Παρουσιάζεται 500σέλιδο βιβλίο για το καρναβάλι της Λεμεσού

Συγγραφέας ο σύγχρονος Σερ του λεμεσιανού καρναβαλιού Στέλιος Γεωργιάδης

 


Article featured image
Article featured image

Ο Στέλιος Γεωργιάδης μας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του που αποτελεί αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και έχει τίτλο «Καρναβάλι Λεμεσού, μια μαγική ιστορία» την Τρίτη, 1η Μαρτίου 2016 στις 7μμ στο Θέατρο Ριάλτο.

Πεντακόσιες σελίδες γεμάτες ιστορία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από έναν γνήσιο Λεμεσιανό καρναβαλιστή που αδιαμφισβήτητα ερεύνησε  τον σημαντικότερο πολιτιστικό θεσμό της πόλης του όσο κανείς άλλος.

Την έκδοση θα προλογίσει ο Δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου και θα παρουσιάσει η Δρ. Άγγελ Νικολάου – Κονναρή, Αν. Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το ίδιο βράδυ στην καφετέρια του θεάτρου θα τελεστούν τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Στεφάνου με έργα εμπνευσμένα από το Λεμεσιανό καρναβάλι.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η έκδοση θα πωλείται σε μειωμένη τιμή.

Το πορτραίτο του συγγραφέα που κοσμεί την πρόκληση φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Στεφάνου.

Η έκθεση ζωγραφικής θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 31 Μαρτίου. Το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται μία ώρα πριν και κατά τη διάρκεια κάθε παράστασης/εκδήλωσης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ περσινό σχετικό μίνι- ντοκ της CITY με τη συμμετοχή του συγγραφέα

 

 

Σύμφωνα με τον ίδιο τον ερευνητή, το Λεμεσιανό Καρναβάλι έχει καταγεγραμμένη ιστορία πέραν των 120 χρόνων, ενώ τα ίχνη του χάνονται μέσα στους αιώνες.

Σήμερα το Καρναβάλι γιορτάζεται στη Λεμεσό από ανθρώπους όλων των κοινωνικών τάξεων ενώ παράλληλα προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλες τις πόλεις, γεγονός που το καθιστά τη μεγαλύτερη αστική γιορτή, όχι μόνο της Λεμεσού, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου.

Παρόλη την πάροδο των χρόνων, το Καρναβάλι δεν έπαψε ποτέ να συγκινεί και να ενθουσιάζει τους κατοίκους της Λεμεσού, αφού συνδυάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον ευχάριστο χαρακτήρα τους, την έφεση τους στην τέχνη, τη σάτιρα, το τραγούδι και το χορό, καθώς και την αγάπη τους για το γλέντι και τη διασκέδαση.

Στη διάρκεια της ιστορίας του, το Λεμεσιανό Καρναβάλι πέρασε μέσα από διάφορα στάδια: περιόδους ύφεσης, αλλά και ακμής, ενώ η πορεία του ήταν πάντοτε συνδεδεμένη με την τύχη της ίδιας της πόλης, αλλά και της Κύπρου ευρύτερα.

«Ωστόσο, παρά τη μεγάλη σημασία που έχει το Καρναβάλι για τη Λεμεσό, δεν έχει δημοσιευθεί μέχρι σήμερα κανένα βιβλίο που να καταγράφει εμπεριστατωμένα την πλούσια και πολύχρονη ιστορία του. ΄Εχοντας υπόψη αυτό, καθώς και το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού αναφορικά με τις παραδόσεις της χώρας μας, προέκυψε η ιδέα για την έκδοση ενός λεπτομερούς και αναλυτικού βιβλίου που θα καταγράφει την ιστορία του Λεμεσιανού Καρναβαλιού, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα».

 

Μεθοδολογία

Η διαδικασία για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου διήρκεσε 13 ολόκληρα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν πέραν των 170 συνεντεύξεων, κυρίως με άτομα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και διαμόρφωση του Καρναβαλιού. Εκτός από τις προσωπικές συνεντεύξεις, σημαντικό μέρος της μελέτης ήταν και η πολυετής έρευνα σε παλιές εφημερίδες, προσωπικά αρχεία, καθώς και σε σχετική με το θέμα βιβλιογραφία.

Στην πορεία, συγκεντρώθηκε επίσης μεγάλος αριθμός από φωτογραφίες (παλιές αλλά και σύγχρονες), σκίτσα, αφίσες, έργα τέχνης, πίνακες από γνωστά μουσεία της Κύπρου και του εξωτερικού, που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με το Λεμεσιανό Καρναβάλι και εμπλουτίζουν σημαντικά το όλο περιεχόμενο της έκδοσης.

 

Ο Στέλιος Γεωργιάδης

 

Στόχος

Κύριος στόχος του βιβλίου είναι να διαφωτίσει το ευρύ κοινό για τις διάφορες ιστορικές φάσεις του Καρναβαλιού, τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στην πορεία του, αλλά και να ψυχαγωγήσει τους αναγνώστες με τις πολυάριθμες ιστορίες που παρατίθενται από Λεμεσιανούς κάθε κοινωνικής τάξης.

Πέραν αυτού, το βιβλίο απευθύνεται σε κάθε επιστήμονα ή ερευνητή που επιθυμεί να ενδιατρίψει στις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες της εκάστοτε εποχής. Εξάλλου, το Καρναβάλι έχει καταστεί πλέον αντικείμενο έρευνας σε πολλά πανεπιστήμια, ενώ αποτελεί θέμα με ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον, λόγω των εθνολογικών, κοινωνιολογικών και ανθρωπολογικών του πτυχών.

 

Μουσείο Καρναβαλιού

Ο Δήμος Λεμεσού έχει ήδη ξεκινήσει τη δημιουργία αρχειακής συλλογής με αντικείμενα για το Καρναβάλι (φωτογραφίες, κοστούμια, καπέλα κ.ά.) με σκοπό τη δημιουργία ενός Καρναβαλικού Μουσείου στην πόλη. Το συγκεκριμένο βιβλίο θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμο, τόσο για το στήσιμο του Μουσείου, όσο και για την εμπεριστατωμένη πληροφόρηση του κάθε επισκέπτη.

 

Παρέλαση της περιόδου 1960-74. Σε πρώτο πλάνο σατιρικό άρμα με τίτλο «Επιστροφή από το Λεμεσιανό Καρναβάλι», που παρουσιάζει την κραιπάλη που επικρατεί τις έντεκα μέρες του Καρναβαλιού (Αρχείο Δήμου Λεμεσού)


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ