Είδαμε τον «Παπουτσωμένο γάτο»

Ξυπνάς Κυριακή πρωί και μπαίνεις στο αμάξι μαζί με τα παιδιά, με προορισμό κάποιο θέατρο, για να παρακολουθήσεις μια παράσταση παιδικού θεάτρου.

 


Article featured image
Article featured image

Μοναδική σου φιλοδοξία, μοναδικό ζητούμενο, εκτός από τα παιδιά να περάσεις κι εσύ καλά!

Αυτό πιστεύω είναι το μυστικό. Να κάνεις πράγματα μαζί με τα παιδιά που να μην σου φαίνονται σαν αγγαρεία. Να διαβάζεις ένα παραμύθι, να ακούς ένα παιδικό δίσκο, να παίζεις ένα παιχνίδι, να βλέπεις μια παιδική ταινία ή μια θεατρική παράσταση, και να χαίρεσαι που μέσω αυτών έχεις ακόμα μια καλή ευκαιρία να επικοινωνήσεις με τα παιδιά σου.

Για να το καταφέρεις όμως, αυτός που θα σου δώσει την ευκαιρία να περάσεις ποιοτικό χρόνο με το παιδί σου θα πρέπει να έχει κατά νου ότι, η δουλειά του απευθύνεται τόσο στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους. Ότι εκτός από το αλάθητο κριτήριο των παιδιών θα πρέπει να ικανοποιήσει και το κριτήριο το δικό σου. Και ευτυχώς, οι πλείστοι δημιουργοί το αντιλαμβάνονται αυτό και δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Αν εξαιρέσουμε κάποια παιδιάστικα τραγούδια που κυκλοφορούν στο ίντερνετ, κάποια παραμύθια που γράφονται... απλώς για να γραφτούν και κάποιες (και καλά) παιδικές παραστάσεις θεάτρου που εντάσσονται στην κατηγορία της «αρπαχτής» και δεν αντιλαμβάνονται πως το κοινό αποτελείται... και από ενήλικες, κατά τ’ άλλα ένας γονιός στην Κύπρο έχει ευτυχώς πολλές επιλογές για ουσιαστική ψυχαγωγία.

Χθες πήγαμε στο Σατιρικό Θέατρο για να απολαύσουμε τον «Παπουτσωμένο γάτο» του Σαρλ Περώ. Πέραν από την γοητευτική ιστορία του ίδιου του παραμυθιού, που εξυμνεί την έννοια της πραγματικής φιλίας, την αλήθεια και το ψέμα, το δίκαιο και το άδικο, την αιώνια πάλη του καλού και του κακού, ήτανε κι άλλα στοιχεία που βοήθησαν να περάσουμε καλά, μικροί και μεγάλοι:

Ήταν ο «7ψυχος» Άντονι Παπαμιχαήλ ο οποίος με την τσαχπινιά και τις έξυπνες ατάκες - αστεία του ενσάρκωσε άψογα τον ομώνυμο ρόλο.

 




 

Γατάκια!

A video posted by Michalis Michaelides (@michailisquared) on








Ήταν τα animations του Γιώργου Αλεξάνδρου που παντρεύτηκαν άψογα με τα σκηνικά του Χάρη Καυκαρίδη και έδωσαν κυριολεκτικά μια άλλη διάσταση στο όλο σκηνικό.

Ήταν οι μεταμφιέσεις, τα κουστούμια και το μακιγιάζ.

Ήταν η μουσική και οι στίχοι των Στέλιο Γερασίμου και Σταύρου Σταύρου που μαζί με τις χορογραφίες, τα έξυπνα props και φυσικά τη σκηνοθεσία του Μάριου Κακουλή (βλ. «Φρουτοπία» και «Τρίο του Porto Sueño») μετατρέπουν ένα κλασσικό παραμύθι σε ένα σύγχρονο μιούζικαλ-υπερπαραγωγή.

Ήταν η ικανότητα της παραγωγής να χρησιμοποιήσει και να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο όλο τον τεχνικό εξοπλισμό της Παιδικής Σκηνής του Σατιρικού Θεάτρου, από τα σταγκόνια και τις καταπακτές, μέχρι την περιστροφική σκηνή και τους φωτισμούς για να μας μεταφέρει (όπως μας υποσχέθηκε εξ αρχής) σε ένα παραμυθένιο κόσμο όπου οι άνθρωποι πετούν και τα ζώα μιλούν!

Εν κατακλείδι, ήταν η χωρίς «τσιγκουνιά» (σε οποιοδήποτε επίπεδο) δημιουργία μιας παράστασης που σέβεται και διασκεδάζει εξίσου τα παιδιά και τους ενήλικες.

Μια καλοδουλεμένη παράσταση, χωρίς φανφάρες και υπερβολές, για ένα όμορφο πρωϊνό Κυριακής.

«Απλά… γάτος» όπως ο ίδιος λέει συνεχώς.

 



 

Παπουτσωμένος Γάτος

Κάθε Κυριακή, στις 10.30

Σατιρικό Θέατρο, Αγλαντζιά, Λευκωσία

Γενική είσοδος €10

Πληροφορίες 22312940


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ