Η CITY προτείνει εκδρομή… στη Λυσό

Ένα μικρό χωριό της Πάφου, η Λυσός, μας περιμένει αυτή τη βδομάδα να το εξερευνήσουμε.

 


Article featured image
Article featured image

Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε ιππασία, να διασχίσουμε το γραφικό μονοπάτι της φύσης με τα πόδια ή με το ποδήλατο, να γευματίσουμε με παραδοσιακά κυπριακά φαγητά και τέλος, να διανυκτερεύσουμε με θέα τη θάλασσα ή το βουνό.



ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΦΟΡΜΗ…

Το πρόγραμμα «World Wide Village», το οποίο δίνει την ευκαιρία σε εθελοντές από όλο τον κόσμο να γνωρίσουν την κυπριακή φύση και παράδοση, υλοποιείται και φέτος στο χωριό Λυσός.

Οι εθελοντές, βοηθούν τους κατοίκους του χωριού σε αγροτικές εργασίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με αντάλλαγμα τη διαμονή και τη διατροφή.

Η εργασία των εθελοντών φέτος επικεντρώθηκε στην καταγραφή ενός μονοπατιού μελέτης της φύσης και στη δημιουργία ενός περιβολιού με λαχανικά, όπως και ενός κήπου με αρωματικά φυτά.

Η δουλειά τους θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Παρασκευή, 13 Μαΐου στο χωριό. Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το πρόγραμμα της Παρασκευής.

 

ΦΑΓΗΤΟ...

Ταβέρνα «Λυσός»

Για φαγητό στο χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε την ταβέρνα «Λυσός». Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και προσφέρει μεζέδες, οι οποίοι στοιχίζουν 12.50 ευρώ ανά άτομο και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν πατάτες, μανιτάρι, χαλούμι, λουκάνικο, σουβλάκια και σιεφταλιά. Η ταβέρνα σερβίρει επίσης φαγητά της ώρας όπως μουσακά, καθώς και διάφορα είδη σχάρας.

Λειτουργεί και ως καφενείο και είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 07.00, μέχρι τις 23.30.

Κάντε κράτηση από την προηγούμενη μέρα στο 99876916.

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ...

Ride in Cyprus

Η Caroline κατάγεται από την Βρετανία, αλλά εδώ και 8 χρόνια αποφάσισε να έρθει στην Κύπρο και να ανοίξει το ράντζο «Ride in Cyprus», το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από τη Λυσό, στο δρόμο προς το δασικό σταθμό Σταυρός της Ψώκας. Εκεί μπορείτε να κάνετε ιππασία για μια ώρα στην τιμή των 40 ευρώ ανά άτομο και για δύο ώρες στην τιμή των 70 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε της Caroline στο 99777624.



Μονοπάτι φύσης

Οι λάτρεις της φύσης μπορούν να απολαύσουν το τοπίο είτε περπατώντας το μονοπάτι της φύσης, είτε διασχίζοντάς το με το ποδήλατο. Το μονοπάτι είναι κυκλικό και η αφετηρία του βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, εκεί που είναι το μνημείο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Υπάρχουν δύο διαδρομές: η σύντομη μήκους 6 χιλιομέτρων και η μεγάλη, η οποία έχει μήκος 12 χιλιόμετρα.



Για προσκύνημα επισκεφτείτε την κύρια εκκλησία του χωριού, η οποία είναι αφιερωμένη στην Παναγία Χρυσελεούσα. Κτίστηκε στα τέλη του 15ου ή στις αρχές του 16ου αιώνα και ανήκει στο λεγόμενο φραγκοβυζαντινό ρυθμό που συνδυάζει βυζαντινά και γοτθικά στοιχεία, τρούλλο και τόξα.





Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το μνημείο και το κρησφύγετο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ήρωα του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα του 1955-1959.

 

ΔΙΑΜΟΝΗ…

Paradisos Hills Hotel

Λίγο έξω από τη Λυσό, στο δρόμο προς το δασικό σταθμό Σταυρός της Ψώκας, θα συναντήσετε το πετρόχτιστο ξενοδοχείο «Paradisos Hills Hotel». Όλα τα δωμάτια του ξενοδοχείου είναι ευρύχωρα και κλιματιζόμενα, ενώ διαθέτουν δορυφορική τηλεόραση, μίνι μπαρ, δωρεάν wi-fi και θέα είτε προς τη θάλασσα, είτε προς το βουνό.

Στο εξωτερικό του ξενοδοχείου υπάρχει ένας τεράστιος κήπος και πισίνα.

Μέσα στο ξενοδοχείο υπάρχει επίσης ένα εστιατόριο, το οποίο διαθέτει κυπριακή και διεθνή κουζίνα, ενώ κάθε Κυριακή μεσημέρι διοργανώνεται μπουφέ με 20 διαφορετικά πιάτα στην τιμή των 16 ευρώ ανά άτομο.

Οι τιμές στο «Paradisos Hills Hotel» ξεκινούν από 80 ευρώ το βράδυ για δύο άτομα, μαζί με πρόγευμα.

Κρατήσεις:  26322287

 

Αγροτουριστικό κατάλυμα «Μαρμαράς»

Ένα πρόσφατα ανακαινισμένο πετρόχτιστο κτίριο, το οποίο προσφέρει τρία στούντιο με κουζίνα, μπάνιο, κλιματισμό, κοινόχρηστή βεράντα και δωρεάν wi-fi. Οι τιμές ξεκινούν από 40 ευρώ το βράδυ για δύο άτομα.

Κρατήσεις: 26221216


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ