Είναι ο μπαρίστας ο νέος καφετζής;

Απ’ τα πιο διασκεδαστικά χαρακτηριστικά της παγκοσμιοποιημένης καπιταλιστικής κοινωνίας [sic!] είναι που καταφέρνει να γεννά -ξανά και ξανά και ξανά- το ίδιο πράμα αμπαλαρισμένο με καινούριες κορδέλες, σερβιρισμένο σε άλλο πιάτο, τιτλαρισμένο με άλλες λέξεις.

 


Article featured image
Article featured image

Κι επειδή το παιχνίδι πια το μυριστήκαμε, και το παίζουμε στα δακτυλάκια μας, καταγράφουμε τις 5 αγαπημένες μας λέξεις της εποχής. Μαζί και τις… ρίζες τους. 

 

Πιάσε ένα Street Food 

Νέο φρούτο που στην ουσία δεν είναι ακριβώς φρούτο αλλά τσικνίζουσα BBQ κατάσταση συνήθως. Αυτό λοιπόν, ένας πιο κουλ τρόπος να τσικνίσεις μεταμοντέρνα χωρίς φουκού και άλλα φοκλόρ παλιομοδίτικα. Δεν θα το βρεις σε δρόμους, γιατί ως γνωστόν δεν περπατούμε στην Κύπρο και να τρώμε και να θέλουμε τρεις ώρες να πάμε απ’ την δουλειά στο σπίτι, αλλά θα το βρεις σε πεζοδρόμιο έξω από μπαράκια συνήθως. Ή άλλους χώρους που δεν έχουν άδεια να πουλούν φαγητό αλλά τίποτα δεν τους σταματά απ’ το να συνεργαστούν με κάποιον «griller» [εν ο γνωστός σου ψήστης μάνα μου] για να κάνουν event. Το street food είναι ο φερετζές του junk food αλλά πιο κουλ, πιο προσεγμένο, με πιο καλαίσθητη γραμματοσειρά στην λαδόκολλα που σου τυλίγουν το burger σου. Σερβιρισμένο τις πιο παράλογες ώρες και με ένα κιλό λάδι ανά μερίδα, είναι ένας καλός λόγος για να αυτοκτονήσει ο κάθε διατροφολόγος που σέβεται στον εαυτό του. We love street food!

 

 

Live Clubbing σου λέω

Εμείς ξέραμε το clubbing. Και τα live. Την πρώτη φορά που είδαμε να αναγράφεται σε αφίσα μαγαζιού «live clubbing» είπαμε «Ωπ!». Ρωτήσαμε και μάθαμε [sic!] πως live clubbing είναι στην ουσία ένας τραγουδιστής [live] πίσω από μικρόφωνο και ένα club [αυτό που ξέρεις], στον ίδιο χώρο. Ότι γινόταν δεκαετίες τώρα στην νυχτερινή διασκέδαση δηλαδή, ειπωμένο αλλιώς. Στο live clubbing που δεν είναι μουσική σκηνή -να το επαναλάβουμε αυτό- θα πετύχεις συνήθως δεύτερης, τρίτης και τέταρτης διαλογής τραγουδιστές που δεν θα γίνουν ποτέ τραγουδοποιοί, οι οποίοι δεν κατάφεραν να περάσουν απ’ το The Voice, δεν θα γεμίσουν ποτέ γήπεδα, δεν θα ανοίξουν ποτέ σχολή ορθοφωνίας. Την live clubbing διασκέδαση ωστόσο την γουστάρουμε με τα χίλια αφού είναι ο πιο σύγχρονος τρόπος να ξεφαντώσεις ωσάν να είσαι σε σκυλάδικο χωρίς να σου κολλήσουν την ρετσινιά. Είναι ωραίο να ζεις στον 21ο αιώνα!


Το street food είναι ο φερετζές του junk food αλλά πιο κουλ


 

Έναν Barista και γρήγορα

Εδώ είμαστε. Αυτός ο τύπος, που μας ήρθε εισαγωγή μαζί με τις αλυσίδες καφέ, είχε παλαιότερα το προφίλ του μεταπτυχιακού φοιτητή που έβγαζε το εξτραδάκι του κάνοντας καφέδες σε όλους όσοι κωλοβαρούσαν στις καφετέριες. Αυτό βέβαια ήταν πριν η μηχανή του εσπρέσο πάρει θέση μες τα café αντίστοιχη με αυτήν που έχει η τηλεόραση στο σαλόνι μας. Τα τελευταία χρόνια ο καφετζής έγινε επιστήμη, και να μας συγχωρέσουν οι baristas για το προσβλητικό «καφετζής», γιατί αν δεν ξέρεις να το δουλεύεις το brew, πού πας μάνα μου; Το λουλουδάκι που βλέπεις πάνω στο αφρόγαλα του cappuccino, ο barista το φτιάχνει. Και την τριχρωμία στο ποτήρι του fredo με τις θερμιδοπεριέργειες επίσης. Και άμα του γυαλίσεις και λίγο, θα σου σταμπάρει την κάρτα δυο φορές για να πάρεις στους δέκα καφέδες, έναν δωρεάν. Οι μπαριστιάνοι είναι συνήθως ωραία παιδιά, με περίεργα ρετρό κουρέματα και βιντάζ σκελετούς γυαλιών. Με το μεταπτυχιακό τους δεν ξέρουμε τι γίνεται αφού πιο πιθανόν είναι να έχουν περισσότερη ζήτηση ως μπαρίστες παρά ως μαθηματικοί, εποχές που διανύουμε. 

 

 

Mixologist λέμε, όχι μπάρμαν

Κάποτε τον λέγαμε μπάρμαν. Αλλά ο μπάρμαν μεγάλωσε, ανακάλυψε τον δυόσμο απ’ την αρχή και τώρα τον λέμε mixologist. Αυτός είναι κάτι σαν ο χημικός επιστήμονας του cool & deadly μπαρ στο οποίο συχνάζεις και αν θέλεις να τον εξοργίσεις πραγματικά, και αν σου πάει, στάσου στο μπαρ και ζήτα του vodka orange. Αποφεύγει να σου φτιάξει οτιδήποτε μπανάλ και είναι άξιος να σε πείσει να προσθέσεις σπασμένο πιπέρι, λιωμένη μέντα και ένα κάρο σιρόπια ακόμα κι αν αυτό που ζήτησες είναι ένα ποτήρι νερό. Οι mixologists είναι συνήθως guest στα μαγαζιά, γιατί δεν έχουμε ακόμα πολλούς από δαύτους αλλά κάντε υπομονή. Έρχονται. Προς θεού, μην τους συγχύζεται με τις ανόητες ερωτήσεις σας, τύπου «Τι έχει μέσα το ποτό που πίνω;» γιατί τα παίρνουν στο κρανίο. Είναι μυστική συνταγή και δεν είναι δουλειά σας να ξέρετε. Ρουφάτε απ’ το καλαμάκι σας, τσακίστε το δεκάευρω στον πάγκο και κρατάτε απόσταση ασφαλείας. Δεν είναι ο Tom Cruise στο Cocktail αλλά τον αναδευτήρα τον ντριπλάρει άμα λάχει.       


Αν θέλεις να εξοργίσεις έναν mixologist ζήτα vodka orange


 

Live Streaming επί τόπου

Εδώ είμαστε. Το live streaming είναι το νέο tagging, το νέο #instafood, το νέο feeling… happy, sad, worried. Το facebook -στο οποίο οφείλονται πολλά από τα κακά της ανθρωπότητας- μας δίνει πλέον την ευκαιρία εκτός απ’ την μούρη μας να στριμάρουμε και live που είμαστε, τι κάνουμε και τι ράνουμε. Κι επειδή τα νέα trends θέλουν και επιδέξιες χρήσεις, ο κάθε serial-like-me έχει πλέον την ευκαιρία να στριμάρει την κοινωνική του πραμάτεια και να μας ξεπετάγεται στο timeline όπως ο Τζόκερ στον Μπάτμαν. Ας μην είμαστε όμως υποκριτές. Το γεγονός ότι δεν γουστάρουμε τον Ρέμο, δεν μας σταματά απ’ το να πατήσουμε να δούμε το stream της συμμαθήτριας που έχουμε να δούμε απ’ το γυμνάσιο. Βέβαια, πιο διασκεδαστικό απ’ τα λουλουδοπάνερα που εκσφενδονίζονται  στο κεφάλι του Αντώνη, είναι η φίλη της συμμαθήτριας που έχουμε να δούμε απ’ το γυμνάσιο η οποία τσιρίζει live από δίπλα «Κόρηηηηη, πιάνεις τον καλαααααά; Γύρισε την κάμερα τζαι ποδαααααά».  


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ