Η CITY προτείνει εκδρομή… στην Ευρύχου

Αν δεν γνωρίζεις ό,τι, στην Κύπρο, μέχρι πριν από μερικά χρόνια, ένα τρένο ξεκινούσε από την Αμμόχωστο και έφτανε ως την Ευρύχου, καλά θα κάνει να κανονίσεις μια εκδρομή ως την πανέμορφη κοιλάδα της Σολιάς για να ενημερωθείς σχετικά από πρώτο χέρι.

 


Article featured image
Article featured image

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΦΟΡΜΗ…

Αφορμή για την εκδρομή μας αυτή τη βδομάδα αποτελεί το Μουσείο Σιδηροδρόμων Κύπρου, το οποίο αναπαλαιώθηκε πρόσφατα από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και δέχεται καθημερινά δεκάδες επισκέπτες. Το κτήριο του σταθμού, στην Ευρύχου, αποτελούσε τον τερματικό σταθμό της σιδηροδρομικής γραμμής, η οποία ξεκινούσε από την Αµµόχωστο (από το 1905), λόγω του λιμανιού που διέθετε και διεξαγόταν εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο, και έφτανε μέχρι τη Λευκωσία. Στη συνέχεια, το 1907 έφτανε ως τη Μόρφου, για να φτάσει στον τελικό σταθμό τη Σκουριώτισσα και την Ευρύχου το 1915.

Ώρες μέρες λειτουργίας μουσείου:

Χειμερινό ωράριο: Δευτέρα-Κυριακή, από τις 8.30 μέχρι τις 16.00

Θερινό ωράριο: Δευτέρα-Κυριακή, από τις 9.00 μέχρι τις 17.00

Τηλέφωνα: 22933010, 99343732 (Μεταξάς Μεταξά)

 



Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου



ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ...

Εστιατόριο «Κληματαριά»

Βρίσκεται στον υπεραστικό δρόμο προς Τρόοδος και προσφέρει διάφορα φαγητά σχάρας, όπως συκωτάκι, μπριζόλες, παϊδάκια, καθώς και παραδοσιακούς μεζέδες στην τιμή των 10 ευρώ ανά άτομο.

Λειτουργεί καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ. Για κρατήσεις: 22932075.



Ταβέρνα «Το Κέδρο»

Μια επιπλέον επιλογή για φαγητό στο χωριό αποτελεί η ταβέρνα «Το Κέδρο». Αν την επισκεφτείτε σας προτείνουμε να παραγγείλετε τους μεζέδες, οι οποίοι στοιχίζουν 12.50 ευρώ ανά άτομο και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν κεφτέδες, μακαρόνια του φούρνου, γεμιστά, ταβά και διάφορα άλλα παραδοσιακά φαγητά.

Η ταβέρνα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 17.00, μέχρι τις 23.00. Τις Κυριακές ανοίγει και μεσημέρι.  Αν σκοπεύετε να πάτε, κάντε κράτηση από την προηγούμενη μέρα στο 22933333.

 



Ο ποταμός Καρκότης





ΕΠΙΠΛΕΟΝ...

Για προσκύνημα επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Κυριακού, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσαιωνικής κατακόμβης, αλλά και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που είναι κτισμένο σε μια τοποθεσία με υπέροχη θέα.



Η εκκλησία του Αγίου Κυριακού



Αλευρόμυλος του Στυλλή

Αξίζει επίσης να επισκεφτείς τον «Αλευρόμυλο του Στυλλή». Είναι κτισµένος σε µια λοφοπλαγιά μερικά μέτρα μακριά από τον κεντρικό δρόμο του χωριού. Ένα μικρό γραφικό ανηφορικό δρομάκι σε οδηγεί σε αυτόν, σε µια τοποθεσία καταπράσινη και σπάνια σε ομορφιά. Κινητήριος δύναμή του μύλου είναι το νερό από τον ποταμό Καρκώτη.

Για να επισκεφθεί κανείς το μύλο πρέπει να επικοινωνήσει με το γραφείο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ευρύχου στο 22932228.

 

 

ΔΙΑΜΟΝΗ…

Κι αν μαγευτείτε από το τοπίο και θέλετε να απολαύσετε το χωριό στο μάξιμουμ, μπορείτε απλά να κανονίσετε διανυκτέρευση σ’εένα από τα διαμερίσματα του χωριού που προσφέρονται προς ενοικίαση.

Κυρία Μαρία (22932909)

Λουκάς Χαραλάμπους (22933077)

Νίκος Παπαχριστοφόρου (99775793)

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ