Η πέμπτη ατομική έκθεση της Χαριτίνης Κυριάκου

Ο Franz Kafka, στο βιβλίο «Μεταμόρφωση», χρειάζεται µόνο τους 4 τοίχους ενός δωματίου για να µμετατρέψει τον ήρωα του από άνθρωπο σε έντονο.

 


Article featured image
Article featured image

Ο Adelbert Ames λοξεύει τους ίδιους τοίχους και τοποθετεί πάτωνα και τοίχο σε κλίση, μεταποιώντας έτσι τον οποιονδήποτε σε γίγαντα. Ο χώρος της µήτρας δημιουργεί ζωή σε 9 µόνο µήνες.

Στο «Rear Window» από ένα µόνο παράθυρο ο Hitchcock καυτηριάζει ταυτόχρονα το θέµα της ηδονοβλεψίας, του πατριαρχισµού αλλά και του φεµινισµού.

Για την πέµπτη της ατοµική έκθεση, αυτο-αποκλεισµένη από τα γήινα, η Χαριτίνη Κυριάκου χρησιµοποιεί την αποµόνωση για να µετατρέψει την ένταση σε ηρεµία.

Αποτυπώνει αυτούς που αγαπά, τις οντότητες που ερωτεύεται, που βαριούνται και τρελαίνονται.

Κοµµάτια του εαυτού της. Κοµµάτια µιας παλιάς σχέσης κι’ άλλοτε µιας νέας υπόσχεσης.

Όλα αυτά που την οδηγούν στο σπίτι. Στο δωµάτιο ζωγραφικής για καταγραφή, αρχειοθέτηση και επαναπροσδιορισµό του εαυτού.

Εκεί που ο εξαγνισµός καθορίζει το µετά, η συµπαγής µάζα ενός δωµατίου µε κλειστά παράθυρα λειτουργεί σαν ένα νέο σύµπαν.

Με τον ίδιο τρόπο που το σκληρό και αδιαπέραστο ακρυλικό εναρµονίζεται µε την ελευθερία της διαφάνειας του µολυβιού και ο αλύγιστος ξύλινος καµβάς γίνεται ένα κοµµάτι χαρτί.

Οι εναλλασσόµενες µεταξύ τους ταχύτητες γίνονται η γέφυρα της οποίας οι άκρες θα επιλέξουν τις όχθες. Η ζωγραφική είναι ο οικοδεσπότης.

Ο πολυχώρος γκαράζ είναι το δωµάτιο που θα φιλοξενήσει το εικαστικό αποτέλεσµα. Δωµάτια κρεµασµένα σε τοίχους. Το µηδέν γίνεται πλατφόρµα αφετηρίας και το µέλλον είναι πια ξεκάθαρο.

Εγκαίνια: 6 /12, 19.00

Διάρκεια: 6/12 - 24/12

Ώρες: Δευτέρα-Σάββατο, 11.00-14.00/ 16.00-20.00

Τηλέφωνα: 96742305 / 99541456

ΓΚΑΡΑΖ Αμμοχώστου 16, 1016 Λευκωσία.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ