Γιατί σε όλα τα φερμουάρ μας γράφει YKK;

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πως σχεδόν σε όλα τα φερμουάρ των ρούχων που φοράτε (σχεδόν σε όλα όμως!) υπάρχουν χαραγμένα τα γράμματα «ΥKK».Article featured image
Article featured image

Επτά δισεκατομμύρια φερμουάρ ετησίως σφραγίζονται με αυτό το αρκτικόλεξο, αφού όλα κατασκευάζονται από την ίδια εταιρεία: μια ιαπωνική εταιρεία που μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή, είναι όμως μία από τις πιο διαδεδομένες μάρκες στην ιστορία.

Αυτά τα τρία κεφαλαία γράμματα είναι τα αρχικά για το Yoshida Kogyo Kabushikigaisha το οποίο σημαίνει Yoshida Manufacturing Shareholding Company.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Tadao Yoshida το 1934, την εποχή που οι επιχειρήσεις κατασκευής φερμουάρ είχαν αρχίσει να ανθούν.

Έκτοτε έχει επεκταθεί και σε άλλους τύπους συνδετικών υλικών απλώνοντας τα πλοκάμια της ακόμη και σε αρχιτεκτονικές εφαρμογές αλλά το φερμουάρ παραμένει η ναυαρχίδα της μια και προμηθεύει τα μισά φερμουάρ της παγκόσμιας αγοράς ετησίως.

Πολλοί από τους σχεδιαστές που πωλούν ακριβά τζιν παντελόνια και τζάκετ έχουν στο παρελθόν προσπαθήσει να ξεφορτωθούν το ΥΚΚ από το φερμουάρ τους, αλλά τελικά επέστρεψαν στην παντοκρατορία του Yoshida, μια και είναι κοινή παραδοχή πως τα δικά του είναι τα πιο ανθεκτικά στον κόσμο.Trivia: Στις 29 Απριλίου, του 1913, ο Σουηδός μηχανικός Γκίντιον Σούντμπακκατασκευάζει και πατεντάρει το φερμουάρ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ