Τον Απρίλη οι Μούσες μας καλούν στο Κυπριακό Μουσείο

Τα τελευταία χρόνια η αρχαιοελληνική λύρα βιώνει μία πρωτοφανή διάδοση σε παγκόσμιο επίπεδο, με παραστάσεις και συναυλίες να δίνονται από την Ιαπωνία έως τον Καναδά και από τη Φινλανδία έως τη Χιλή. Ένα ήχος σαγηνευτικός που σε μαγεύει και σε ελκύει κοντά του. 


Article featured image
Article featured image

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείο Μεταφορών, διοργανώνει την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 και ώρα 18.00 – 20.00 στο Κυπριακό Μουσείο, την μουσική εκδήλωση "Κάλεσμα των Μουσών" σε συνεργασία με την Ομάδα SEIKILO.

Στην εκδήλωση "Κάλεσμα των Μουσών" το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά ανακατασκευές αρχαίων οργάνων που ταξιδεύουν σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο: λύρες (χέλυς και βάρβιτος), φόρμιγγες, κιθάρες, σαμβύκες και μπεντίρ.

Οι ανακατασκευές σχεδιάστηκαν και κατασκευάζονται από την Οργανοποιία Αναστάσιος (www.luthieros.com) σε συνεργασία με τα 3D Εργαστήρια του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (με έδρα τη Θεσσαλονίκη) (reverse engineering & 3D modelling) και τα Εργαστήρια Ηλεκτρονικών Μ.Μ.Ε. του Τμήματος Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ηχητική ανάλυση). 

Μέσα στα πλαίσια της εκδήλωσης το κοινό θα μπορέσει να δει από κοντά, να αγγίξει και να παίξει με ανακατασκευές αρχαίων μουσικών οργάνων, να γνωρίσει τους ανθρώπους πίσω από το πρόγραμμα αυτό, να δει στιγμές από όλα τα στάδια ανάπτυξης και να ανακαλύψει πόσο εύκολο είναι κάποιος (με μηδαμινή ή βασική μουσική εκπαίδευση) να "εκφραστεί" παίζοντας με μία ‘αρχαία’ λύρα!

Παράλληλα με την έκθεση, θα πραγματοποιηθεί και σύντομη συναυλία κατά την οποία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει την αρχαιότερη ολοκληρωμένη μελωδία της ανθρωπότητας που διασώζεται σήμερα (τον Επιτάφιο του Σείκιλου), άλλες σωζόμενες αρχαίες μελωδίες, καθώς και σύγχρονους αυτοσχεδιασμούς με τη συνοδεία 11χορδης λύρας (τύπου χέλυος), φωνής και ντουντούκ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ