Μπορεί το ροχαλητό να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας;

Συνήθως οι γύρω μας παραπονιούνται όταν ροχαλίζουμε δυνατά καθώς δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να κοιμηθούν.

 


Article featured image
Article featured image

Είναι όμως αυτό το μόνο πρόβλημα ή μήπως το ροχαλητό είναι επικίνδυνο και θα πρέπει να το ψάξουμε περισσότερο; 

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Εάν κάποιος ροχαλίζει και επιπλέον παρουσιάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας νύστα (υπνηλία), συχνά χασμουρητά, κούραση ή έχει ιστορικό  άλλων προβλημάτων υγείας όπως Αρτηριακή Υπέρταση, Κατάθλιψη, Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, Καρδιακή Ανεπάρκεια, Κολπική Μαρμαρυγή ή Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ, τότε θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της υπνικής άπνοιας, μίας σοβαρής πάθησης για την υγεία μας. 

Η Υπνική Άπνοια ορίζεται σαν μία χρόνια νόσος του αναπνευστικού που χαρακτηρίζεται από διακοπές της αναπνοής (άπνοιες και υπόπνοιες) την ώρα που κοιμόμαστε. 

Συνοδεύεται από έντονο ροχαλητό, το οποίο διακόπτεται κατά τα διαστήματα που γίνονται οι άπνοιες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση του οξυγόνου την ώρα του ύπνου, το οποίο μπορεί να γίνεται μέχρι και 100 φορές την ώρα, με πάρα πολλές καταστροφικές συνέπειες για την υγεία μας, μέχρι και αιφνίδιο θάνατο κατά τον ύπνο. 

Δυστυχώς ο ίδιος ο ασθενής που παθαίνει τις άπνοιες, τις περισσότερες φορές δεν το γνωρίζει και έτσι  μπορεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να πάει σε κάποιον ειδικό. 

Η διάγνωση της Υπνικής Άπνοιας γίνεται από τον Ειδικό Πνευμονολόγο  αφού εξεταστεί το ιστορικό του ασθενή και αφού διενεργηθεί   κλινική εξέταση και ένα ειδικό τεστ που λέγεται «Μελέτη Ύπνου». 

Η μελέτη ύπνου γίνεται είτε με φορητή συσκευή στο σπίτι του εξεταζομένου είτε καλύτερα και πιο αξιόπιστα στο ειδικό εργαστήριο ύπνου, όπου ο ασθενής διανυκτερεύει για ένα βράδυ. 

Το πλεονέκτημα της μελέτης στο εργαστήριο είναι ότι γίνεται εγκεφαλογράφημα,  οφθαλμογράφημα και μυογράφημα έτσι γνωρίζουμε ακριβώς την αρχιτεκτονική του ύπνου του ασθενή. 

Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα είναι πιο αντιπροσωπευτικά και δείχνουν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος (εφόσον υπάρχει).

Επιπλέον, ο ασθενής βιντεογραφείται  την ώρα που κοιμάται, έτσι διερευνώνται και τυχόν άλλες παθήσεις κατά τον ύπνο του όπως κινήσεις ποδιών, τρίξιμο δοντιών, νυχτερινοί τρόμοι κλπ. 

Η θεραπεία ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου συνίσταται σε γενικά και ειδικά μέτρα. Ανάμεσα στα γενικά μέτρα, βασική είναι η απώλεια βάρους σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, η διακοπή του καπνίσματος, η αποφυγή λήψης βαρίων γευμάτων ,αλκοόλ , υπναγωγών, μυοχαλαρωτικών και ηρεμιστικών φαρμάκων προ του ύπνου, ενώ θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες καλής υγιεινής του ύπνου.

Τα ειδικά μέτρα περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο τη χρήση μίας συσκευής θετικής πίεσης αεραγωγών μέσω μάσκας κατά τον ύπνο (CPAP) ενώ εναλλακτικές θεραπείες αποτελούν η χρήση ενδοστοματικών προθέσεων, ειδικών συσκευών θέσεως ύπνου και ειδικές χειρουργικές επεμβάσεις. 

Προσοχή λοιπόν διότι το ροχαλητό μπορεί να είναι σύμπτωμα της Υπνικής Απνοιας και να είναι το καμπανάκι για να γίνει έλεγχος ώστε να αποκλείσουμε ή να διαγνώσουμε αυτή την τόσο σοβαρή πάθηση για την υγεία μας, ώστε να αποφύγουμε τυχόν δυσάρεστες επιπτώσεις στο μέλλον. 



Δρ. Ανδρέας Ζαχαριάδης                                                        

Πνευμονολόγος (Εξειδίκευση στις Διαταραχές Ύπνου)

Πρόεδρος Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου

AMERICAN MEDICAL CENTER


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ