Τι συμβαίνει με το δημοτικό σχολείο στη Δευτερά; [ΕΙΚΟΝΕΣ]

«Για να είμαι ειλικρινής, τα σχολεία που δεν έχουν ακόμη αναβαθμιστεί αντισεισμικά, είναι λίγο αδικημένα επειδή δεν μπορούν να γίνουν εκτεταμένες βελτιωτικές εργασίες, παρά μόνο κάποιες μικρές –κυρίως στους εξωτερικούς χώρους. Αυτό συμβαίνει και με το δημοτικό σχολείο της Δευτεράς».

 


Article featured image
Article featured image

Αυτό ήταν το πρώτο σχόλιο του Αν. Προϊστάμενου των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας Ανδρέα Μαραγκού, όταν τον ενημερώσαμε για τις πληροφορίες που είχαμε σχετικά με την κακή κατάσταση των εγκαταστάσεων του Δημοτικού Σχολείου στη Δευτερά.

«Είμαι ενήμερος για τα προβλήματα και το παρακολουθώ στενά, εντούτοις δεν κατάφερε να μπει στον προϋπολογισμό του 2017, άρα ακόμη δεν υπάρχουν χρήματα για να εκτελέσουμε τις εργασίες της αντισεισμικής αναβάθμισης που χρειάζεται».

 

«Μας υπόσχονται ανακαίνιση εδώ και μια δεκαετία»

Αυτή ήταν η θέση του Προέδρου του Συνδέσμου Γονέων του δημοτικού κου Ανδρέα Χαραλάμπους, σχολιάζοντας τις φωτογραφίες που είχαμε λάβει στο email, και οι οποίες απεικόνιζαν την κακή κατάσταση των εγκαταστάσεων, τις πλημμυρισμένες αίθουσες και την φθαρμένη οροφή.

«Το κτήριο μετρά πάνω από 5 δεκαετίες ζωής και οι αλλαγές που έχουν γίνει από τότε έως σήμερα είναι ελάχιστες.

Τα ίδια προβλήματα είχαμε και τότε που ήμουν εγώ μαθητής στο συγκεκριμένο σχολείο. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα και με την σχολική εφορεία και με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ακόμη και τα παράθυρα είναι μπαλωμένα όπως-όπως με στόκο, ενώ υπάρχουν μάρμαρα που έχουν φουσκώσει και έχουν ξεκολλήσει από τη θέση τους και οι περισσότεροι τσίγκοι της οροφής βάζουν νερά».

Όπως αναφέρει ο κ. Χαραλάμπους παλαιότερα η δικαιολογία για την αναβολή της ανακαίνισης ήταν γιατί έψαχναν χώρο να μεταστεγάσουν το νηπιαγωγείο, τα τελευταία χρόνια είναι η έλλειψη χρημάτων.

 



«Εξ όσων γνωρίζω η Μητρόπολη Ταμασσού έχει δωρίσει έκταση δίπλα από το σχολείο για τη δημιουργία του νηπιαγωγείου. Τώρα όμως έχουμε το οικονομικό. Το αρμόδιο τμήμα μας ενημέρωσε πώς η μεταστέγαση του νηπιαγωγείου θα αρχίσει το 2018, άρα η ανακαίνιση του σχολείου παίρνει επιπλέον παράταση.

Το δημοτικό σχολείο αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 263 μαθητές και 31 άτομα προσωπικό, όπως αναφέρει ο κ. Χαραλάμπους η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι βροχές της προηγούμενης εβδομάδα που κυριολεκτικά μπήκαν μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας και των δύο ορόφων του σχολείου.

«Ευτυχώς δεν είχαμε κάποιο ατύχημα, αλλά θα μπορούσε πολύ εύκολα να βραχεί κάποιο καλώδιο ή κάποια ηλεκτρική συσκευή και να συμβεί κάποιο κακό. Έχουμε στείλει επιστολές στους αρμόδιους και έχουμε ενημερώσει για την κατάσταση, αλλά ακόμη περιμένουμε».







Οι τεχνικές υπηρεσίες δεν βλέπουν πρόβλημα

Όπως ανέφερε ο κ. Μαραγκός, είναι εις γνώση του τα διάφορα προβλήματα του σχολείο και ήδη έχουν γίνει αρκετές μικροδιορθώσεις, ενώ όσο αφορά την αλλαγή του στεγάστρου περιμένουν πρόταση από τον Σύνδεσμο Γονέων.

«Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα που πιθανόν να παρουσιάζονται, αλλά δυστυχώς το δημοτικό της Δευτεράς δεν κατάφερε να μπει στον προϋπολογισμό του 2017, άρα δεν μπορούμε προς το παρόν να κάνουμε μεγάλα βελτιωτικά έργα, όπως για παράδειγμα αλλαγή παραθύρων. Μια τέτοια αλλαγή κοστίζει περί της 200.000 ευρώ, με την αντισεισμική αναβάθμιση του σχολείου, θα χρειαστεί να αλλάξουν και πάλι, αντιλαμβάνεστε αυτό δεν θα ήταν πολύ σοφό».

Σχετικά με τις πλυμμηρισμένες αίθουσες, ο κ. Μαραγκός ανέφερε πώς δεν έχει ενημερωθεί αν υπήρξε πρόβλημα με τις αίθουσες διδασκαλίας ότι υπήρξε τέτοιο ζήτημα.

«Πριν μερικούς μήνες που επισκέφθηκα το σχολείο, ενημερώθηκα για την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ότι έμπαζε νερό από συγκεκριμένο σημείο και έδωσα οδηγίες στη σχολική εφορία – η οποία έχει την ευθύνη τέτοιων επιδιορθώσεων- για το πώς να φτιάξουν το προβληματικό σημείο. Θεωρώ πώς το έπραξαν. Για άλλες αίθουσες όμως όχι δεν είχα ενημερωθεί».

 



Ο κος Μαραγκός όμως αναφέρθηκε και στο θέμα της μετακίνησης του νηπιαγωγείου το οποίο όπως μας ενημέρωσε δεν έχει ακόμη μετακινηθεί, αφού δεν έχει βρεθεί καινούργιος χώρος.

«Με την Μητρόπολη Ταμασσού δεν έχει προκύψει κάποια συμφωνία έγγραφη, έγιναν συζητήσεις, υπάρχει η πρόθεση, ακόμα όμως τίποτα επίσημο».

Όπως διευκρίνισε ο Αν. Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών, αντισεισμική αναβάθμιση γίνεται σε όσα σχολεία χτίστηκαν από μπετόν μεταξύ 1974 και 1992 και δεν είχαν καθόλου σχετικές προδιαγραφές. «Υπάρχουν και παλαιότερα σχολεία, τα οποία όμως δεν έχουν πρόβλημα, γιατί είναι χτισμένα από άλλα υλικά. Μέχρι στιγμής έχει αναβαθμιστεί το 90% των σχολείων που εντάσσονταν σε αυτή την κατηγορία, απομένουν περίπου 20 – 25 σχολεία παγκύπρια που δεν έχουν αναβαθμιστεί ακόμα, όπως αυτό της Δευτεράς, τα οποία όμως δεν διατρέχουν κάποιο κίνδυνο, ούτε πρέπει να φοβούνται για κάτι γονείς, μαθητές και δάσκαλοι.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ