Πέθανε ο σκιτσογράφος της Φρουτοπίας Νίκος Μαρουλάκης

Εξεμέτρησε το ζην ο σκιτσογράφος που με την πένα του δημιούργησε τους αγαπημένους ήρωες των παιδικών μας χρόνων, Νίκος Μαρουλάκης.

 


Article featured image
Article featured image

Ο Μαρκουλάκης ήταν κυρίως γνωστός από τα έργα του «Φρουτοπία» του Ευγένιου Τριβιζά και «Το Μαγικό Τσουκάλι».  

Είχε γεννηθεί στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Κερατσίνι. Με τη γελοιογραφία ασχολήθηκε από το 1960.

Γελοιογραφίες του δημοσιεύτηκαν σε πολλά περιοδικά από το 1960 έως το 1967 (Ταχυδρόμος, Εικόνες κ.ά.). Το 1966 γίνεται μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου. Το 1977 πηγαίνει στη Δ. Γερμανία. Γελοιογραφίες του δημοσιεύονται συνέχεια στα περιοδικά Pardon, Lui, She, Stern, Freundin, Für Sie, Auto, Frankfurte Rundschau, Die Zeit, Tip κ.ά.  

Το πρώτο του παιδικό βιβλίο, Αυγουστίνος, η φάλαινα θαύμα, με κείμενο και εικόνες του ίδιου, εκδίδεται το 1979 από τις «Εκδόσεις Κέδρος». Ακολουθούν τέσσερα βιβλία του στις «Εκδόσεις Καστανιώτη», Το μαγικό τσουκάλι, Οι πιο μικροί μας φίλοι, Το τσίρκο Ραμπίνο και Ο κύριος Σαρανταποδαρούσας

Συγχρόνως ασχολείται και με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων, με κόμικς και, φυσικά, με γελοιογραφίες. Από το 1982 έως σήμερα έχει εικονογραφήσει 60 περίπου παιδικά βιβλία.

Το 1987 εκδίδονται και οι δύο πρώτοι τόμοι του κόμικ Ο μικρός Αχιλλέας και το ποδολάχανο από τις «Εκδόσεις Χελώνα», που φτιάχτηκε με τη συνεργασία του Πέτρου Κωνσταντινίδη (κείμενα). Με τον Πέτρο Κωνσταντινίδη, επίσης, φτιάχτηκε και το προσχολικής ηλικίας βιβλίο Άρης ο Αλφαβητάρης.  

Ο Νίκος Μαρουλάκης έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Γερμανία και έχει λάβει μέρος σε αρκετές διεθνείς εκθέσεις γελοιογραφίας.

Έχει βραβευτεί δυο φορές στη Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας του Βερολίνου, τρεις φορές στην έκθεση του Τόκιο και έχει πάρει μια τιμητική διάκριση στην Έκθεση Γελοιογραφίας του Vercelli της Ιταλίας.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ