Live αναμετάδοση χειρουργικής επέμβασης από το Λονδίνο σε όλο τον κόσμο

Χειρουργική Επέμβαση που έγινε το Σάββατο στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Λονδίνου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά μέσω διαδικτύου -σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, όσοι το επιθυμούσαν. 

 


Article featured image
Article featured image

Επικεφαλής της επέμβασης ήταν ο χειρούργος δρ. Σαφί Αχμέντ, ο οποίος αφαίρεσε έναν όγκο από το έντερο ενός 70χρονου καρκινοπαθούς, με την διαδικασία να μεταδίδεται ζωντανά για το φιλοθεάμον κοινό. Μάλιστα στο χειρουργείο υπήρχαν δύο κάμερες, οι οποίες προσέφεραν στο κοινό τη δυνατότητα θέασης 360 μοίρες. 

Μάλιστα όσοι διέθεταν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, είχαν τη δυνατότητα να νοιώθουν ότι βρίσκονταν και οι ίδιοι μέσα στο χειρουργείο, ενώ οι υπόλοιποι, ένοιωθαν λες και παρακολουθούσαν κάποιου είδους ιατρικό ντοκιμαντέρ. 

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο δρ. Αχμέντ μεταδίδει ζωντανά μια χειρουργική επέμβαση, αφού πριν δυο χρόνια το ξαναέκανε με το σύστημα της επαυξημένης πραγματικότητας, με τους θεατές να βλέπουν στην ουσία, ότι ακριβώς βλέπει ο γιατρός. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα ήταν πιο ολοκληρωμένα, με τους θεατές  να βλέπουν την όχι μόνο μέσα από τα μάτια του χειρουργού, αλλά και από άλλες οπτικές γωνίες. 

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο χειρούργος, ο λόγος που προωθεί αυτή τη διαδικασία, είναι γιατί οι επεμβάσεις σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας παρέχει νέες εκπαιδευτικές δυνατότητες για τους υποψήφιους χειρουργούς, τόσο γι' αυτούς που παρακολουθούν από κοντά την επέμβαση φορώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό στο κεφάλι τους, όσο και γι' αυτούς που κάνουν κάτι ανάλογο εξ αποστάσεως. 

Αυτό, όπως είπε, ισχύει ιδίως για όσους βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίοι πιθανώς δεν έχουν την ευκαιρία να δουν μπροστά στα μάτια τους μια χειρουργική επέμβαση από έναν γιατρό υψηλού επιπέδου. 

Το επόμενο βήμα, όπως ο ίδιος λέει, είναι η προσθήκη εμπλουτισμένου και αλληλεπιδραστικού περιεχομένου, όπως βίντεο με γραφικά προκειμένου να καταλαβαίνει κανείς καλύτερα, τι βλέπει την ώρα της επέμβασης ή ακόμη η δυνατότητα να γίνονται διευκρινιστικές ερωτήσεις από τους θεατές προς τον χειρουργό. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ