«Ποιοι είναι γυμνοί, τα θύματα ή οι θύτες;» [ΒΙΝΤΕΟ]

Με αφορμή όλο αυτό που συμβαίνει στην περιοχή μας, ο Έλληνας φωτογράφος Θοδωρής Βουτσάς ανατρέχει στον σπουδαίο Σουηδό σκηνοθέτη Roy Andersson, ο οποίος μεταξύ άλλων πρόσφατα είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του «I’m trying to show what it’s like to be human».

 


Article featured image
Article featured image

Συγκεκριμένα, ο Βουτσάς μοιράζεται μαζί μας τη συγκλονιστική σκηνή από μια μικρού μήκους ταινία του Andersson, το «World of Glory» (1991), όπου θύματα της γενοκτονίας φορτώνονται στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, και συνοδεύει το βίντεο με το πιο κάτω σχόλιο:



Ένα σκληρό «κατηγορώ» για τους γραφειοκράτες της Ευρώπης.

Οι ρόλοι των εκτελεστών είναι απολύτως καθορισμένοι. Δεν υπάρχουν διάλογοι, μόνο κραυγές απελπισίας απ’ τα ανυπεράσπιστα θύματα.

Αλλά μιλώντας για γύμνια, ποιοι είναι γυμνοί, τα θύματα ή οι θύτες;

Η τέχνη πρέπει να κατατρέχει τους εφησυχασμένους και να εφησυχάζει τους κατατρεγμένους...

 

 




Roy Andersson: ‘I’m trying to show what it’s like to be human’.Ένα σκληρό Κατηγορώ για τους γραφειοκράτες της Ευρώπης.ΟΙ ρόλοι των εκτελεστών είναι απολύτως καθορισμένοι. Δεν υπάρχουν διάλογοι, μόνο κραυγές απελπισίας απ' τα ανυπεράσπιστα θύματα. Αλλά μιλώντας για γύμνια ποιοι είναι γυμνοί;τα θύματα ή οι θύτες;.Η τέχνη πρέπει να κατατρέχει τους εφησυχασμένουςκαι να εφησυχάζει τους κατατρεγμένους ...


Posted by Thodoris Voutsas on Thursday, 10 March 2016



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ