Αλήθεια νομίζεις πως οι γυναίκες στην Κύπρο είναι ίσες με τους άντρες;

Ξανασκέψου το

 


Article featured image
Article featured image

Ζούμε στο «μακρινό» 2016, σε μια εποχή που κοινωνικά ταμπού προηγούμενων δεκαετιών έχουν εκλείψει σημαντικά και που προοδευτικοί νόμοι όπως η πολιτική συμβίωση μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών αποτελούν πια θεσμοθετημένη πραγματικότητα.

Το να θέτει επομένως κανείς ακόμη ζήτημα για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών θα μπορούσε και θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται ως παρωχημένο, γραφικό και άτοπο.

Κι όμως. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Παρατηρητήριο για την Ισότητα δημοσιεύει στοιχεία που αποδεικνύουν πως στην πραγματικότητα και σε αριθμούς κάθε άλλο από ξεπερασμένο είναι το χάσμα.

Οι στατιστικές της ισότητας στην Κύπρο συνεχίζουν να είναι καταθλιπτικές, αποδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος σε μια κοινωνία που κυριαρχούν τα έμφυλα στερεότυπα, οι πατριαρχικές αντιλήψεις και οι σεξιστικές συμπεριφορές και νοοτροπίες, αναφέρει το Παρατηρητήριο.

Το χάσμα αμοιβών σε βάρος των γυναικών, σημειώνεται, είναι 16% το έμφυλο χάσμα στις συντάξεις 39% και η συμμετοχή των γυναικών στη βουλή μόλις στο 14% (μέσος όρος ΕΕ 28%).

Αναφορικά με συμμετοχή των γυναικών σε ΔΣ των μεγαλύτερων δημόσιων επιχειρήσεων στην Ευρώπη για το 2014 ήταν 20% ενώ στην Κύπρο ήταν 9%.

Και για να έχουμε και μια διεθνή εικόνα, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τις ανισότητες ανάμεσα στα δύο φύλα η Κύπρος κατατάσσεται στην 95η θέση με βαθμό 0674. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Υεμένη με βαθμό 0,514.

Στην ανακοίνωσή του Παρατηρητήριο για την Ισότητα Κύπρου αναφέρει πως θέτει τα πολιτικά κόμματα, την κυβέρνηση, τα συνδικάτα, τις εργοδοτικές οργανώσεις και τα ΜΜΕ ενώπιον των ευθυνών τους.

Τονίζεται πως για την προώθηση των ισότητας απαιτούνται μέτρα και όχι λόγια όπως, μεταξύ άλλων, η ενσωμάτωση της ισότητας αντρών και γυναικών σε όλες τις πολιτικές, η ευαισθητοποίηση και προώθηση νέας κουλτούρας επιμερισμού οικογενειακών υποχρεώσεων για ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών και η αποτελεσματική εφαρμογή του Νόμου Περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στα ζητήματα πρόσβασης στην απασχόληση επαγγελματική κατάρτιση, επαγγελματική ανέλιξη και σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ