Ποια πράγματα ανακυκλώνονται και ποια όχι [10 χρήσιμα tips]

Η ανακύκλωση έγινε μια καθημερινή συνήθεια για αρκετό κόσμο τα τελευταία χρόνια. 

 


Article featured image
Article featured image

Υπάρχει σταθερά στον πάγκο της κουζίνας μας μια σακούλα για να βάζουμε τα πλαστικά απόβλητα, μια σακούλα για τις χάρτινες συσκευασίες και ένα κουτί για να τοποθετούμε τα γυάλινα μπουκάλια.

Όταν γεμίσουν τα πάμε για ανακύκλωση και μετά αρχίζουμε να μαζεύουμε ξανά από την αρχή.

Είναι ωραίο να προσφέρεις στο περιβάλλον με έναν τόσο απλό τρόπο.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες πολύ χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε, ούτως ώστε να ανακυκλώνουμε σωστά.  

Ήξερες πως ποτήρια, τζάμια, καθρέπτες, κουτιά από πίτσες και CD δεν ανακυκλώνονται;

Δες πιο κάτω δέκα πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την ανακύκλωση που βρήκαμε στην ιστοσελίδα της «Καθημερινής» και τις οποίες πρέπει όλοι να γνωρίζουμε.Διάβασε επίσης: Τι είναι αυτά τα «Πράσινα Σημεία» που εμφανίστηκαν στο νησί;

 

1. Ο,τι είναι πλαστικό δεν πρέπει απαραιτήτως να καταλήγει στην ανακύκλωση. Οι μπλε κάδοι πρέπει να δέχονται μόνο πλαστικές συσκευασίες: μπουκάλια όλων των ειδών, πλαστικές σακούλες (είναι μύθος ότι οι βιοδιασπώμενες δεν πρέπει να ανακυκλώνονται), κουτιά, μπολ, βαζάκια κ.λπ. Οι λόγοι που δεν πρέπει να ρίχνουμε άλλα πλαστικά αντικείμενα, όπως παλιά παιχνίδια, είναι δύο: κατ' αρχήν, πολλά από αυτά έχουν μηχανικά μέρη και δεν αποτελούνται αμιγώς από πλαστικό. Επιπλέον, αντίθετα με τα πλαστικά των συσκευασιών, το πλαστικό από το οποίο αποτελούνται δεν μπορεί να υπαχθεί σε μια συγκεκριμένη κατηγορία, προκειμένου να αποσταλεί από τα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στο σωστό εργοστάσιο επεξεργασίας.2. Οι συσκευασίες που πετάμε στην ανακύκλωση θα πρέπει να είναι κενές περιεχομένου. Αν κάποιος ρίξει στον κάδο μια συσκευασία λερωμένη, το περιεχόμενό της θα λερώσει και τις υπόλοιπες, οπότε θα ακυρώσει την προσπάθεια όλων μας.3. Όσον αφορά το γυαλί, μπορούμε να ανακυκλώνουμε μπουκάλια, βαζάκια και κάθε είδους γυάλινη συσκευασία, όχι όμως ποτήρια, τζάμια, καθρέπτες. Το ποτήρι ή κάποιο άλλο γυάλινο αντικείμενο μπορεί να μην είναι ακριβώς γυαλί, είναι θέμα σύστασης. Πάντως δεν έχει σημασία αν η συσκευασία είναι ολόκληρη, πεταχτεί σπασμένη ή σπάσει κατά την απόρριψή της στον κάδο.4. Είναι μύθος ότι δεν πρέπει να ρίχνουμε στην ανακύκλωση κομμάτια χαρτί μικρότερα μιας κόλλας Α4. Η αλήθεια είναι ότι μικρά χαρτάκια, στο μέγεθος ενός postit, δεν είναι εύκολο να διαχωριστούν κατά το πρώτο στάδιο της διαλογής, που γίνεται με το χέρι, ωστόσο, δεν απαγορεύεται να τα ανακυκλώνουμε. Οι φωτογραφίες, πάντως, δεν ανακυκλώνονται.5. Κουτιά πίτσας, κουτιά από ζαχαροπλαστεία ή κάθε είδους λερωμένο χαρτί δεν πρέπει να ρίχνονται στον μπλε κάδο. Ειδικά για τα κουτιά από πίτσες, συχνά υπάρχει η παρανόηση ότι εφόσον είναι από χαρτόνι τότε ανακυκλώνονται. Έχουν όμως λερωθεί και συνεπώς χαλούν την ποιότητα του χαρτιού που παράγεται.

 

6. Το αφρολέξ και το φελιζόλ, ως υλικά συσκευασίας, επιτρέπεται να ρίχνονται στους μπλε κάδους. Ωστόσο, είναι δύσκολα στην αξιοποίηση.7. Δεν πειράζει να ρίχνονται σε μπλε κάδους γκαζάκια, σπρέι και άλλα δοχεία «υπό πίεση». Αρκεί όμως να είναι εντελώς άδεια. Ως μεταλλικές συσκευασίες, ανακυκλώνονται. Είναι μύθος ότι κινδυνεύουν να εκραγούν, αφού δεν υπόκεινται σε πίεση κατά τη συλλογή τους.8. CD, κασέτες ήχου και βίντεο δεν ανακυκλώνονται. Ειδικά για τα CD, υπάρχουν ειδικές μονάδες που ασχολούνται με τη συλλογή τους.9. Σιδερένιες ή πλαστικές κρεμάστρες κανονικά δεν πρέπει να ρίχνονται στον μπλε κάδο, καθώς δεν θεωρούνται υλικά συσκευασίας. Η αλήθεια είναι ότι ως υλικό θα αξιοποιηθούν. Όμως δεν καταγράφονται στις ποσότητες που ανακυκλώνονται.10. Είναι καλό να αφαιρούμε το καπάκι από τα μπουκάλια που ανακυκλώνουμε. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ