Με ποιο δικαίωμα;

Παρακολουθώντας, τον τελευταίο καιρό, τις ειδήσεις σε ώρα αιχμής και διαβάζοντας έντυπα και διαδικτυακά άρθρα εφημερίδων ολκής, εύκολα διαπιστώνει κάποιος ότι το «κιτρίνισμα» των εκπαιδευτικών της δημόσιας εκπαίδευσης είναι σε πρώτο πλάνο.

 


Article featured image
Article featured image

Της Ρέας Παπαγεωργίου*

 

Γίναμε μάρτυρες περιστατικών στις ειδήσεις, όπου οι παρουσιαστές μειδιούν ψιλοειρωνικά την ώρα που αναλύουν, με πάθος, το ρεπορτάζ για τους γονείς-«θύματα», που αποτελούν έρμαια των εκπαιδευτικών-«εγκληματιών», εξάπτοντας τα  ένστικτα του «φιλοθεάμονος κοινού».  

Είναι ξεκάθαρο ότι, εμμέσως, πλην σαφώς, με τη στάση τους υπονομεύουν κάθε προσπάθεια δημιουργίας καλών σχέσεων, μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών. Και γνωρίζουμε όλοι πόσο απαραίτητη είναι η αρμονική συνύπαρξη των δύο αυτών εταίρων στην εκπαίδευση.

Άλλες φορές, επιλεκτικά, προβάλλουν, με μένος,αποτελέσματα διεθνών ερευνών, στις οποίες συμμετείχαν μαθητές γυμνασίου, που δεν είναι και τόσο ικανοποιητικά, κατηγορώντας όλους τους εκπαιδευτικούς, μηδενός εξαιρουμένου.

Επιτηδευμένα και εργολαβικά, όμως, επιλέγουν να αποσιωπήσουν το γεγονός ότι, μόλις προηγουμένως, οι μαθητές μας του δημοτικού παγκύπρια, διακρίθηκαν σε παρόμοια έρευνα, μεγάλης εμβέλειας και τεράστιας αποδοχής, εξασφαλίζοντας ψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη και αφήνοντας πίσω τους εκπαιδευτικά συστήματα χωρών με παράδοση σε τέτοιες έρευνες.  



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΆΚΟΥ ΓΟΝΙΕ…



Σε άλλη περίπτωση, μαυροπινακίζουν προσπάθειες εκπαιδευτικών για βελτίωση και διευκόλυνση της καθημερινής διδακτικής πράξης, για ενίσχυση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης  και για διασφάλιση των εργασιακών τους κεκτημένων.

Γιατί, όμως, τα ΜΜΕ επιλέγουν να πράττουν ως έχει; Μα είναι απλό!!! Διότι, αντιλήφθηκαν ότι η σπίλωση της αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών και η υποβάθμιση του έργου τους ΠΟΥΛΑΕΙ! Ναι, πουλάει! Απόδειξη είναι ότι, πολλές φορές, τέτοια ρεπορτάζ έπαιξαν πριν το ίδιο το κυπριακό, ως πρώτο και κύριο θέμα.

Τι τραγικά ποταπό…

Λοιπόν, με ποιο δικαίωμα, κύριοι, αποφασίζετε να διαγράφετε το έργο μιας ολόκληρης ομάδας επαγγελματιών; Με ποιο δικαίωμα επιλέγετε να κάνετε τους εκπαιδευτικούς βορά στα θηρία της αρένας,προς τέρψιν όσων επικροτούν και όσων αποδοκιμάζουν; Με ποιο δικαίωμα προσβάλλετε το έργο τους;

Με ποιο δικαίωμα τους έχετε βαπτίσει αποδιοπομπαίους τράγους του συστήματος;

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι δυστυχώς ο τελικός αποδέκτης όλων αυτών των ενεργειών δεν είναι κανείς άλλος από τα ίδια τα παιδιά μας και το μέλλον τους. Άρα… με ποιο δικαίωμα…

 

*Πρόεδρος Επαρχιακής Επιτροπής ΠΟΕΔ Λευκωσίας

 Μέλος Δ.Σ. ΠΑΔΕΔ-Πρωτοπορία και Δ.Σ. ΠΟΕΔ



Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο paideia-news.com


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ