Η μητέρα της μαθήτριας που έστειλε την επιστολή μιλά στη CITY

Μετά τη δημόσια συζήτηση που προέκυψε αναφορικά με την επίμαχη επιστολή που έστειλε μητέρα μαθήτριας στη Λεμεσό, επικοινωνήσαμε με την ίδια και της θέσαμε ορισμένα ερωτήματα.

 


Article featured image
Article featured image

Αναμένατε την κοινωνική αντίδραση όπως προέκυψε μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής σας;

Για να είμαι ειλικρινής, όχι και οφείλω να παραδεχτώ ότι προς στιγμή ανησύχησα. Δεν περίμενα να πάρει την έκταση που πήρε. Ήταν συνειδητή η ανάρτησή μου στο facebook και ο στόχος μου ήταν να ευαισθητοποιήσω και άλλους γονείς και οργανωμένα σύνολα να αντιδράσουν.


Το πρώτο βράδυ δεν κοιμήθηκα ούτε λεπτό. Τα μηνύματα και τα τηλεφωνήματα έπεφταν βροχή.


Δεχτήκατε καθόλου τηλεφωνήματα από κόσμο σχετικά με αυτή; Νιώσατε ότι προκάλεσε τον γενικότερο σχολιασμό;

Η αντίδραση του κόσμου με άφησε άφωνη. Δεν μπορούσα να το πιστέψω ότι μια επιστολή θα έβρισκε τόσους υποστηρικτές αλλά και διαφωνούντες. Το πρώτο βράδυ δεν κοιμήθηκα ούτε λεπτό, τα μηνύματα στο κινητό μου και τα τηλεφωνήματα έπεφταν βροχή. Τα περισσότερα ήταν από εκπαιδευτικούς που με παρότρυναν να συνεχίσω αυτό που ξεκίνησα μέχρι τέλους. Σε ότι αφορά στα αρνητικά σχόλια, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι στην Κύπρο του 2016 -που όλοι προσπαθούν να μου επιβάλλουν τον κατακτητή και εισβολέα- εκείνοι οι ίδιοι δεν μπορούν να δεχτούν και να σεβαστούν την αντίθετη άποψη που απλά εξέφρασα.

Σχολιάστηκε πολύ το γεγονός ότι αφήσατε να φανούν τα προσωπικά στοιχεία της κόρης σας στην επιστολή. Το μετανιώσατε;

Τη στιγμή που είχα αναρτήσει στον προσωπικό μου λογαριασμό την επιστολή, με σκοπό να ξεσηκώσω οργανωμένα σύνολα και γονείς να αντιδράσουν μαζί μου, τα στοιχεία μου ήταν ήδη δημόσια στον λογαριασμό μου στο Facebook. Έτσι κι αλλιώς, δεν είμαι άνθρωπος που κρύβεται και μου αρέσει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου.


Ακόμη καλά-καλά δεν έμαθε την κουλτούρα και τον πολιτισμό της δικής του χώρας και θα μάθει των άλλων; Και την κουλτούρα ποιου λαού; Του εισβολέα;


Θεωρείτε πως υπάρχει περίπτωση να στοχοποιηθεί η κόρη σας μετά απ' αυτό;

Το σκέφτηκα αλλά το συζήτησα και με τα τρία μου παιδιά και ήταν απόλυτα σύμφωνα όλα με την ενέργειά μου αυτή. Έχω μάθει στα παιδιά μου να εκφράζονται ελεύθερα και να αγωνίζονται για αυτά που πιστεύουν και θεωρούν σωστά. Απ’ την άλλη τι θα μπορούσαν να της κάνουν; Απ' τους  φίλους/φίλες και συμμαθητές/συμμαθήτριες δεν νομίζω να δεχόταν κάποιο είδος επιθετικότητας αλλά ούτε και απ' τους καθηγητές/τριές της. Την γνωρίζουν όλοι σαν παιδί, ενώ είναι και άριστη μαθήτρια.

Σε περίπτωση που το αίτημά σας απορριφθεί από τη διεύθυνση του σχολείου, έχετε σκοπό να προχωρήσετε και περαιτέρω, στο Υπουργείο Παιδείας για παράδειγμα;

Ήδη φαίνεται ότι το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις και η επίσημη απάντηση προβλέπεται να έρθει απευθείας από το εμπλεκόμενο Υπουργείο.


Έχω μάθει στα παιδιά μου να εκφράζονται ελεύθερα και να αγωνίζονται για αυτά που πιστεύουν και θεωρούν σωστά.


Στην επιστολή σας κάνετε αναφορά στα greeklish, την Ιστορία και τα Θρησκευτικά. Νιώθετε πως το εκπαιδευτικό μας σύστημα νοσεί;

Για την κόρη μου, που γεννήθηκε το 2000, είμαι πολύ περίεργη να δω τα αποτελέσματα στην αποφοίτησή της το 2018. Είναι η τάξη που απ' την πρώτη δημοτικού δέχεται τις αλλαγές του Υπουργείου Παιδείας. Η παιδεία, η ανάπτυξη και η εξέλιξη ενός λαού ξεκινάει με το να γνωρίζει πρώτα την ιστορία του και μετά την ιστορία των άλλων. Σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα ευρωπαϊκές, παραδείγματος χάρη στη Γαλλία, ο κόσμος έκανε διαδηλώσεις για να μην αφαιρεθούν τα αρχαία ελληνικά απ' την ύλη τους. Έχουν μαθήματα που διδάσκονται τον πολιτισμό και τις τέχνες στην Ελλάδα σε αντίθεση με εμάς που θέλουμε να ξεχάσουμε και θρησκεία και ιστορία. Ναι! Το εκπαιδευτικό μας σύστημα νοσεί. Δεν κάνουμε πειράματα με την παιδεία.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΟΣΟ «ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ Τ/Κ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ;

 

Πώς θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά ένα παιδί της δευτέρας λυκείου η ανάγνωση και επεξεργασία ενός τ/κ λογοτεχνικού κειμένου;

Ένα παιδί της Β’ Λυκείου έχει πολύ πιο σπουδαία και σημαντικά θέματα να πληροφορηθεί και να ενημερωθεί. Ακόμη καλά-καλά δεν έμαθε την κουλτούρα και τον πολιτισμό της δικής του χώρας και θα μάθει των άλλων; Και την κουλτούρα ποιου λαού; Του εισβολέα; Του κατακτητή; Έχουμε τόσους εξαίρετους Έλληνες και Ελληνοκύπριους συγγραφείς, και με Νόμπελ, και θα τους παραγνωρίσουμε για να μάθουμε Τουρκοκύπριους συγγραφείς 3ης διαλογής; Η οικογένεια παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο αλλά αυτό θυμίζει και λίγο την λαϊκή παράδοση και το γεφύρι της Άρτας. Ολομερίς το χτίζαμε, το βράδυ γκρεμιζόταν. Έτσι και εμείς, θα χτίζουν οι μαθητάδες το πρωί και θα τα χαλάνε οι μαστόροι το βράδυ; Πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ γονέα και εκπαιδεύτικου. 


Ναι! Το εκπαιδευτικό μας σύστημα νοσεί. Δεν κάνουμε πειράματα με την παιδεία.


Θεωρείτε πως πρέπει να αποφευχθούν και τα υπόλοιπα κείμενα που δεν υπογράφονται από Έλληνες και Κύπριους συγγραφείς; Αν ναι, για ποιο λόγο;

Το θέμα δεν είναι τα κείμενα ξένων λογοτεχνών. Το θέμα είναι γιατί των Τουρκοκυπρίων και γιατί τώρα. Στα κατεχόμενα διδάσκονται κείμενα Ελληνοκύπριων συγγραφέων μεταφρασμένα στα τούρκικα; Το Υπουργείο Παιδείας έχει άλλα, πιο σοβαρά και σημαντικά θέματα να επιλύσει.

 

Πηγή φωτογραφίας


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ