Στο πλαίσιο της μελέτης και της καταμέτρησης των διαφόρων πληθυσμών νυχτερίδων που διαχειμάζουν σε μερικές από τις γαλαρίες, ο Λειτουργός του Τμήματος Δασών και ένα άτομο από την Cyprus From Air, βρέθηκαν εκεί και απαθανάτισαν ένα απόκοσμο σκηνικό, πολλά μέτρα κάτω από τη γη όπου ζουν 9 διαφορετικά είδη νυχτερίδων, μερικά από αυτά πολύ σπάνια.
Όπως μας ενημέρωσε ο Λειτουργός του Τμήματος Δασών, στην περιοχή του Τροόδους υπάρχει ένα τεράστιο σύμπλεγμα γαλαριών το οποίο δημιουργήθηκε πριν αρκετές δεκαετίες από συγκεκριμένες εταιρίες για την εξόρυξη χρωμίου.
«Σε πολλές περιπτώσεις άρχιζαν να τρυπούν από τη μια πλευρά του βουνού και από το βάθος που έφταναν και την επεξεργασία, έφταναν μέχρι την άλλη άκρη», αναφέρει ο κος Νικολάου.
Όπως σημειώνει ο Λειτουργός του Τμήματος Δασών, οι γαλαρίες εγκαταλείφθηκαν εδώ και 30 χρόνια περίπου, με τις περισσότερες από αυτές να βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση, να έχουν καταρρεύσει και να μην είναι προσβάσιμες.
«Αυτή τη στιγμή σε μια μέτρια κατάσταση βρίσκονται μόνο 10 γαλαρίες, ενώ μόνο 3-4 από αυτές χαρακτηρίζονται ως καλές. Έχουμε φροντίζει μάλιστα μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος να αναστηλώσουμε τις εισόδους, για να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση ως Τμήμα Δασών».
Τα τελευταία χρόνια, έπειτα από την εγκατάλειψη τους, οι γαλαρίες έχουν μετατραπεί σε καταφύγια νυχτερίδων, οι οποίες τις επιλέγουν λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών για να «κοιμηθούν» μέχρι το καλοκαίρι, όπου και κατεβαίνουν στα χαμηλότερα υψόμετρα, για να γεννήσουν.
«Ο λόγος που δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό, εκτός από τον κίνδυνο τραυματισμού -λόγω της κατάστασης των γαλαριών- είναι για να μην ενοχλήσουν τις νυχτερίδες και προκαλέσουν το θάνατο τους.
Μέσα στις γαλαρίες κατεβαίνουν μόνο άτομα με εμπειρία, γνώσεις σ’ ένα εξαιρετικά ευαίσθητο περιβάλλον, ενώ απαιτείται και ειδικός εξοπλισμός».
Το εσωτερικό των γαλαριών είναι σαν ένας μεγάλος ποταμός, λόγω του μεγάλου βάθους, ενώ οι ποσότητες οξυγόνου είναι πολύ μικρές.
Υπάρχει μια φοβία του κόσμου προς τις νυχτερίδες. Ισχύει ότι είναι επικίνδυνες και επιτίθονται;
Καθόλου. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι οι νυχτερίδες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση τις βιοποικιλότητας και του βιολογικού καθαρισμού της φύσης, αφού υπάρχουν είδη που καταναλώνουν πέραν των 3000 εντόμων.
Όσο αφορά τώρα το κατά πόσο είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο, αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Τα δόντια τους είναι τόσο ευαίσθητα που το μόνο που μπορούν να μασήσουν είναι κουνούπια, άρα το να δαγκώσουν κάτι πιο σκληρό δεν είναι εφικτό. Επίσης όταν οι νυχτερίδες όταν πετούν, αντιλαμβάνονται από τον ήχο την ανθρώπινη παρουσία και την αποφεύγουν για να προστατευτούν.
*Φωτογραφίες: Cyrpus From Air και Χάρης Νικολάου