Κούβα: «φυλακίστηκαν» χιλιάδες άστεγοι για να μη τους δει ο Πάπας

Μια οργάνωση αντιφρονούντων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε την κυβέρνηση της Κούβας ότι επιδόθηκε σε μια «κοινωνική εκκαθάριση» ενόψει της επίσκεψης του πάπα Φραγκίσκου.

 


Καταγγέλλουν την αστυνομία ότι μάζεψε από τους δρόμους χιλιάδες επαίτες και άστεγους στις τρεις πόλεις στις οποίες θα ταξιδέψει ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Η κυβέρνηση της Κούβας δεν σχολιάζει τις επιχειρήσεις της αστυνομίας.

Η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Εθνική Συμφιλίωση στην Κούβα εξέφρασε «βαθιά αγανάκτηση και ανησυχία» για την αστυνομική επιχείρηση που όπως ανέφερε βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αβάνα, στο Ολγκίν και στο Σαντιάγο, τις τρεις πόλεις που θα επισκεφθεί ο πάπας από σήμερα Σάββατο έως και την Τρίτη.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, είχε αποτέλεσμα στον εγκλεισμό χιλιάδων επαιτών, αλητών, ψυχικά ασθενών και άλλων ευάλωτων περιπλανώμενων, στην πλειονότητά τους άστεγων», ανέφερε η οργάνωση αυτή σε ανακοίνωσή της, εκτιμώντας ότι η επιχείρηση διεξήχθη έγινε με την έγκριση της κυβέρνησης.

«Αυτή η "κοινωνική εκκαθάριση" έχει σκοπό να απομακρυνθούν από τα βλέμματα των πιστών, των ξένων δημοσιογράφων και άλλων επισκεπτών» που θα έλθουν για να δουν τον πάπα, πρόσθεσε η οργάνωση.

Είναι άγνωστο το πού βρίσκονται οι άνθρωποι που συνελήφθησαν από την αστυνομία, σημείωσε η Επιτροπή, καλώντας δημόσια τον πάπα Φραγκίσκο να επέμβει και να ζητήσει την απελευθέρωσή τους.

Η Επιτροπή καταγράφει τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις αντιφρονούντων αλλά και κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου. Στην πιο πρόσφατη ετήσια έκθεσή της, έκανε λόγο για 60 πολιτικούς κρατούμενους και άλλους 11 ανθρώπους που έχουν αποφυλακιστεί υπό περιοριστικούς όρους και δεν τους επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τη νήσο.

Η οργάνωση δημοσιεύει σε μηνιαία βάση εκθέσεις για τους αντιφρονούντες που συλλαμβάνονται για πολιτικές δραστηριότητες. Υποστήριξε ότι 768 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση τον Αύγουστο, ένας αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος φέτος.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ