Το φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου σου έχει ετοιμάσει πολλά

Με στόχο τη διεύρυνση και προώθηση της κινηματογραφικής παιδείας στην Κύπρο, το Φεστιβάλ διοργανώνει δωρεάν κινηματογραφικά εργαστήρια και masterclasses που απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες του χώρου.

 


Article featured image
Article featured image

Φέτος, ασχολούνται με τα πεδία του ήχου, της ενδυματολογίας, της συμπαραγωγής και της διεύθυνσης φωτογραφίας. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται να πραγματοποιηθούν τα πιο κάτω εργαστήρια – masterclasses, τα οποία θα παραδίδονται στα αγγλικά από διεθνείς προσωπικότητες του κινηματογράφου.

«The Art of Foley» 

Τρεις καταξιωμένοι Βρετανοί επαγγελματίες από τα ξακουστά Pinewood Studios του Ηνωμένου Βασιλείου, θα παρουσιάσουν masterclass με θέμα τον σχεδιασμό και την επεξεργασία ‘φορετού’ ήχου στο σινεμά, σε μια ζωντανή παρουσίαση της δουλειάς τους. Ομιλητές θα είναι οι Jemma Riley- Tolch, Peter Hanson και  Pete Burgis





Χώρος: Κινηματογράφος Ζήνα Πάλας, το Σάββατο 16/4, 17:00 – 19:00

«Ανάλυση αιτήσεων για διεθνείς συμπαραγωγές»: To μέλος της Κριτικής Επιτροπής και συντονιστής του Mannheim Meeting Place, Julek Kedzierski, θα αναλύσει τη διαδικασία αιτήσεων για διεθνείς συμπαραγωγές. Το masterclass απευθύνεται κυρίως σε παραγωγούς. Θα ακολουθήσουν κατ’ιδίαν συναντήσεις με τον Julek Κedzierski, κατόπιν συνεννόησης των ενδιαφερομένων με το Φεστιβάλ. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν email στο info@cyprusfilmdays.com

Χώρος: Point Centre for Contemporary Art, την Τρίτη 19/4, 17:00 – 18:30



«Ενδυματολόγος και Σκηνοθέτης: Πώς να κτίσετε μια καλή συνεργασία»: H Κυπριακής καταγωγής προτεινόμενη για βραβείο Emmy και Πρόεδρος της φετινής Κριτικής Επιτροπής, ενδυματολόγος Jo Katsaras, θα αναλύσει τη σχέση ενδυματολόγου και σκηνοθέτη αντλώντας παραδείγματα από την δική της πορεία στο σινεμά.

Χώρος: Point Centre for Contemporary Art, την Τετάρτη 20/4 17:00 – 19:00

«Εye in the Sky and into the Battlefield»: O διεθνώς καταξιωμένος Κύπριος διευθυντής φωτογραφίας Χάρης Ζαμπαρλούκος («Cinderella», «Locke», «Thor», «Μamma Mia» κ.α.) θα παραδώσει masterclass με θέμα τη φωτογραφία στο σινεμά, τόσο με άξονα την αισθητική όσο και την πρόκληση να αποδοθεί μέσα από τη φωτογραφία το ανθρώπινο δράμα σε ένα σκηνικό ταινίας δράσης / θρίλερ. 

Χώρος: Point Centre for Contemporary Art, το Σάββατο 23/4 17:00 – 19:00

Aφιέρωμα Kawase/Szumowska/Hansen-Løve

Οι σκηνοθέτιδες Νaomi Kawase, Małgorzata Szumowska και Mia Hansen-Løve έχουν διακριθεί σε Ευρωπαϊκά και παγκόσμια Φεστιβάλ και θεωρούνται από τις πιο καταξιωμένες γυναίκες σκηνοθέτιδες στις μέρες μας. Με την επιλογή ενός αφιερώματος στο έργο τους, η Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ πρόκειται να αναδείξει παλιότερες αλλά και τις πιο πρόσφατες ταινίες τους, σε μια προσπάθεια να φέρει πιο κοντά στο κυπριακό κοινό το έργο σπουδαίων γυναικών σκηνοθετών, αλλά και τις συγκεκριμένες ιστορίες που οι ίδιες έχουν να διηγηθούν.  

Η Νaomi Kawase είναι Γιαπωνέζα σκηνοθέτιδα. Στα 27 της, έγινε η νεαρότερη νικήτρια της Χρυσής Κάμερας στο Φεστιβάλ Καννών 1997 για την ταινία της, Suzaku. H Kawase επέστρεψε στις Κάννες το 2003 με την ταινία Shara και το 2007 με το The Mourning Forest, που βραβεύθηκε με το Grand Prix, και το οποίο θα δούμε στο Φεστιβάλ. Ακολούθησαν το Hanezu (2011), Still the Water (2014) και το An (2015) που επίσης θα δούμε στο Φεστιβάλ, σε πρώτη παγκύπρια προβολή.

The Mourning Forest (2007)

Μια γυναίκα που εργάζεται σε οίκο ευγηρίας πηγαίνει εκδρομή στην εξοχή με έναν από τους τροφίμους που φροντίζει. Εγκλωβισμένοι στο δάσος, θα ξεκινήσουν ένα εξαντλητικό μα συγκλονιστικό ταξίδι.

Αn (2015): Mια ηλικιωμένη θέλει με κάθε τρόπο να πιάσει δουλειά στην αγαπημένη της καντίνα, χαρίζοντας στον μοναχικό ιδιοκτήτη της τη μυστική συνταγή για dorayaki, τα παραδοσιακά ιαπωνικά πιτάκια γεμιστά με «an», μια κρέμα φτιαγμένη από κόκκινα φασόλια.

Η Małgorzata Szumowska είναι Πολωνή σκηνοθέτιδα, που έκανε το ντεμπούτο της το 2000 με την ταινία Happy Man, η οποία προτάθηκε για το Βραβείο «Ευρωπαϊκή Ανακάλυψη» στα Βραβεία Ευρωπαϊκής Ακαδημίας. Απέσπασε την Αργυρή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 2008, με την ταινία 33 Scenes from Life. Οι ταινίες της Stranger (2004) και Elles (2011), με τη Juliette Binoche, προβλήθηκαν στο Berlinale Panorama. Η ταινία In the Name of (2011) που θα δούμε στο Φεστιβάλ, απέσπασε Βραβείο Teddy, στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Η πιο πρόσφατη ταινία της, Body (2015), απέσπασε την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο 65ο Φεστιβάλ Βερολίνου.

In the Name of (2011)

Ο Adam, καθολικός ιερέας, είναι αφοσιωμένος στο να παρέχει στήριξη σε έφηβους με προβλήματα συμπεριφοράς. Προκειμένου να καταπολεμήσει τις ομοφυλοφιλικές του προτιμήσεις, ασπάζεται την αγαμία. Σύντομα, θα αναπτύξει φιλικές σχέσεις με έναν δυσπροσάρμοστο έφηβο και τα συναισθήματά του θα αποβούν πολύ πιο ισχυρά από την εγκράτειά του.

Βοdy (2015): Mια ποιητική μελέτη για το ανθρώπινο σώμα, εμποτισμένη με μαύρο χιούμορ, και κύριους πρωταγωνιστές έναν ιατροδικαστή, την ανορεξική κόρη του και μια φυσιοθεραπεύτρια που ζουν στη σύγχρονη Πολωνία. 

Η Mia Hansen-Løve σκηνοθέτησε την πρώτη της μεγάλου μήκους All is Forgiven στα 26 της χρόνια, το 2007, η οποία προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών στο Φεστιβάλ Καννών και απέσπασε το βραβείο Louis-Delluc.

Η δεύτερη ταινία της, Father of my Children, την οποία θα δούμε στο Φεστιβάλ, απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα στο Φεστιβάλ Καννών, το 2009.

Το 2010, το Variety την συμπεριέλαβε στη λίστα με τους δέκα καλύτερους σκηνοθέτες παγκοσμίως που πρέπει κανείς να γνωρίζει. Ακολούθησε η ταινία Goodbye First Love, ενώ στο Φεστιβάλ θα δούμε το φετινό της φιλμ, Things to Come (2016) που απέσπασε την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου.

Father of my Children (2009)

Ο Gregoire Canvel διευθύνει μία διακεκριμένη ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής ταινιών, διχασμένος ανάμεσα στις απαιτήσεις της οικογένειάς του και στην εργασιομανία του. Πίσω από την αφοσίωση και το πιεστικό του πρόγραμμα, κρύβει ένα μεγάλο μυστικό.



Τhings to Come (2016) Η Isabelle Hupert πρωταγωνιστεί στον ρόλο μιας καθηγήτριας φιλοσοφίας. Παθιασμένη με τη δουλειά της, και παντρεμένη με δύο παιδιά, μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στην οικογένεια, τους μαθητές της και την κτητική μητέρα της. Μέχρι την ημέρα που ο άντρας της τής ανακοινώνει πως την εγκαταλείπει για μια άλλη γυναίκα.

Μεταμεσονύχτιες προβολές «Αυστηρώς Ακατάλληλον»

Οι προβολές του Φεστιβάλ επεκτείνονται φέτος στις μεταμεσονύχτιες ώρες,  με ταινίες - έκπληξη για ενήλικο κοινό, στους χώρους Tritos Pantheon Gallery, στη Λευκωσία και Oro Club στη Λεμεσό.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του  Φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στη επίσημη ιστοσελίδα του www.cyprusfilmdays.com και στη σελίδα του Φεστιβάλ στο facebook.

#Infos 

Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Είσοδος: €6 Εισιτήριο Ημέρας, €25 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές), Δωρεάν για φοιτητές, μαθητές, και κατόχους κάρτας ΑμεΑ  


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ