Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον Ακάμα και την πρόταση Κουγιάλη

Τί απαιτεί η «Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών» σε σχέση με την πρόταση της Διυπουργικής Επιτροπής για τον Ακάμα που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Παρασκευή (8/1) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος 2016, ο Νίκος Κουγιάλης, ποιες θεωρεί πως πρέπει να είναι οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις οποιασδήποτε συζήτησης και απόφασης για το μέλλον της Χερσονήσου του Ακάμα και γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό την Παρασκευή να μαζευτεί μαζικά ο κόσμος έξω από τη Βουλή.

 


Article featured image
Article featured image

Διάβασε αυτούσιο το πολύ επεξηγηματικό κείμενο-ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών» και θα βρεις τις απαντήσεις σε όλα τα πιο πάνω ερωτήματα.

 

Την ερχόμενη Παρασκευή, 8/1/2016, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ), Νίκος Κουγιάλης, θα παρουσιάσει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος την καταστροφική και καταδικαστέα πρόταση της Διυπουργικής Επιτροπής για τον Ακάμα. Είναι χρέος όλων μας να είμαστε έξω από τη Βουλή στις 08:15, με πλακάτ, πανό και σφυρίκτρες για να διασφαλίσουμε ότι η πρόταση της Διυπουργικής Επιτροπής δεν πρόκειται να περάσει, με κανέναν τρόπο και για κανένα λόγο!

Η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής κινείται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τις 3 προηγούμενες αποφάσεις των Υπουργικών Συμβουλίων για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της Χερσονήσου του Ακάμα. Σε αυτό το πλαίσιο, ουσιαστικά οι μεθοδεύσεις Κουγιάλη και η πρόταση της Διυπουργικής Επιτροπής επιχειρούν να ανατρέψουν όλες τις ισχύουσες περιβαλλοντικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις στην περιοχή.

Από τις 17/10/2015 μέχρι σήμερα, περισσότερα από 7400 άτομα έχουν υπογράψει το διαδικτυακό ψήφισμα διαμαρτυρίας για την προστασία της Χερσονήσου του Ακάμα και την ανακήρυξη της σε Πάρκο Βιόσφαιρας της UNESCO. Μάλιστα, ακόμα και μετά τη μαζική και δυναμική κινητοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων και ενεργών πολιτών μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο, στις 23/12/2015, ο ΥΓΑΑΠ επιχειρεί να προβεί σε νέες μεθοδεύσεις, χωρίς να αναθεωρεί τις λανθασμένες εισηγήσεις του, έτσι ώστε να μπορέσει να υποβάλει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, όσον το δυνατόν πιο σύντομα, την πρόταση της Διυπουργικής Επιτροπής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΥΓΑΑΠ θα παρουσιάσει την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής σε έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, την Παρασκευή, 8/1/2016.

 



Φαράγγι του Άβακα / φωτογραφία: Λεύκιος Σεργίδης



Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών απαιτεί:

•  Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος πρέπει να ζητήσει την απόσυρση από την Διυπουργική Επιτροπή ή την καταψήφιση από το Υπουργικό Συμβούλιο της πρότασης του ΥΓΑΑΠ, καθώς δεν στηρίζεται σε οικολογικά κριτήρια και επιστημονικά δεδομένα, αλλά σε οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, κατά παράβαση του πνεύματος και των προνοιών της κοινοτικής οδηγίας και της εναρμονιστικής νομοθεσίας για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων.

• Το ‘Διαχειριστικό Σχέδιο για την Περιοχή του Δικτύου Natura 2000 της Χερσονήσου του Ακάμα’, το οποίο εκπονήθηκε με στόχο την προστασία, διατήρηση και διαχείριση ολόκληρης της Περιοχής Προστασίας της Φύσης 2000, πρέπει να οριστικοποιηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα, καθώς έχουν ήδη περάσει 10 χρόνια από την έγκριση των προνοιών του από το Υπουργικό Συμβούλιο (Δεκέμβριος 2005), 8 χρόνια από τη σύσταση της ∆ιαχειριστικής Επιτροπής του Διαχειριστικού Σχεδίου (Οκτώβριος 2007), 6 χρόνια από την οριστικοποίηση των πολεοδομικών ρυθμίσεων και ιδιοκτησιακών ζητημάτων που συνδέονται με αυτό από το Υπουργικό Συμβούλιο (Απρίλιος 2009), καθώς επίσης και 18 μήνες από τη δημοσίευση του (Ιούνιος 2014).

• Ολόκληρη η Περιοχή Προστασίας Φύση 2000 της Χερσονήσου του Ακάμα -συμπεριλαμβανομένης όχι μόνο της κρατικής δασικής και χαλίτικης γης, αλλά και των περίκλειστων εντός του Κρατικού Δάσους και των περιμετρικών ιδιωτικών περιουσιών- πρέπει να ανακηρυχθεί σε Εθνικό Δασικό Πάρκο, στη βάση του Άρθρου 13 περί της ‘Απόκτησης ακίνητης ιδιοκτησίας από τη Δημοκρατία’ και του Άρθρου 15 περί της ‘Κήρυξης φυσικών αποθεμάτων, εθνικών δασικών πάρκων, προστατευτικών πάρκων και δασικών πάρκων’ του ‘περί Δασών Νόμου του 2012’, καθώς επίσης και του Άρθρου 3(2)(κ) περί των ‘Προϋποθέσεων αναγκαστικής απαλλοτριώσεως’ του ‘περί Αναγκαστικής Απαλλοτριώσεως Νόμου του 1962’.

• Οποιοδήποτε νέο Τοπικό Σχέδιο για την Ευρύτερη Περιοχή της Χερσονήσου του Ακάμα πρέπει να απαγορεύει την επέκταση των πολεοδομικών ζωνών και των οικιστικών περιοχών, καθώς οι τοπικές κοινότητες έχουν ήδη δυσανάλογες πολεοδομικές ζώνες σε σχέση με τον μόνιμο πληθυσμό και το τουριστικό δυναμικό της περιοχής, καθώς επίσης και τη φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος της Χερσονήσου του Ακάμα.

 



Φωτογραφία: Παναγιώτα Κουτσόφτα

 

Όσον αφορά την Περιοχή Προστασίας της Φύσης 2000:

• Η Ζώνη Ειδικής Προστασίας που κηρύχθηκε το 2009, στο πλαίσιο της κοινοτικής οδηγίας και της εναρμονιστικής νομοθεσίας για τη διατήρηση των άγριων πτηνών, πρέπει να αναθεωρηθεί και να συμπεριλάβει ολόκληρη την χερσαία επικράτεια της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά, όπως αυτή καθορίστηκε το 2004 και ανακαθορίστηκε το 2014 από τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου, καθώς οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά έχουν αναγνωριστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σωστή βάση για τον καθορισμό περιοχών ως Ζωνών Ειδικής Προστασίας, και

• Ο Τόπος Κοινοτικής Σημασίας που κηρύχθηκε το 2010, στο πλαίσιο της κοινοτικής οδηγίας και της εναρμονιστικής νομοθεσίας για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, πρέπει να αναθεωρηθεί και να συμπεριλάβει ολόκληρη την χερσαία επικράτεια της προτεινόμενης Περιοχής Προστασίας της Φύσης 2000, όπως αυτή καθορίστηκε αρχικά το 2002 από το τότε Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Life+ που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

• Ολόκληρη η Χερσόνησος του Ακάμα -συμπεριλαμβανομένων τόσο του Κρατικού Δάσους και της Περιοχής Προστασίας Φύση 2000, όσο και των τοπικών κοινοτήτων του Οροπεδίου της Λαόνας -πρέπει να ανακηρυχθεί άμεσα σε Πάρκο Βιόσφαιρας της UNESCO, μετά από 20 ολόκληρα χρόνια άσκοπων συζητήσεων και αδικαιολόγητων καθυστερήσεων και παρά την εκπόνηση του ‘Διαχειριστικού Σχεδίου Διατήρησης της Χερσονήσου του Ακάμα’ το 1995, στο πλαίσιο του Μεσογειακού Περιβαλλοντικού Προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας, κατόπιν εντολής της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας και χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών.

 



Κυπριακή τουλίπα / φωτογραφία: Παναγιώτα Κουτσόφτα






ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 6 ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

 

Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών θεωρεί ότι θεμελιώδεις προϋποθέσεις οποιασδήποτε συζήτησης και απόφασης για το μέλλον της Χερσονήσου του Ακάμα πρέπει να αποτελούν:

1. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η αποκατάσταση των οικοτόπων της περιοχής,

2. Η ευημερία των τοπικών κοινοτήτων, μέσω της διασφάλισης της περιβαλλοντικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, και

3. Η διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος και των κοινών αγαθών από οποιαδήποτε οικονομικά συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες.

Θεωρούμε ότι ο Ακάμας δεν είναι κτήμα κανενός, αλλά ανήκει σε όλες και όλους μας! Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διαμαρτυρόμαστε μπροστά από τη Βουλή, την ερχόμενη Παρασκευή, 8/1/2016, στις 08:15, ενάντια στα σχέδια Κουγιάλη και την πρόταση της Διυπουργικής Επιτροπής.



Κεντρική φωτογραφία: Λάρα / φωτογραφία: Λεύκιος Σεργίδης


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ