Ανοίγει μουσείο λιθογλυπτικής τέχνης [στα Λύμπια]

Ένα μουσείο λιθογλυπτικής τέχνης, πρόκειται να λειτουργήσει μέσα στον επόμενο χρόνο, στο χωριό Λύμπια.

 


Article featured image
Article featured image

Τα συμβόλαια για τη δημιουργία του μουσείου, υπογράφτηκαν χθες, μεταξύ του Επάρχου Λευκωσίας, Μάριου Παναγίδη και της εργοληπτικής εταιρείας «Σπύρος Χαραλάμπους και Υιοί Λτδ».  

Το έργο θα έχει κόστος €235.403 + ΦΠΑ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (47,7%), την Κυπριακή Δημοκρατία (42,3%) και το Κοινοτικό Συμβούλιο Λυμπιών (10%).

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το έργο αφορά στην αναπαλαίωση διατηρητέας κατοικίας στο κέντρο της κοινότητας, για να φιλοξενήσει το πρώτο μουσείο λιθογλυπτικής τέχνης της Κύπρου, αφιερωμένο στην περίφημη «πέτρα των Λυμπιών».

Η διατηρητέα κατοικία είναι διώροφη και στον πρώτο όροφο αναμένεται να παρουσιάζονται εκθέματα σχετικά με την εξόρυξη και την επεξεργασία της πέτρας, κυρίως εργαλεία. Στο δεύτερο όροφο αναμένεται να εκθέτονται γλυπτά και διάφορες κατασκευές, όπως τοιχοποιία, φτιαγμένες από «πέτρα των Λυμπιών».

Έτσι ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει όχι μόνο τον τρόπο εξόρυξης και επεξεργασίας της πέτρας, που είναι άμεσα συνυφασμένα με την οικονομική δραστηριότητα και τη ζωή της κοινότητας, αλλά και πραγματικά έργα τέχνης κατασκευασμένα από «πέτρα των Λυμπιών».

Η ιστορία της «πέτρας των Λυμπιών» αποτελεί σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής, λαογραφικής, ακόμη και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της κοινότητας των Λυμπιών. Με τη δημιουργία του μουσείου αναδεικνύονται βασικά πολιτιστικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της κοινότητας, δίνοντας τη δυνατότητα στις νεότερες γενιές να έρθουν σε επαφή με την παράδοση του τόπου τους.

Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 14 μήνες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ