«Αν φυσιολογικό είναι να μισείς το διαφορετικό, τότε δεν θέλω να είμαι φυσιολογικός»

Το Μικρό Πόνυ» από τη  Θεατρική Ομάδα Persona έχει δώσει ήδη τις τέσσερις πρώτες παραστάσεις του στο Θέατρο Δέντρο στη Λευκωσία, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό που τις παρακολούθησε μέχρι στιγμής.

 


Article featured image
Article featured image

«Αν φυσιολογικός είναι αυτός που μισεί το διαφορετικό, τότε το παιδί μου δεν θέλω να είναι ούτε φυσιολογικό, ούτε συνηθισμένο»

(Paco Bezerra, «Το Μικρό Πόνυ»).

 

Πρόκειται για το ολοκαίνουργιο έργο του Ισπανού δραματουργού Paco Bezerra, ο οποίος και παρευρέθηκε στην επίσημη πρεμιέρα στις 7 Οκτωβρίου.

Το έργο είναι εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα και έχει ως βασικό του θέμα τη διαφορετικότητα, το σχολικό εκφοβισμό και την αντιμετώπιση του φαινομένου από την οικογένεια και το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα. Το «Μικρό Πόνυ» είναι αφιερωμένο από τον ίδιο τον Bezerra στη μνήμη δύο παιδιών, του Michael Morones και του Grayson Bruce, τα οποία το 2014 υπήρξαν θύματα σχολικού εκφοβισμού.

 



Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Λέα Μαλένη, τη μετάφραση η Μαρία Χατζηεμμανουήλ, τη μουσική η Στέλλα Χρήστου, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Κωνσταντίνος Κουννής, το σχεδιασμό φωτισμού ο Βασίλης  Πετεινάρης και το σχεδιασμό πολυμέσων ο Αιμίλιος Αβραάμ. Βοηθός σκηνοθέτη, η Ελένη Αναστασίου. Επί σκηνής ο Χάρης Χαραλάμπους και η Λέα Μαλένη.

Απομένουν άλλες 7 παραστάσεις για να ολοκληρωθεί ο κύκλος παραστάσεων μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου.

 



 

Αναλυτικά, οι μέρες των παραστάσεων:

Τετάρτη (12/10), Παρασκευή (14/10, 21/10) Σάββατο (15/10, 22/10) και Κυριακή (16/10).  

Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 8:30 μ.μ στο Θέατρο Δέντρο στη Λευκωσία.

Διάρκεια: 85’

Εισιτήρια προαγορασμένα: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (μειωμένο για φοιτητές, μαθητές ,συνταξιούχους, ανέργους, στρατιώτες, ηθοποιούς)

Σημείο Προπώλησης: Καφενείο «Καλά Καθούμενα»

Για πληροφορίες και κρατήσεις: 700 00 138

 



 

Είναι 11 Σεπτεμβρίου και τα σχολεία ανοίγουν. Ο 11χρονος γιος της Ιρένε και του Χάιμε πηγαίνει στην τάξη με την καινούργια του σχολική τσάντα, η οποία στο εξωτερικό της μέρος απεικονίζει ήρωες από τη γνωστή παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων «Μικρό μου Πόνυ», που είναι κι η αγαπημένη του. Οι συμμαθητές του τότε αρχίζουν να τον κοροϊδεύουν και να τον χλευάζουν, ενώ, σταδιακά, όταν το «παιγνίδι» χοντραίνει, τον κακοποιούν λεκτικά και σεξουαλικά και τον εξευτελίζουν.

Ο  διευθυντής του σχολείου, για να κατευνάσει τα πνεύματα και να δώσει λύση στο θέμα ώστε να σταματήσει το bullying και οι εκδηλώσεις βίας οι οποίες αρχίζουν να παίρνουν επικίνδυνες διαστάσεις, προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με τους γονείς του παιδιού, οι οποίοι διαφωνούν και μεταξύ τους ως προς την αντιμετώπιση και τις τακτικές του διευθυντή, καλώντας το παιδί να «συνετιστεί» και να αλλάξει την προτίμησή του.

Εκείνο όμως αρνείται πεισματικά να αποχωριστεί την τσάντα του, την ίδια ώρα που οι «μεγάλοι» αρνούνται εξίσου πεισματικά να αποχωριστούν τις παγιωμένες θέσεις και τον εγωισμό τους…

 



 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

Αξίζει να σημειωθεί πως ταυτόχρονα με την παράσταση «Το μικρό Πόνυ», η Θεατρική Ομάδα Persona οργανώνει παράλληλες εκδηλώσεις που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και επιμόρφωση του κοινού. Εκτός από το Masterclass δημιουργικής γραφής από το συγγραφέα του έργου που πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου, υπάρχουν ακόμη δύο σημαντικές εκδηλώσεις για το κοινό:

Ημερίδα για το σχολικό εκφοβισμό

Με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, φορέων και οργανώσεων που ειδικεύονται σε θέματα σχολικής βίας. Η Ημερίδα θα είναι ανοικτή για το κοινό, ώστε να μπορούν να την παρακολουθήσουν, πέρα από ακαδημαϊκοί, και ειδικοί επαγγελματίες του αντικειμένου, γονείς, εκπαιδευτικοί και άλλα οργανωμένα σύνολα. Εναρκτήρια εισήγηση θα γίνει από την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κ. Λήδα Κουρσουμπά. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Πολύδυναμο Κέντρο Λευκωσίας αυτό το Σάββατο 15 Οκτωβρίου από τις 10:00 μέχρι και τις 14:00 και μετά το τέλος, θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης. Είσοδος ελεύθερη.

Βιωματικά Εργαστήρια Εφαρμοσμένου Θεάτρου με θέμα το σχολικό εκφοβισμό και την αντιμετώπισή του, σε συνεργασία με τον ΜΚΟ TheatrEtc.

Τα εργαστήρια απευθύνονται ξεχωριστά σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Το κόστος συμμετοχής για παιδιά και εφήβους είναι 5 ευρώ, ενώ για τους ενήλικες 10 ευρώ και θα διεξαχθούν στο Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας (Πάνω από την Πύλη Αμμοχώστου) στις 15 και 22 Οκτωβρίου από τις 16:00 μέχρι και τις 18:00, ταυτόχρονα σε δύο αίθουσες. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής σε σχέση με τα εργαστήρια, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να προκρατήσουν θέση στο τηλέφωνο του οργανισμού TheatrEtc 99921648 ή στο tomikroponi.workshops@gmail.com.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ