Έφηβοι αποτυπώνουν τον σύγχρονο κόσμο της Κύπρου

Μέσα από ένα πολλαπλό κολλάζ οι μαθητές απέδωσαν τον δικό τους Σύγχρονο Κόσμο, τη δική τους κυπριακή πραγματικότητα. Μια σύγχρονη αποτύπωση γεγονότων και καταστάσεων όπως οι ίδιοι παρατηρούν ως απλοί θεατές γεγονότων ή όπως τα βιώνουν μέσα από την ίδια τη ζωή.

 


Article featured image
Article featured image

Μια μαζική αποτύπωση φιγούρων εμπνευσμένη από τον Κόσμο της Κύπρου του Αδαμάντιου Διαμαντή -ενός από τους σημαντικότερους Κύπριους καλλιτέχνες -ο οποίος θεωρείται από πολλούς ο πατέρας της Κυπριακής Τέχνης. 

Με αφορμή τη φετινή ημέρα Μουσείων, επιλεγμένοι μαθητές από σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης, μαζί με καθηγητές των Εικαστικών Τεχνών, δημιούργησαν ένα μνημειακό έργο με πολύ χρώμα, χιούμορ και σαρκασμό που εξελίσσεται σε έντεκα πάνελ όπως ακριβώς οι διαστάσεις του πρωτότυπου έργου του Αδαμάντιου Διαμαντή, το οποίο φιλοξενείται στη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

 



 

Οι μαθητές συνέθεσαν δεκάδες φιγούρες, μέσα από μια πολλαπλάσια παραγωγή εκατοντάδων φιγούρων, δίνοντας μορφή στον Κόσμο της Κύπρου του σήμερα. 

Μέσα από τη δημιουργική διαδικασία, που οργανώθηκε και τροχοδρομήθηκε από την αρχή της σχολικής χρονιάς μέσα στα εργαστήρια Τέχνης σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της Κύπρου, δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να μελετήσουν την κυπριακή τέχνη, αξιόλογους αντιπροσώπους τής και συγκεκριμένα να γνωρίσουν το έργο του Αδαμάντιου Διαμαντή, το οποίο λειτούργησε ως έμπνευση. 

 



 

Η εικαστική δράση «Ο Σύγχρονος Κόσμος της Κύπρου» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 από τις 10.00 μέχρι τις 13.00 στην είσοδο της Λεβέντειου Πινακοθήκης και είναι μια συνδιοργάνωση της Λεβέντειου Πινακοθήκης και του Κλάδου των Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. 

Τα εγκαίνια του έργου έγιναν το ίδιο βράδυ στις 19.00. Στα εγκαίνια παρέστη και ο εγγονός του Αδαμάντιου Διαμαντή, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και εξέφρασε τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι το έργο του Αδαμάντιου Διαμαντή αποτελεί διαχρονικά μια πηγή έμπνευσης στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. 

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 8 Ιουνίου 2016, στην αίθουσα Claude Monet, που φιλοξενεί το Coco - Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της Λεβέντειου Πινακοθήκης.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ