Τι' ναι αυτό το event με τ’ όνομα «AyeBaDome»;

«AyeBaDome:Super» ονομάζεται η νέα εικαστική έκθεση που εγκαινιάζεται την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου στο Θκιό Παλλιές.

 


Article featured image
Article featured image

Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση την οποία επιμελείται ο Peter Eramian και στην οποία συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Ορέστης Λαζούρας, Παναγιώτης Μηνά, Νάγια Σάββα, Έφη Σαββίδη, Κωνσταντίνος Ταλιώτης, Μαρία Τουμάζου, Μαρίνα Ξενοφώντος και Νάταλι Γιαξή.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι συνθήκες της εμφάνισης του AyeBaDome δεν είναι ξεκάθαρες. «Πρόκειται για μία λέξη υβριδικής μετάλλαξης, αποτέλεσμα της αυτόματης διόρθωσης που προκύπτει από την αλγοριθμική παρακολούθηση των συνηθειών ενός χρήστη κινητής τηλεφωνίας.

H αυτόματη διόρθωση και οι μέθοδοι πρόβλεψης εισαγωγής προσθέτουν στη γλώσσα ένα επίπεδο τεχνολογικής περιπλοκότητας που δημιουργεί λέξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια νέα γλώσσα της καθημερινότητας.

Η έκθεση «AyeBaDome:Super» παρουσιάζει μια ευκαιρία οικειοποίησης της δυνατότητας σημασιοδότησης αυτού του υβριδίου. Με το να του δοθεί ένα ανοικτό, διαλογικό πλαίσιο που λειτουργεί στον ενδιάμεσο χώρο της τέχνης, δημιουργείται ένα αναφορικό σημείο που δεν δύναται να κλείσει.

Τα έργα σε αυτήν την έκθεση δημιουργούν ρευστές αποκλίσεις δουλεύοντας διαφορικά. Το να δουλεύουμε διαφορικά, βυθισμένοι σε πολιτιστικές αλληγορίες που συχνά φαίνονται να είναι αυτές που πρωτίστως αρνούνται την αλλαγή, είναι η σύγχρονη, επιτακτική ανάγκη για τη διατήρηση της συλλογικότητας μας.

 



Σε μια κοινωνία όπως η κυπριακή, όπου η τοπική διάλεκτος δημιουργεί μια απόκλιση μεταξύ επίσημης και καθημερινής ομιλίας, ο χώρος της διαφοροποίησης παραμένει διαρκώς ανοικτός και η μέθοδος της απόκλισης είναι βασική για την δημιουργία τοπικών ταυτοτήτων . Αυτό επιτρέπει στα έργα να θέσουν τα αιτήματά τους με έναν τρόπο που ν’ αποκαλύπτει τι απαρτίζει τις πιο ενδόμυχες πεποιθήσεις και επιθυμίες που δημιουργούν τον κοινό, διυποκειμενικό χώρο της κοινωνίας.

Το AyeBaDome είναι μία υβριδική ιδέα που μας προκαλεί να δώσουμε χρόνο στα ίδια τα έργα να διεισδύσουν και να μολύνουν τις είδη υπάρχουσες μεθόδους μεταφραστικής έκφρασης ούτως ώστε να δημιουργηθούν νέοι τρόποι αναγνώρισης πολιτικών στιγμών, αλλάζοντας έτσι τις κοινωνικές βάσεις των όποιων σημείων αναφοράς».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ