Το θεατρικό έργο «Αντρόνικος ή Ο Ζωγκράφος» παίρνει παράταση

Δύο επιπλέον παραστάσεις σε Λευκωσία και δύο επιπλέον σε Λεμεσό θα πραγματοποιήσει το θεατρικό έργο της Ευρυδίκης Περικλέους Παπαδοπούλου «Αντρόνικος ή Ο Ζωγκράφος».

 


Article featured image
Article featured image

Λόγω μεγάλης ζήτησης, δόθηκε παράταση για να μπορέσει περισσότερος κόσμος να παρακολουθήσει την παράσταση.

Οι επιπλέον δύο παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 3/11 και την Παρασκευή 4/11 στη Λευκωσία, ενώ το Σάββατο 5/11 και την Κυριακή 6/11 η παράσταση θα περιοδεύσει στη Λεμεσό.

Λευκωσία: «Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού-Κοραή 1»

Οδός Κοραή 1, στην πλατεία Αρχιεπισκοπής

τηλ. κρατήσεων: 99 544934

Λεμεσός: Θέατρο ΕΘΑΛ – Τεχνοχώρος

Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016, Ώρα 20:30

Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016, Ώρα 18:30

Τεχνοχώρος της ΕΘΑΛ: Φραγκλίνου Ρούσβελτ 76,

Ακίνητα Δήμου - Κτίριο ΣΑΛΑ

τηλ. κρατήσεων: 99 544934 και 25 877827 (09.00 - 14.00)

 



 

Λίγα λόγια για το έργο:

Στις δύσκολες δεκαετίες του ’30 και του ’40 στην Κύπρο το να είναι κανείς καλλιτέχνης και δη ζωγράφος δεν ήταν ούτε ευυπόληπτο ούτε και ελπιδοφόρο. Ο νεαρός ζωγράφος εκτός από την άγρια φτώχια ήταν διαρκώς αντιμέτωπος με ένα περιβάλλον που περιφρονούσε την ανάγκη του να υπάρξει μέσα από τη ζωγραφική.

Ο Τεύκρος Ανθίας σε άρθρο του (9.7.1936) αναφέρει για τον ζωγράφο Κώστα Στάθη: «…η καλλιτεχνική ορμή που κλείνει μέσα του κάθε αληθινό ταλέντο, τον έσπρωχνε προς τη δημιουργία, προς την εξέλιξη. Δεν του ψαλίδισε τα όνειρα η ζωή. Δεν τον απέλπισε η αστοργία του περιβάλλοντός του».

Και όμως, το 1948 όταν ο Κώστας Στάθης ήταν μόλις 35 χρονών, άρχισε να μελαγχολεί, να κλείνεται στον εαυτό του, να χάνεται στην κατάθλιψη και την απομόνωση. Αποσύρθηκε το 1950 στο χωριό του, τον Ασκά, εγκαταλειμμένος και απομονωμένος, συνεχίζοντας όμως να δημιουργεί αδιάκοπα σε μια μοναχική πορεία μέχρι τον θάνατο του, το 1987.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε η ιστορικός τέχνης Δρ. Νίκη Λοϊζίδη «ο Κώστας Στάθης είναι ο αφανής πρωτοπόρος της σύγχρονης κυπριακής τέχνης». Το έργο «Αντρόνικος ή ο ζωγκράφος» εμμέσως διαπραγματεύεται το κάθε αδικοχαμένο ταλέντο ή την ευφυΐα που χαραμίζεται σε έναν κόσμο που δεν καταλαβαίνει.

Την παράσταση επένδυσε με πρωτότυπη μουσική ο διακεκριμένος και πολυβραβευμένος συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης. Τα σκηνικά φιλοτέχνησε ο Κωνσταντίνος Κουννής και τα κοστούμια η Μαρίνα Νικολαϊδου ενώ τον σχεδιασμό φωτισμού κάνει η Καρολίνα Σπύρου.

Τον ζωγράφο υποδύεται ο ηθοποιός Νεκτάριος Θεοδώρου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ