Το κυπριακό ντοκιμαντέρ που κάνει θραύση

Αποδεικνύει τη δυναμική της Κύπρου ως κινηματογραφικού προορισμού.

Το κυπριακό ντοκιμαντέρ που κάνει θραύση

Αποδεικνύει τη δυναμική της Κύπρου ως κινηματογραφικού προορισμού.

Article featured image
Article featured image

Το 1970 οι κάτοικοι του μικρού χωριού Κάρμι ζουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία: τα γυρίσματα της ταινίας «Πολυαγαπημένη», με συνεργείο και ηθοποιούς του Hollywood.

Σαράντα τόσα χρόνια μετά, ένα κυπριακό ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε με αφορμή την ταινία εκείνη κάνει διεθνώς θραύση.

Το «Πολυαγαπημένες Μέρες» του Κωνσταντίνου Πατσαλίδη σε σενάριο και παραγωγή Γιώργου Αβραάμ χρειάστηκε έξι χρόνια έρευνας και γυρισμάτων και αποσπά εξαιρετικές κριτικές τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.

«Με αφορμή την ταινία ‘Πολυαγαπημένη’, η οποία γυρίστηκε το 1970 στην Κύπρο και στο κατεχόμενο σήμερα χωριό Κάρμι, αρχική μου επιδίωξη ήταν να μεταφέρω εικόνες της κοινωνικής πραγματικότητας της τότε εποχής και παράλληλα να προσεγγίσω δημιουργικά την πολλά υποσχόμενη πορεία του νησιού ως κινηματογραφικού προορισμού: μια πορεία, που σταμάτησε γρήγορα και άδοξα μετά την τουρκική εισβολή του 1974» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Πατσαλίδης.



Έχει χαρακτηριστεί «ερωτικό γράμμα σε μια ανέμελη εποχή όπου άνθρωποι που δεν είχαν ιδέα τι είναι το σινεμά, είχαν το ίδιο το σινεμά στην πίσω αυλή τους. Άνθρωποι χαμογελαστοί, ανοιχτόκαρδοι, φιλόξενοι, χωρατατζήδες. Και που συμπτωματικά έζησαν τις τελευταίες μέρες της κυπριακής αθωότητας λίγο πριν την τρομοκρατία, το πραξικόπημα, την εισβολή».

Η επίσημη πρεμιέρα έγινε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη, τον Μάρτιο του 2015 και ακολούθησε τον Αύγουστο η προβολή του σε μια κατάμεστη αίθουσα στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λεμεσού.

Έκτοτε αποσπά τις καλύτερες κριτικές, όπου κι αν προβάλλεται.

Οι επόμενες του προβολές έχουν προγραμματιστεί για τις 7 και 14 Φεβρουαρίου στον κινηματογράφο ArtHouse στο Crouch End του βορείου Λονδίνου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ