Έτοιμη η «Αγιά Σοφιά» των κατεχομένων [εικόνες]

Φωτογραφίες από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Αμμοχώστου



Cover photo: Hasan Gazi

 


Article featured image
Article featured image

Σχεδόν έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους πιστούς είναι το γιγαντιαίο τέμενος που αρχιτεκτονικά αποτελεί ένα κράμα μεταξύ της Αγίας Σοφίας και του Μπλέ Τζαμιού στην Κωνσταντινούπολη και που έχει ανεγερθεί στη βόρεια πλευρά του παλιού δρόμου Λευκωσίας – Αμμοχώστου, στην περιοχή της Μιας Μηλιάς.

Στο επιβλητικό κτηριακό συγκρότημα έχει ήδη λειτουργήσει σχολή Θεολογίας, η πρώτη του είδους της στα κατεχόμενα, η οποία φιλοδοξεί να προσελκύσει χιλιάδες σπουδαστές από ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και που όπως είχε δηλώσει ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεσίρ Αταλάι στα εγκαίνιά της, θα αποτελέσει «μια από τις σφραγίδες της παρουσίας των Τ/κ στο νησί και ένα από τα πιο σημαντικά σημάδια της ύπαρξής τους».

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα στον Τύπο, μερική χρηματοδότηση του έργου έχει γίνει από το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

 

 

Να τονιστεί πάντως πως η ανέγερση του τεμένους, η οποία εντάσσεται σε μια γενικότερη νέο-ισλαμιστική αντίληψη για τόνωση του θρησκευτικού στοιχείου με μεγαλεπήβολα έργα -κάτι  που εφαρμόζεται και στην Τουρκία από την κυβέρνηση Ερντογάν- έχει προκαλέσει αισθήματα δυσφορίας και δυσανασχέτησης ανάμεσα σε τουρκοκυπριακά, εξωκοινοβουλευτικά κυρίως, κόμματα και οργανώσεις.

 

 

Στο συγκρότημα έχουν ανεγερθεί επίσης φοιτητικές εστίες και εστιατόριο.

 

 

Σε γενικές γραμμές, τo θρησκευτικό αίσθημα ανάμεσα στους σημερινούς Τουρκοκυπρίους είναι χλιαρό και δεν είναι τυχαίο που συχνά κατηγορούνται από θρησκευτικούς και πολιτικούς παράγοντες στην Τουρκία ως «μη ευσεβείς μουσουλμάνοι».

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ