Ψηλοί vs κοντοί [ποιοι έχουν μεγαλύτερη επιτυχία;]

Το ύψος μπορεί να επηρεάσει τη μοίρα, με τρόπους που δεν αντιλαμβανόμαστε συνήθως.

 


Article featured image
Article featured image

Ποιοι περνούν καλύτερα σε αυτή τη ζωή; Οι ψηλοί ή οι κοντοί;

Το BBC αποφάσισε να απαντήσει στο ερώτημα, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα μελετών που έχουν γίνει για το θέμα.

 

Χρήματα και εξουσία

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι ψηλότεροι υποψήφιοι πολιτικοί τείνουν να παίρνουν περισσότερες ψήφους. Επιπλέον, οι ψηλότεροι- άνδρες και γυναίκες- θεωρούνται πιο κυρίαρχοι, υγιείς και έξυπνοι και είναι πιο πιθανό να επιλεγούν για πιο ανταγωνιστικές δουλειές. Επίσης, κερδίζουν περισσότερα χρήματα.

 

Σεξουαλική έλξη

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ψηλότεροι και των δύο φύλων θεωρούνται γενικότερα πιο ελκυστικοί. Όμως, παρότι για παράδειγμα τα μοντέλα είναι πολύ ψηλά, οι γυναίκες που ξεχωρίζουν για το ύψος τους δεν φαίνεται να έχουν πολλές επιτυχίες στον αισθηματικό τομέα, καθώς προτιμάται ένα πιο μέτριο ανάστημα. Όσο για τους άνδρες, άλλη έρευνα έδειξε ότι συνήθως οι γυναίκες περιμένουν από κάποιον ψηλό να είναι και ιδιαίτερα... προικισμένος.

 

Αθλητισμός

Όσο πιο μακριά πόδια έχει, τόσο μεγαλύτερο είναι και το πλεονέκτημά του σε αρκετά αθλήματα. Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις οι βραχύσωμοι έχουν το αβαντάζ, καθώς έχουν καλύτερο χρόνο αντίδρασης και κατά συνέπεια είναι πιο γρήγοροι, ενώ έχουν και καλύτερο συντονισμό κινήσεων και ελαστικότητα, κάτι που τους ευνοεί για παράδειγμα στις πολεμικές τέχνες, τη γυμναστική, το σκι και τις καταδύσεις 

 

Αδεξιότητα

Οι ψηλότεροι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν κάποια στιγμή στη ζωή τους, κάτι που μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η «μηχανική» του σώματός τους δυσκολεύει την προσπάθειά τους να εμποδίσουν για παράδειγμα μία σύγκρουση, σε σύγκριση με τους πιο κοντούς.

 

Προσδόκιμο ζωής και υγεία

Ένα χωριό της Σαρδηνίας, γνωστό γιατί έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αιωνόβιων σε όλη την Ευρώπη, δίνει μία εικόνα για το ποιοι έχουν το πάνω χέρι σε αυτό τον τομέα. Παρότι άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο, όπως η μεσογειακή διατροφή και η έντονη κοινωνική ζωή, ένας πιθανός λόγος για την μακροβιότητα των κατοίκων τους μπορεί να είναι το γεγονός ότι πρόκειται στην πλειονότητά τους για κοντούς ανθρώπους, με μέσο όρο ύψους στους άνδρες της παλιότερης γενιάς το 1,60 μ. Μία άλλη μελέτη σε Ισπανούς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάθε επιπλέον εκατοστό στο ύψος ενός ανθρώπου «αφαιρούσε» 0,7 χρόνια από το συνολικό προσδόκιμο ζωής του.

 

Ευτυχία

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ύψος του ανθρώπου, τόσο ψηλότερο «σκορ» καταγράφει στο πόσο ευτυχισμένος νιώθει και πόσο απολαμβάνει τη ζωή. Ίσως αυτό έχει σχέση με το γεγονός ότι το ύψος επηρεάζει για παράδειγμα τις επαγγελματικές προοπτικές και βοηθά κάποιον να έχει μεγαλύτερες απολαβές.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ