Τι γυρεύουν 12 «ξένοι» στη Λυσό της Πάφου;

Δώδεκα νέοι από Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία, συναντιόνται στη Λυσό, ένα μικρό χωριό της Πάφου.

 


Article featured image
Article featured image

Πρόκειται για το πρόγραμμα «World Wide Village», το οποίο υλοποιείται και φέτος από τις 15 Απριλίου μέχρι τις 16 Μάϊου, για τρίτη συνεχή χρονιά από το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών και δίνει την ευκαιρία σε εθελοντές από όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με Κύπριους να γνωρίσουν την κυπριακή φύση και παράδοση.

Το μόνο που κάνουν οι εθελοντές, είναι να βοηθούν τους κάτοικους του χωριού σε αγροτικές εργασίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με αντάλλαγμα τη διαμονή και τη διατροφή.

Η εργασία τους φέτος επικεντρώνεται στη καταγραφή ενός μονοπατιού φύσης, δέκα χιλιομέτρων που ξεκινά από το χωριό Λυσός και καταλήγει κυκλικά πάλι στη Λυσό περνώντας από το χωριό Μελάντρα, το δάσος και περιοχές γύρω από το χωριό.

Κατά την περιδιάβαση του θα σηματοδοτηθούν πέρα από τις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να το περπατήσει ή να το ποδηλατίσει, αλλά και να επιστρέψει στο χωριό, σημεία ενδιαφέροντος όπως σημεία βλάστησης ενδημικών φυτών, θέας, τοπικών τοπωνυμίων.

Η δεύτερη ενασχόληση των εθελοντών περιλαμβάνει την προετοιμασία και δημιουργία ενός περιβολιού με λαχανικά και ενός κήπου με αρωματικά φυτά. Οι εθελοντές μαθαίνουν να ετοιμάζουν το έδαφος, να φυτεύουν, να τοπιοτεχνούν και να δημιουργήσουν τις συνθήκες συντήρησης των φυτών.

 



 

Οι εθελοντές θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους την Παρασκευή, 13 Μαΐου στο χωριό.

Πρόγραμμα:

Μικρό Πανηγύρι Εθελοντισμού

16.00: Πολυπολιτισμική δραστηριότητα στην Κεντρική πλατεία Λυσού με χορούς, παιχνίδια και φαγητά από Σλοβενία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία.

18.15: Παρουσίαση μονοπατιού 'Λυσός 1'. Συνάντηση μπροστά από τον Δασικό σταθμό Λυσού

19.30: Παρουσίαση προγράμματος World Wide Village στην Ταβέρνα Λυσός

 

Σε συνεργασία με τη στήριξη της Μάρως Θεοφάνους,  Caroline Penman, της Κοινότητας Λυσού και του Σύνδεσμο Αποδήμων Λυσού, το πρόγραμμα έχει γίνει πραγματικότητα και θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο του 2016.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ