Η CITY προτείνει εκδρομή στο… Γούρρι

Τι θα λέγατε να ανηφορίζαμε προς τις βουνοπλαγιές του Μαχαιρά και το γραφικό χωριουδάκι Γούρρι, το οποίο βρίσκεται σκαρφαλωμένο εκεί ψηλά;

 


Article featured image
Article featured image

Μια καλή αφορμή…

Αφορμή για την εκδρομή μας αποτελεί μεταξύ άλλων το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης που εγκαινιάστηκε πριν μερικούς μήνες στο χωριουδάκι και το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό πετρόκτιστο σπίτι του χωριού, δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Μέσα στο Μουσείο θα ταξιδέψεις κάποιες δεκαετίες πίσω, καθώς θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις εκθέματα που αφορούν στη ζωή των ορεσίβιων κατοίκων.

Εκεί βρίσκονται αντικείμενα, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του χωριού στην καθημερινή τους ζωή, αλλά και στις δουλειές τους στην ύπαιθρο.

Οπότε, εκ των πραγμάτων θα έχεις τη δυνατότητα να γνωρίσεις τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και την παράδοση της αγροτικής κοινωνίας στην Κύπρο.

Στο μουσείο μεταφέρθηκαν επίσης και οι τέσσερεις αργαλειοί που υπήρχαν στο Κέντρο Υφαντικής του χωριού. Έτσι, αν επισκεφτείς το μουσείο, θα μπορείς να παρακολουθήσετε από κοντά  τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής υφαντών αλλά και να προμηθευτείς διάφορα υφαντά που υπάρχουν εκεί.

Το μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά από τις 09.00, μέχρι τις 15.00 και η είσοδος είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο 99682418.

Φωτογραφίες: Γιώργος Μιχαήλ (Η Σημερινή / Time Out Cyprus)

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ...

Μονοπάτι της φύσης

Το περιβάλλον του χωριού με τις απότομες βουνοπλαγιές που καταλήγουν σε απόκρημνες χαράδρες, καθώς και η άγρια ομορφιά του, καλεί τον επισκέπτη να το εξερευνήσει.

Οι φυσιολάτρεις μπορούν να περπατήσουν το μονοπάτι της φύσης, που βρίσκεται στην άκρη του χωριού που ξεκινά από την Παλιά Βρύση και καταλήγει στους καταρράχτες. 

Πρόκειται για ένα ευκολοπερπάτητο μονοπάτι, μήκους 900 μέτρων, το οποίο παρουσιάζει ήπιες υψομετρικές διαφοροποιήσεις.

 

Μελισσοκομείο Γουρρίου

Στο κέντρο του χωριού υπάρχει και ένα μικρό μελισσοκομείο. Αν το επισκεφτείτε θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε από κοντά πως εξάγεται το μέλι από τις κηρύθρες, καθώς και πως φτιάχνονται τα προϊόντα που παράγονται από αυτό.

Πριν το επισκεφτείτε τηλεφωνήστε πρώτα στον ιδιοκτήτη του κ. Αντώνη στο 99464112 για να φροντίσει να βρίσκεται εκεί.

 

ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ...

Καφεστιατόριο «Άγιος Γεώργιος-Μεζεδοκαμώματα»

Το πρώην καφενείο του χωριού, έχει μετατραπεί σε καφεστιατόριο με την ονομασία «Άγιος Γεώργιος-Μεζεδοκαμώματα». Το πρωί εκεί μπορείτε ν’ απολαύσετε καφεδάκι και γλυκό του κουταλιού, ενώ από το μεσημέρι και έπειτα να γευτείτε τους παραδοσιακούς μεζέδες και τους νόστιμούς λουκουμάδες που προσφέρονται για επιδόρπιο. Τις Κυριακές φτιάχνει και οφτό.

Είναι ανοικτό καθημερινά από τις 07.30 το πρωί, μέχρι αργά το απόγευμα.

Για κρατήσεις: 96519966, 22633755

 

Ταβέρνα «Το κουλτουριάρικο»

Αν κάνετε τον κόπο να πάτε μέχρι το Γούρρι πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε την ταβέρνα «Το κουλτουριάρικο», η οποία εδώ και περίπου ένα χρόνο δέχεται συνεχώς αρκετό κόσμο. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε εκλεκτούς μεζέδες και παραδοσιακά κυπριακά φαγητά. Ο μεζές στοιχίζει 15 ευρώ το άτομο και αποτελείται από 20 πιάτα, μεταξύ των οποίων σουβλάκια, σεφταλιές, μακαρόνια του φούρνου, κοκκινιστοί καράολοι, κρασάτα, κεφτέδες, κουπέπια, πομιλοροτιανιά κι άλλες πολλές νοστιμιές.

Λειτουργεί καθημερινά εχτός Δευτέρας, από τις 09.00 το πρωί, μέχρι αργά το βράδυ.

Κρατήσεις: 99625695, 22633455

 

Εστιατόριο «Ρεββέκα»

Βγαίνοντας από το χωριό Γούρρι και ανηφορίζοντας προς Μαχαιρά θα συναντήσετε το εστιατόριο Ρεββέκα. Βρίσκεται σε μια εξαιρετική τοποθεσία με θέα τη γύρω περιοχή, την οροσειρά του Πενταδακτύλου και τη θάλασσα της Μόρφου. Εκεί σερβίρονται παραδοσιακά φαγητά και μεζέδες. Το μεσημέρι της Κυριακής θα βρείτε στιφάδο, κλέφτικο, συκώτι, σαλιγκάρια και σούβλα. 

Το εστιατόριο είναι ανοικτό καθημερινά εκτός Δευτέρας, από τις 11.00, μέχρι αργά το απόγευμα. Τις Παρασκευές και τα Σάββατο, λειτουργεί και βράδυ.  

Για κρατήσεις: 22634140

 

ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ...

Για προσκύνημα μπορείτε να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και είναι ένα κτίσμα του 19ου αιώνα, ή το ξωκλήσι του Άγιου Δημητρίου που κτίστηκε  το 1912 και βρίσκεται σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων από το χωριό , στα δεξιά του δρόμου Γούρρι-Φαρμακά.

 

ΓΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ...

Το βράδυ μπορείτε να διανυκτερεύσετε σ’ έναν από τους 2 ξενώνες του χωριού.

Ξενώνας Μιλτιάδης & Βασιλού

Οι τιμές ξεκινούν από 50 ευρώ το βράδυ. Για κρατήσεις: 22324097, 22328604

Ξενώνας Αρέστη

Οι τιμές ξεκινούν από 50 ευρώ το βράδυ. Για κρατήσεις: 99649697


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ