς για τον ίδιο τον συγγραφέα δεν γνωρίζουμε αρκετά, μια και πολλά στοιχεία καταστράφηκαν επί τουρκοκρατίας. Ο Κωστής Παλαμάς όμως, εύστοχα τον είχε χαρακτηρίσει ως «τον εισηγητή του αναγεννησιακού θεάτρου στην Κρήτη και πατέρα της νέας μας δραματικής τέχνης».

 



Παραστάσεις:

2 Οκτωβρίου, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 8:30 μ.μ.

6 Οκτωβρίου, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 8:30 μ.μ.

8 Οκτωβρίου, Α’ Λύκειο Μακαρίου ΙΙΙ, Πάφος, 8:30 μ.μ.

Η παράσταση εντάσσεται στο Επίσημο Πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος 2017

9 Οκτωβρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 8:30 μ.μ.

Εισιτήρια προπωλούνται στο: www.SoldoutTickets.com.cy, σε όλα τα περίπτερα SoEasy & στο περίπτερο TimeOut, Πάφου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ