Λίγες στιγμές ηλιοφάνειας πριν την Πρωτοχρονιάτικη κακοκαιρία

Ο ισχυρός αντικυκλώνας εμποδισμού (Omega Blocking) που έχει εγκατασταθεί το τελευταίο διάστημα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και συγκεκριμένα στην Κεντρική Ευρώπη, παραμένει εκεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

 


Article featured image
Article featured image

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ευνοείται η συνεχείς ροή ψυχρών αέριων μαζών προς την περιοχή μας (Ανατολική Μεσόγειο), όπου ευνοείται η δημιουργία αλλά και ανατροφοδότηση χαμηλών βαρομετρικών με συνοδεία μετώπων κακοκαιρίας το τελευταίο διάστημα.

Αυτή η εξέλιξη είναι σπάνια για την περιοχή κυρίως τέτοια εποχή, αλλά ήταν ότι χρειαζόμασταν μετά από μια πολύ άσχημη και παρατεταμένη ανομβρία. Ο μήνας Δεκέμβριος έχει ήδη υπερκαλύψει τη βροχόπτωση του μήνα και τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανόν να καλύψουμε και τους 2 προηγούμενους μήνες, οι οποίοι ήταν αρκετά κάτω της κανονικής.

Σήμερα μετά τις πρωινές βροχές και καταιγίδες, ο καιρός σταδιακά θα αρχίσει να βελτιώνεται με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ορεινά και ανατολικά τις επόμενες ώρες. Στα ορεινά πάνω από τα 1200 μέτρα θα σημειώνεται ελαφριά χιονόπτωση.  

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι, 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 14-16 στα παράλια και στους -2 βαθμούς στην Χιονίστρα.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος και ψυχρός. Στα ορεινά και στα ημιορεινά θα σχηματιστεί παγετός. Αύριο ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος, σταδιακά όμως θα καταστεί συννεφιασμένος και το απόγευμα αναμένονται τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους. Η θερμοκρασία σημειώνει άνοδο.

Νωρίς το βράδυ θα μας επηρεάσει ψυχρό μέτωπο από τα δυτικά συνοδευόμενο από ισχυρές καταιγίδες και πολύ ισχυρούς ανέμους. Στο Τρόοδος θα σημειωθεί χιονόπτωση.

Την Πέμπτη, Παρασκευή και το Σάββατο ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες. Στα ορεινά θα σημειώνεται βαριά χιονόπτωση. Την Παρασκευή τα φαινόμενα θα είναι έντονα και παρατεταμένα.  

Σταδιακή αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Την Παρασκευή το βράδυ προς Σάββατο, χιόνια θα σημειώνονται από τα 800 μέτρα και πάνω περίπου και έτσι αρκετές ορεινές και κάποιες ημιορεινές περιοχές φαίνεται ότι θα κάνουν λευκή Πρωτοχρονιά.

Την Πρωτοχρονιά ο καιρός θα είναι πολύ ψυχρός και δεν αποκλείονται ακόμα λίγες ασθενείς κυρίως χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και ημιορεινά. Το ύψος των χιονιών στην πλατεία βρίσκεται στα 60cm και τον Όλυμπο στα 70cm. 

 

Για συνεχή ενημέρωση στο kitasweather.com


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ