Πολύ δημοφιλής η αιδοιοπλαστική στις ΗΠΑ

Γίνεται, ναι, και όλο και περισσότερες γυναίκες την προτιμούν!

 


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αισθητικής Χειρουργικής, έχει σημειωθεί απότομη αύξηση των αιδοιοπλαστικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Συγκεκριμένα, από το 2013 έως το 2014 οι συγκεκριμένες επεμβάσεις «εκτινάχθηκαν» κατά 49%!

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και το Plastic Surgery Portal, ένα ονλάιν δίκτυο επαγγελματιών υγείας, τονίζοντας ότι «η αγορά της αισθητικής των γυναικείων γεννητικών οργάνων έχει παρουσιάσει εντυπωσιακή άνθιση». Κάποιοι, βέβαια, επισημαίνουν ότι αυτό πλέον χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου.

Ωστόσο, η βασική απορία είναι: τι ακριβώς είναι η αιδοιοπλαστική;

Το ζήτημα άρχισε να απασχολεί το γυναικείο φύλο τουλάχιστον από το 2000, όταν γιατροί σε σχετική κλινική του Λος Άντζελες δήλωναν ότι αρκετές γυναίκες ζητούσαν αλλαγές στο σχήμα του κόλπου ή την εξωτερική όψη του αιδοίου τους. Και αν ορισμένες ήταν πρόθυμες να προχωρήσουν σε επέμβαση για να διορθώσουν κάποια δυσλειτουργία, έρευνα του 2011 έδειξε ότι το 87% αυτών οδηγούνται εκεί για καθαρά αισθητικούς λόγους. Έτσι, μέχρι τώρα έχουν καθιερωθεί διάφοροι τύποι αιδοιοπλαστικής, από τους οποίους οι πιο συνηθισμένοι είναι οι παρακάτω:

 

Μείωση του μεγέθους των εσωτερικών χειλιών

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει «τριμάρισμα» των εσωτερικών χειλιών του αιδοίου σε περίπτωση που η ασθενής θεωρεί ότι προεξέχουν πολύ, ώστε να ταιριάζουν καλύτερα στη συνολική αισθητική των γεννητικών οργάνων. Μετά την επέμβαση, τα εσωτερικά χείλη παραμένουν ορατά.

 

Αιδοιοπλαστική τύπου «Μπάρμπι»

Σε αυτό τον τύπο της επέμβασης, τα εσωτερικά χείλη μειώνονται πολύ (ή και αφαιρούνται εντελώς), σε βαθμό που να είναι σχεδόν αόρατα και να δημιουργούν στο συγκεκριμένο σημείο το σχήμα από το κέλυφος μιας αχιβάδας - ή, αλλιώς, την εμφάνιση των γεννητικών οργάνων μιας κούκλας Μπάρμπι. Μετά την επέμβαση, λοιπόν, δεν φαίνονται καθόλου, ενώ τα εξωτερικά χείλη ενώνονται μεταξύ τους.

 

Αύξηση του μεγέθους των εξωτερικών χειλιών

Ακολουθώντας μη χειρουργική μέθοδο, γίνονται ενέσεις στα εξωτερικά χείλη που αυξάνουν το μέγεθός τους, δίνοντάς τους έτσι και πιο νεανική όψη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό γίνεται για να «κρυφτούν» σε κάποιο βαθμό τα εσωτερικά, που η ασθενής ενδεχομένως θεωρεί ότι προεξέχουν υπερβολικά.

 

Ουσιαστικά, και οι τρεις μέθοδοι στοχεύουν να κάνουν λιγότερο ορατά τα εσωτερικά χείλη. Και ενώ ορισμένοι γιατροί θεωρούν ότι η αύξηση της ζήτησής τους σχετίζεται με την αισθητική που προβάλλουν οι ταινίες πορνό, αρκετοί τονίζουν ότι υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες που κάνουν αιδοιοπλασική προκειμένου να δείχνουν καλύτερα με τα ρούχα του γυμναστηρίου.

Ωστόσο, την ώρα που γίνεται συζήτηση ως προς το αν μια γυναίκα πρέπει να καταφεύγει στο νυστέρι (ή το laser) για να αλλάξει την εμφάνιση των γεννητικών οργάνων της – κάτι που για ορισμένους θεωρείται ακρωτηριασμός – αποδεικνύεται ότι μεγάλος αριθμός ανδρών, αλλά και γυναικών, γνωρίζει ελάχιστα την ανατομία των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Και συγκεκριμένα, δεν ξέρει πού ακριβώς βρίσκεται ο κόλπος, τα εξωτερικά και τα εσωτερικά χείλη, η κλειτορίδα. Για παράδειγμα, έρευνα που έγινε το 2014 έδειξε ότι το 50% των γυναικών 26-35 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούσε να ορίσει πού ακριβώς βρίσκεται ο κόλπος βλέποντας ένα σχετικό διάγραμμα.

Το θέμα, λοιπόν, αφορά και τη σεξουαλική αγωγή.  Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι μόλις 22 Πολιτείες στην Περιφέρεια της Κολούμπια ζητούν από τα δημόσια σχολεία να εισάγουν και αυτήν στα μαθήματά τους και, ακόμα χειρότερα, μόνο 19 απαιτούν, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο επιτευχθεί, το συγκεκριμένο μάθημα να είναι «ιατρικά ακριβές και εμπεριστατωμένο». Κι έτσι, οι περισσότερες νέες γυναίκες στην Αμερική μαθαίνουν την ανατομία του σώματός τους από ... τα κινητά και τα τάμπλετ τους.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ