Το θρυλικό φλαμένκο Κάρμεν στη μεγάλη οθόνη

Στις 12 Μαρτίου το K Cineplex προβάλλει το φλαμένκο Carmen του Ισπανού Antonio Gades, μια χορευτική προσαρμογή της ομώνυμης νουβέλας του Γάλλου Prosper Mérimée που έγινε η βάση για την γνωστή όπερα του Georges Bizet.



 


Article featured image
Article featured image

Μέσα από την παράσταση αυτή, ο Gades ήθελε να παρουσιάσει μια εκδοχή του πασίγνωστου έργου που να αποκαταστήσει την στερεοτυπική και λανθασμένη εικόνα της Carmen, αφού όταν ο Mérimée έγραψε το έργο το 1837, σκανδάλισε τους πουριτανούς και αυτούς που δεν μπορούσαν να τη δουν ως σύμβολο κατά της γυναικείας χειραφέτησης. Κατά την γνώμη του, η Carmen είναι μια ειλικρινής και ελεύθερη γυναίκα που εξωτερικεύει τα συναισθήματά της. Η προσέγγιση αυτή και η αριστουργηματική απόδοση μέσω του πιο παθιασμένου χορού όλων ενισχύει τη δυναμική του έργου και τοποθετεί τον ίδιο τον Gades ως έναν από τους σπουδαιότερους χορογράφους που συνέβαλαν στη διάδοση του φλαμένκο στη διεθνή σκηνή.

Πρόκειται για μια δραματική ιστορία αγάπης που διαδραματίζεται τη δεκαετία του ’30 στη Σεβίλλη της Ισπανίας. Η Carmen, μια προκλητική τσιγγάνα, σαγηνεύει τον Jose και τον πείθει να μην επιστρέψει στο πόστο του ως φρουρός, φεύγοντας μαζί της. Ο Jose μετανιώνει αυτή του την απόφαση αργότερα αφού η Carmen είναι ήδη ερωτευμένη με ένα άλλον άντρα, τον Escamillo ο οποίος είναι ταυρομάχος. Όταν ο Jose απαιτεί η Carmen να φύγει μαζί του, αυτή αρνείται και ρίχνει το δακτυλίδι που αυτός της είχε δώσει κάποτε. Τότε ο Jose την μαχαιρώνει μέχρι θανάτου με ένα στιλέτο.

 

 

Η παράσταση αποτελεί συμπαραγωγή του Rising Alternative και του Teatro Real και προβάλλεται στο πλαίσιο της νέας σεζόν Cine Events του K Cineplex, που περιλαμβάνει θεαματικές χορευτικές παραστάσεις, όπερα, και συναυλίες, που μεταδίδονται είτε ζωντανά είτε μαγνητοσκοπημένα στη μεγάλη οθόνη.

Η τιμή του εισιτηρίου ανέρχεται στα 10ΕΥΡΩ για τις μαγνητοσκοπημένες προβολές και στα 18 ευρώ για τις ζωντανές, με welcome drink και τσιμπήματα κατά την άφιξη. 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ