Δορυφόρος φωτογράφισε τον ανατιναγμένο ναό στην Παλμύρα

H ανατίναξη και καταστροφή του κοσμήματος της αρχαίας Παλμύρας ,του ναού του Βήλου από τους τζιχαντιστές επιβεβαιώνεται από φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από δορυφόρο πάνω από τη συριακή έρημο.

 


Article featured image
Article featured image

Οι εικόνες, όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, μαρτυρούν την ανατίναξη και καταστροφή του κοσμήματος της αρχαίας Παλμύρας, του ναού του Βήλου, από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την καταστροφή του κύριου κτιρίου του ναού του Βήλου καθώς και μιας σειράς κιόνων» που τον περιέβαλλε, ανέφερε το Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση και την Έρευνα (UNITAR), αφού συνέκρινε δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν πριν από και μετά την έκρηξη.

Σε μια δορυφορική φωτογραφία που είχε ληφθεί την 27η Αυγούστου εικονίζεται καθαρά ο ναός, μια τετράγωνη δομή που περιέβαλαν κίονες, η ανέγερση του οποίου είχε ολοκληρωθεί τον δεύτερο αιώνα. Σε ένα στιγμιότυπο που ελήφθη σήμερα όμως, είναι ορατοί μόνο μερικοί κίονες στο άκρο του αρχαίου ναού.

Σημειώνεται πως πρόκειται για τη δεύτερη καταστροφή ενός ναού στην Παλμύρα που διέπραξαν οι μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου μέσα σε μία εβδομάδα.

Την 23η Αυγούστου το ΙΚ είχε καταστρέψει ολοσχερώς με εκρηκτικά τον ναό του Βάαλ-Δία, ανατινάσσοντας τον σηκό, το εσωτερικό τμήμα του ναού, ενώ οι κίονες που τον περιβάλαν κατέρρευσαν.

image

image

image


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ