Κάτι αλλάζει στον Στρόβολο... και είναι όμορφο

Ο παλιός πυρήνας του Στροβόλου -ένα απ’ τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του Δήμου- αλλάζει, εκσυγχρονίζεται και, απ’ ότι μαρτυρούν τα αρχιτεκτονικά σχέδια, ομορφαίνει με το παραπάνω.

 


Article featured image
Article featured image

Μετά από προκήρυξη σχετικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, μία άκρως ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική πρόταση, μας βάζει στην αναμονή για κάτι καλαίσθητο, λειτουργικό και οπωσδήποτε σύγχρονο που πρόκειται να μεταμορφώσει την περιοχή.

Σχετικά με το βραβευθέν σχέδιο, μιλήσαμε με την αρμόδια αρχιτεκτονική ομάδα* και μάθαμε περισσότερα.

 

Κεντρική φωτογραφία: Πλατεία Νέου Δημαρχείου

 

*Αρχιτεκτονική ομάδα: Ελεονώρα Αντωνιάδου, Παντελής Παπαδόπουλος, Αντρέας Τσιακλής, Ελένη Φλουρή / Συνεργάτες: Μαρία Γρηγορίου, Νατάσα Χρίστου, Ευαγόρας Βανέζης

 

Τι είχατε στο μυαλό όταν αποφασίσατε να δουλέψετε ως ομάδα γι’ αυτό το πρότζεκτ;

Αυτό που επιθυμούσαμε ήταν να προτείνουμε κάτι αξιόλογο που θα προσέφερε στον Δήμο Στροβόλου ένα άξονα για μια πιο ανθρώπινη και αργή εμπειρική διαχείριση των πολλαπλών και κουραστικών ερεθισμάτων της πόλης. Επίσης είχαμε κατά νου την προώθηση της συμμετοχής στα κοινά μέσω τοπικών δεσμών και την ανάπτυξη πνεύματος φιλοξενίας και αλληλοκατανόησης.

 



Πλατεία νέου Δημαρχείου 

 

Ποια είναι η κεντρική ιδέα της πρότασής σας;

Επί της ουσίας βασίζεται στην έννοια του «slowcity». Αυτό που αποκαλούμε «αργή πόλη» είναι βασικά μία ευκαιρία επαναπροσδιορισμού της πολιτικής του δημόσιου χώρου. Σκοπός είναι η προώθηση ενός πιο ανθρώπινου ρυθμού ζωής που αντικατοπτρίζεται αρχιτεκτονικά με μεθόδους ανάπλασης. Πάντα, λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα της περιοχής και την κατανομή του πληθυσμού της.

Κι αυτό πως επιτυγχάνεται;

Με την ανοικτή πορώδη οριοθέτηση, δηλαδή την μετάβαση από το μέσα στο έξω και την ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα. Με τον τρόπο αυτό υλοποιείται μια σωματική και πνευματική διακίνηση που τονίζει τον αλληλεπιδραστικό χαρακτήρα της κάθε κίνησης. Η χωρική πρακτική της ανάδειξης της εγγύτητας των χώρων, η καθαρή σηματοδότηση και σημασιοδότηση τους και η δημιουργία νέων χώρων συγκέντρωσης δημιουργεί συνθήκες αποσυμφόρησης της πίεσης της πόλης.

 



Πάρκο Αγίας Μαρίνας 



Σε τι αποσκοπεί όλο αυτό;

Δίνει ευκαιρίες δημιουργίας ουσιαστικού χρόνου, δηλαδή χρησιμοποιείται η  χωροθέτηση ως ένα εργαλείο ρύθμισης της χρονικής εμπειρίας των πολιτών. Αυτό έχει άμεσο αντίκρισμα στην καλυτέρευσή των συνθηκών διαβίωσης και αναδεικνύει την περιοχή ως ιδανικό οικιστικό σύνολο. Πιο συγκεκριμένα και λαμβάνοντας υπόψη την αλληλεπίδραση του παλιού Στροβόλου με τις μεταγενέστερα αναπτυγμένες περιοχές, παρουσιάζεται ένα συγκροτημένο σχέδιο που προωθεί ένα διαφορετικό ρυθμό ζωής. Αυτό έχει να κάνει με την ανάδειξη της φυσικής εγγύτητας των χώρων και των πολλαπλών χρήσεών τους.

Δηλαδή;

Μέσω της ανάπτυξης εμπορίου ειδικού χαρακτήρα, αυξάνονται οι ευκαιρίες τοπικής απασχόλησης. Με την ανάπλαση του παλιού Στροβόλου, η περιοχή θα παραστεί προσιτή, προσβάσιμη από όλες τις πληθυσμιακές ομάδες και θα λειτουργεί ως πυρήνας καθησυχασμού των αισθήσεων μέσω της δημιουργίας διαφορικών εμπειρικών διατυπώσεων, που έρχονται σε αντίθεση με τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης, την φασαρία και τον βομβαρδισμό από διαφημίσεις και άλλο «οπτικό θόρυβο».

 



Πλατεία Κοιμητηρίου 



Εν ολίγοις, με την υλοποίηση του πρότζεκτ αυτού, τι να αναμένουν οι δημότες του Στροβόλου;

Μία επιπλέον δυνατότητα να αναπτύξουν ισχυρούς δεσμούς με την τοπική κοινότητα στην οποία ανήκουν. Καλύτερη κυκλοφορία, όχι μόνο ανθρώπων, αλλά και συγκεκριμένων πρακτικών που προωθούν τις συνθήκες καλυτέρευσης της σωματικής και ψυχικής τους υγείας. Την ενοποίηση του χώρου με το γραμμικό πάρκο, νέους χώρους στάθμευσης ποδηλάτων και αυτοκινήτων, την παρουσία γυμναστικού εξοπλισμού. Όλα αυτά που ευελπιστούμε να συνδράμουν στην προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Μα πάνω απ’ όλα, και αυτό είναι το πιο σημαντικό για μας, την αβίαστη συνάντηση των πολιτών, ένα πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσονται διαπροσωπικές σχέσεις και, επιπλέον, οι δημότες απολαμβάνουν ένα πιο αργό και ήσυχο ρυθμό ζωής.

 

 



Πλατεία παλιού Δημαρχείου 



*Η απονομή των βραβείων και η παρουσίαση της βραβευθείσας πρότασης θα γίνουν την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου και ώρα 5:00 στο Δημαρχείο Στροβόλου. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ