«Δεν μπορεί ο διεφθαρμένος να σου μιλά για ήθος ή ο διαπλεκόμενος για διαφάνεια»

Η δημιουργία εθνικής στρατηγικής για τη νεολαία είναι στους βασικούς στόχους του, ενώ το προσωπικό στοίχημά του είναι να βγάλει τον Οργανισμό από το καβούκι του, εφαρμόζοντας ένα νέο σύγχρονο μοντέλο διοίκησης.

 


Article featured image
Article featured image

Ο Παναγιώτης Σεντώνας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, ένας νέος άνθρωπος, με «φρέσκες» ιδέες και όνειρα, μιλά στη «Σ» για τα δύο χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του κατ' εξοχήν «πρέσβη» της νεολαίας, αλλά και για τους στόχους και το όραμά του για την νεολαία του τόπου.

Αναλύει τις αλλαγές που έγιναν στην οργάνωση και λειτουργία του Οργανισμού, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει, στη συνέντευξη που ακολουθεί, στις ανάγκες των νέων σήμερα και πώς ο Οργανισμός, μέσα από νέα προγράμματα και υπηρεσίες, ενισχύει, ούτως ώστε να βγουν πιο δυνατοί στην κοινωνία.

Καταθέτει επίσης το προσωπικό στοίχημά του, το οποίο είναι να σπάσει τα στερεότυπα που υπήρχαν στον Οργανισμό και να βγάλει τον οργανισμό από το καβούκι του, φέρνοντας ξανά όλους τους νέους κοντά στον φορέα τους.



Της Ελένης Χαραλάμπους

 

Ποιο είναι το όραμά σας για τον Οργανισμό και τους νέους γενικότερα;

Το όραμά μας για τον Οργανισμό είναι να λειτουργήσει αποτελεσματικά για την πολύπλευρη ενδυνάμωση των νέων. Αυτό εκφράζεται πρακτικά μέσα από δύο πυλώνες δράσεων. 

Πρώτος είναι η δημιουργική συμβολή στον καταρτισμό πολιτικών για τους νέους από το κράτος και δεύτερος είναι η παροχή προγραμμάτων, μεγάλου αντικτύπου στη ζωή των νέων, τα οποία να συμβάλλουν ουσιωδώς στην ενδυνάμωσή τους. 


Το κυρίαρχο όραμά μας για τους νέους είναι να σταματήσει η λέξη «νεολαία» να έχει διακοσμητικό χαρακτήρα, σε εύηχα συνθήματα. Να καταφέρει η πολιτεία να αγκαλιάσει τους νέους της, ως την όψη του καλύτερου εαυτού της.


Σε προηγούμενή σας παρέμβαση αναφέρατε ότι ο Οργανισμός επιτελεί και τον «ρόλο του γεφυροποιού και του δημιουργικού διαμεσολαβητή μεταξύ των νέων και του κράτους». Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Ο πρώτιστος σκοπός που διατυπώνει ο νομοθέτης στον Νόμο του Οργανισμού είναι να ενεργεί συμβουλευτικά, μέσω του Υπουργού, προς το Υπουργικό Συμβούλιο, σχετικά με τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης και εξειδικευμένης πολιτικής σε θέματα νεολαίας. Ένας σκοπός που θέλουμε να υπηρετήσουμε με αποφασιστικότητα. 

Είναι σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο που προσφάτως υποβάλαμε στον Υπουργό Παιδείας την εισήγησή μας για τη σύσταση εθνικής στρατηγικής για τη νεολαία, η οποία σύντομα θα βρίσκεται ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. 



Ο Οργανισμός εμφανίζει τη δυσκαμψία και τις παθογένειες που παρατηρούνται και σε άλλα τμήματα του δημόσιου τομέα στην Κύπρο; Τι κάνετε γι’ αυτό;

Ο Οργανισμός βρισκόταν αντιμέτωπος με προβλήματα στον τρόπο λειτουργίας του. Όμως, όπως ο γλύπτης για να λαξεύσει καλά το γλυπτό του χρειάζεται το κατάλληλο εργαλείο, έτσι και εμείς για να οδηγήσουμε τον Οργανισμό μπροστά έπρεπε πρώτα να αντιμετωπίσουμε τις υπάρχουσες παθογένειες.

Έχουμε καταρτίσει, λοιπόν, ένα νέο λειτουργικό μοντέλο, ένα νέο μοντέλο διοίκησης, δηλαδή, οργάνωσης και λειτουργίας του Οργανισμού. Το μοντέλο αυτό βασίζεται σε μια νέα αποδοτική οργανωτική δομή, στην ολοκληρωμένη διαχείριση της απόδοσης του προσωπικού και των προγραμμάτων, στη δυναμική αντιμετώπιση των αναγκών των νέων, μέσω της βελτίωσης υφιστάμενων προγραμμάτων ή δημιουργίας νέων και κυρίως στην εύρυθμη, αποτελεσματική και διαφανή διοίκηση.



Υπάρχει μια γενικότερη απαξίωση των νέων στην πολιτική και στους θεσμούς. Ποια είναι η δική σας οπτική σ’ αυτό;

Η απαξίωση είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, γιατί όταν οι νέοι ακούν τον διεφθαρμένο να τους μιλά για ήθος ή τον διαπλεκόμενο να τους μιλά για διαφάνεια, ή τον φοροφυγά για το δημόσιο συμφέρον ή τον «καθηγητή» του ρουσφετιού να τους μιλά για αξιοκρατία, η εμπιστοσύνη διαλύεται.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η κυρίαρχη ανησυχία των νέων της Κύπρου σήμερα;

Η κυρίαρχη ανησυχία που έχουν οι νέοι σήμερα είναι το άγχος για το μέλλον. Δηλαδή, τους διακατέχει μεγάλη αγωνία και αβεβαιότητα για το αύριο, δεν ξέρουν τι ακολουθεί και τι να περιμένουν. 

Αυτό ήταν και το κύριο εύρημα της παγκύπριας έρευνας για καταγραφή των απόψεών τους, που διενεργήσαμε και παρουσιάσαμε στα τέλη του 2015. 

Κι ως προς τούτο, συμβάλλει και αυτό που σας ανέφερα πριν, δηλαδή το λάβωμα των θεσμών και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς αυτούς. Αν, ακόμα, συνεκτιμήσει κανείς και τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι, όπως την ανεργία, την υποαπασχόληση, τη μείωση των αμοιβών τους, τη δυσκολία μετάβασης στην αυτόνομη ενήλικη ζωή, μπορεί να καταλάβει πού έγκειται αυτή η αγωνία για το αύριο.



 



Πάτησε εδώ για να διαβάσεις τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η KPMG για λογαριασμό του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και είχε ως θεματικές την εκπαίδευση και την κατάρτιση, τη νεανική απασχόληση και επιχειρηματικότητα, την κοινωνική ένταξη, τη συμμετοχή , τον εθελοντισμό, αλλά και τον τομέα «νέοι και κόσμος».

 

Η δημιουργία εθνικής στρατηγικής για τη νεολαία είχε σχέση και με την Εθνική Σύνοδο Νέων, που πραγματοποιήσατε;

Η υποστήριξη της εμπλοκής των νέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα είναι χρέος μας, αλλά και ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της ενεργού πολιτότητας. 

Γι’ αυτό θεσμοθετήσαμε και την Εθνική Σύνοδο Νέων. Στη Σύνοδο οι νέοι είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν με δομημένο τρόπο τις απόψεις τους για το τι περιμένουν από μια τέτοια στρατηγική στους διάφορους τομείς της ζωής τους, όπως η απασχόληση, η επιχειρηματικότητα, η κοινωνική συμπερίληψη, η υγεία και η υγιής απασχόληση κ.ά. 

Έχει ήδη υποβληθεί στον Υπουργό Παιδείας το πλαίσιο καταρτισμού της στρατηγικής και τώρα είμαστε στη φάση που δημιουργούμε αυτήν τη στρατηγική, η οποία θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και άμεση εφαρμογή. 



Πότε υπολογίζετε να ολοκληρώσετε τη στρατηγική για τους νέους και να την καταθέσετε στο Υπουργικό;

Αρχές του φθινοπώρου ευελπιστούμε να είμαστε σε θέση να την υποβάλουμε.


Όταν οι νέοι ακούν τον διεφθαρμένο να τους μιλά για ήθος ή τον διαπλεκόμενο να τους μιλά για διαφάνεια, ή τον φοροφυγά για το δημόσιο συμφέρον ή τον «καθηγητή» του ρουσφετιού να τους μιλά για αξιοκρατία, η εμπιστοσύνη διαλύεται.


Το ένα τρίτο των νέων πτυχιούχων αντιμετωπίζουν πρόβλημα εργασίας. Ποια βήματα κάνει ο Οργανισμός για να βοηθήσει, ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα;

Ο ρόλος του Οργανισμού δεν είναι να προσφέρει θέσεις εργασίας, αλλά να παρεμβαίνει στις πολιτικές του κράτους, γύρω από αυτά τα θέματα, διαβιβάζοντας τη φωνή των νέων. 

Ως παράδειγμα, θα σας αναφέρω την εισήγησή μας προς το Υπουργείο Εργασίας, η οποία και υιοθετήθηκε, για την ανάγκη δημιουργίας κέντρων επιχειρηματικής ανάπτυξης των νέων. Η εισήγησή μας εντάχθηκε στο εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση των νέων και είμαστε τώρα στο στάδιο υλοποίησης, όπου ο στόχος είναι, σε όλα τα κέντρα πληροφόρησης του Οργανισμού ανά το παγκύπριο, να παρέχονται στους νέους που φιλοδοξούν να μπουν στον κόσμο των επιχειρήσεων δωρεάν υπηρεσίες υποστήριξης. 

Επίσης, μέσα από τα υφιστάμενα προγράμματα του Οργανισμού, οι νέοι μπορούν να αποκτήσουν δεξιότητες που ενισχύουν την απασχολησιμότητά τους.  

Ως παράδειγμα να αναφέρω ότι ο Οργανισμός είναι η εθνική υπηρεσία διαχείρισης της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας (EVS), όπου πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτεί τους νέους που θέλουν να κάνουν εθελοντισμό σε μια ευρωπαϊκή χώρα, από δύο μήνες μέχρι δώδεκα. 

Ο Οργανισμός θέλει να στρέψει τους νέους σε τέτοιες δράσεις, καθώς ενόσω αναζητείς εργασία, είναι πολύτιμη η ενδυνάμωση του εαυτού σου. Αυτός είναι και ο σκοπός των πλείστων προγραμμάτων μας. 



Βρίσκεστε περίπου δύο χρόνια στο τιμόνι του Οργανισμού. Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα για τον Οργανισμό;

Η εξωστρέφεια του Οργανισμού. Αναλαμβάνοντας καθήκοντα συνάντησα έναν Οργανισμό κλειστό στο καβούκι του, με ελάχιστες δράσεις εξωστρέφειας. 

Οπότε, ο βασικός σκοπός μου είναι ο Οργανισμός να απαλλαγεί από την ταμπέλα που είχε, ότι εξυπηρετεί μόνο τις κομματικές οργανώσεις νεολαίας, που δεν είναι έτσι, και μέσα από δράσεις και προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νέων, να δώσουμε στον Οργανισμό τη σωστή κατεύθυνση, αλλά και στους νέους αυτό που απαιτούν και αξίζουν.  


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ