Χωρικές «συντυσ̌ιές» στο Φεστιβάλ Ξαρκής

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ξαρκής θα πραγματοποιηθεί ένα πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο αρχιτεκτονικής κάτω από τον γενικό τίτλο Χωρικές "συντυσ̌ιές"*. 

 


Article featured image
Article featured image

*η  κυπριακή λέξη ”συντυσιές” αναφέρεται στις συνομιλίες μεταξύ ατόμων που έχουν προκύψει από τυχαία συνάντηση

Το εργαστήριο βασίζεται στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας αρχιτεκτονικής εγκατάστασης στον παραδοσιακό πυρήνα της κοινότητας Λόφου, στην Επαρχία Λεμεσού. Ο επαναπροσδιορισμός του παραδοσιακού Κυπριακού χώρου συνεύρεσης της πλατείας, θα αποτελέσει κύριο ζητούμενο του εργαστηρίου. Η πλατεία του Κυπριακού χωριού αποτελεί πεδίο δραστηριοποίησης των ανθρώπων, τόπο συνεύρεσης, συναναστροφής και αναψυχής, εξυπηρετώντας τις ανάγκες τόσο του δομημένου χώρου, όσο και των κοινωνικών και πολιτιστικών απαιτήσεων. Έτσι, η πλατεία, βασισμένη στην υφιστάμενη πολυπλοκότητα  που εμπεριέχει ως χώρος και αφορά σε δραστηριότητες και συλλογικότητα, από τοπόσημο ανάγεται σε σύμβολο του ίδιου του χωριού.

Η κυπριακή λέξη ”συντυσ̌ιές” ως κύριος εμπνευστής του θερινού αυτού εργαστηρίου δίνει εργαλεία για την ανάλυση αλλά και δημιουργία χώρου που ενθαρρύνει τις δίχως προγραμματισμό δημόσιες δραστηριότητες οι οποίες πηγάζουν από τη τυχαιότητα της συνεύρεσης στον ίδιο το χώρο της πλατείας. Οι συμμετέχοντες κατά η διάρκεια του εργαστηρίου θα περάσουν από τα στάδια της σύλληψης της αρχικής ιδέας, της επεξεργασίας ψηφιακών μέσων σχεδιασμού και αναπαράστασης, τη δημιουργία εναλλακτικών σεναρίων - ιδεών ώστε να προσαρμοστεί η τελική ιδέα κατάλληλα στον χώρο, τη διαχείριση της υλικότητας και τέλος την υλοποίηση της τελικής κατασκευής στους προτεινόμενους χώρους σε κλίμακα ένα προς ένα.  

Την επιστημονική επιμέλεια του εργαστηρίου έχουν ο Ντέλης Παπαδόπουλος, η Ελεονώρα Αντωνιάδου, η Τερέζα Τούρβα, ο Δημήτρης Θωμόπουλος, ο Δημήτρης Οικονομίδης, η Ελένη Φλουρή και ο Αντρέας Τσιακλής. 

Το εργαστήρι πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Frederick και του Φεστιβάλ Ξαρκής. 

 

Φεστιβάλ Ξαρκής

Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Χωρικές Συντυσ̌ιές

Τετάρτη 29 Ιουνίου - Παρασκευή 08 Ιουλίου 2016

Περισσότερα εδώ.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ