Στην Ζάχα Χαντίντ το RIBA Gold Medal

Η πολυβραβευμένη Ιρακινή αρχιτέκτονας, Ζάχα Χαντίντ, στην οποία ως γνωστόν ανήκει και το σχέδιο της πλατείας Ελευθερίας, είναι πλέον κάτοχος και του επίζηλου RIBA Gold Medal.

 


Article featured image
Article featured image

Όσο η Πλατεία είναι under construction, με την κατασκευάστρια εταιρεία και τον Δήμο να φτιάχνουν και να γκρεμίζουν ακόμα τις κολόνες για να δουν αν τις έκαναν καλά, όσο ακόμα εμείς συζητάμε αν αυτό που θα γίνει θα είναι στολίδι για την πόλη που θα αναδείξει τις ομορφιές της όσο ποτέ άλλοτε (προσωπικά αυτό πιστεύω) ή ένα ογκώδες έκτρωμα όπως λένε οι γνωστοί-άγνωστοι που γκρινιάζουν πάντα και για τα πάντα, οι θαυμαστές της τής απένειμαν ένα ακόμα βραβείο: το επίζηλο RIBA Gold Medal του Royal Institute of British Architects.

Κατά τ’ άλλα, οι μιμητές της διάσημης αρχιτέκτονος συνεχίζουν ακάθεκτοι να την… κοπιάρουν. Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, σχέδια της Χαντίντ κοπιάρονται από θρασείς εργολάβους και κτίρια-μαϊμού ξεπηδούν δεξιά και αριστερά, κυρίως στην Κίνα. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Oliver Wainwright στον Guardian, οι κόπιες ολοκληρώνονται και εγκαινιάζονται πριν καν μπουν τα θεμέλια για τα πρωτότυπα, μια πρακτική που θυμίζει τις αλυσίδες οικονομικού ενδύματος και τους οίκους μόδας. Ενδεικτικά επισημαίνει ότι ένα κτιριακό συγκρότημα στην Τσονγκίνγκ, το οποίο μοιάζει σκανδαλωδώς με ένα άλλο το οποίο κατασκευάζεται αυτή την εποχή στο Πεκίνο σε σχέδια της Χαντίντ, είναι πανέτοιμο.

Φυσικά, μιμητές της Χαντίντ υπάρχουν και μεταξύ των «νομοταγών» συναδέλφων της, αν και στην περίπτωση αυτή προτιμάται ο όρος «επιρροές». Αρχιτέκτονες που έχουν καβαλήσει το κύμα της κτιριογλυπτικής, όπως περιγράφεται η αρχιτεκτονική της, και το αναπαράγουν, κυρίως για τον σχεδιασμό δημόσιων κτιρίων επικών διαστάσεων. Κι αυτό διότι οι ρευστές φόρμες της Χαντίντ είναι αυτή τη στιγμή ανείπωτα ελκυστικές σε κρατικούς αξιωματούχους και άρχοντες, οι οποίοι θέλγονται από το υπέρογκο κόστος των κατασκευών και τον μνημειακό χαρακτήρα τους.

 


[Πηγή]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ