Η ΝΑΣΑ ανησυχεί για τη ξηρασία στην Κύπρο και τα περίχωρα

Είναι η χειρότερη τα τελευταία 900 χρόνια

 


Article featured image
Article featured image

Ο ήλιος καίει, το θερμόμετρο συνεχίζει να είναι αφύσικα υψηλό για την εποχή, το καλοκαίρι μες το καταχείμωνο συνεχίζεται και εάν αρχίσατε να ανησυχείτε πως γινόμαστε και επίσημα πια Ντουμπάι, δεν είστε μόνοι. Ανησυχία εκφράζει και η …. ΝΑΣΑ.

Η ξηρασία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που άρχισε το 1998 και συνεχίζεται ακόμη, είναι πιθανότατα η χειρότερη των τελευταίων 900 ετών, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα των Αμερικανών επιστημόνων

Η περιοχή υπό αναφορά στην έρευνα πλήττεται περιλαμβάνει την Κύπρο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, το Λίβανο, τη Συρία και ένα μέρος της Τουρκίας.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA και του Γεωπαρατηρητηρίου Λάμοντ-Ντόχερτι του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον κλιματολόγο Μπεν Κουκ, κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Journal of Geophysical Research-Atmospheres» της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, η ξηρασία μετά το 1998 στην περιοχή του Λεβάντε είναι περίπου 50% πιο έντονη από την πιο ξηρή περίοδο των τελευταίων 500 ετών και 10 έως 20% ξηρότερη από τη χειρότερη ξηρασία των προηγούμενων 900 ετών.

Οι αυξομειώσεις της ξηρασίας στη Μεσόγειο σχετίζονται με το κλίμα του Ατλαντικού. Κατά περιόδους, στη λεκάνη της Μεσογείου εισέρχονται παρατεταμένα ρεύματα ζεστού και ξηρού αέρα, με συνέπεια να μειώνονται οι βροχές, να ανεβαίνει η θερμοκρασία και τελικά να επικρατεί ξηρασία.

Όλα μάλιστα τα κλιματολογικά μοντέλα εκτιμούν ότι το μέλλον της ανατολικής Μεσογείου προβλέπεται ξηρό. Και η νέα μελέτη δείχνει ότι η ξηρασία στο Λεβάντε αποτελεί ουσιαστικά προάγγελο όσων θα ακολουθήσουν.   


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ