«Με λένε Κωνσταντίνο, είμαι 14 και είμαι θύμα bullying»

Μια επιστολή που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο 21 Μαΐου, από τον Κωνσταντίνο Τσαγγαλίδης, κατάφερε να πάρει τα βλέμματα από την εκλογική αναμέτρηση, και να καθηλώσει με μια ιστορία ενός παιδιού, που βρήκε τη δύναμη να μιλήσει, να φωνάξει δυνατά όλο αυτό που βιώνει και να το κοινοποιήσει χωρίς περιστροφές και ωραιοποιήσεις.

 


Article featured image
Article featured image

«Με λένε Κωνσταντίνο, μα θα μπορούσε να με λένε και Βαγγέλη. Βαγγέλη Γιακουμάκη…

Βρίσκομαι στο νοσοκομείο από την Τετάρτη 18 Μαΐου μετά από ξυλοδαρμό από τον νταή του σχολείου, επειδή «τόλμησα» και δεν του έκανα πάσα την μπάλα στο παιχνίδι την ώρα της γυμναστικής». 



21 Μαΐου στις 9:00 το πρωί, ο Κωνσταντίνος μέσα από το Νοσοκομείο Λεμεσού -όπου και νοσηλευόταν- δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, μια επιστολή με την οποία ενημέρωνε για την κατάσταση του, ενώ παράλληλα καλούσε τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή, όταν θα επιστρέψει στο σχολείο να είναι μαζί του, στέλνοντας ένα μήνυμα ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό. 



Σήμερα η επιστολή μετρά περί τις 6.939 κοινοποιήσεις.

«Με λένε Κωνσταντίνο, μα θα μπορούσε να με λένε και Βαγγέλη. Βαγγέλη Γιακουμάκη…

Βρίσκομαι στο νοσοκομείο από την Τετάρτη 18 Μαΐου μετά από ξυλοδαρμό από τον νταή του σχολείου, επειδή «τόλμησα» και δεν του έκανα πάσα την μπάλα στο παιχνίδι την ώρα της γυμναστικής…

…Στην μέση της χρονιάς αποφάσισα μόνος μου μετά από πολύ σκέψη να φύγω από το ιδιωτικό σχολείο που φοιτούσα και ζήτησα να μετεγγραφώ στο δημόσιο σχολείο της γειτονιάς μου, επειδή μου ασκούσαν bullying , φαίνεται όμως ότι οι νταήδες είναι παντού και είναι πολλοί!

Σήμερα 21 Μαΐου 2016 περιμένω να πάρω εξιτήριο από το νοσοκομείο, και αν μου το επιτρέψουν οι γιατροί την Δευτέρα θα πάω στο σχολείο.

Φοβάμαι όμως να πάω. Όχι γιατί θα με ξανακτυπήσει ο νταής όπως μου υποσχέθηκε την ώρα που έμπαινα στο ασθενοφόρο, αλλά γιατί πιστεύω πως δεν θα τιμωρηθεί όπως του αξίζει!

Έχω ζητήσει οικειοθελώς μια φορά να φύγω από σχολείο για να γλιτώσω. Δεν θα το ξανακάνω! Ας διώξουν και μια φορά τον νταή.

Την Δευτέρα αν όλα πάνε καλά, θα είμαι στο σχολείο και ζητώ δημόσια να με συνοδεύσει στο σχολείο ο Υπουργός Παιδείας αντί οι γονείς μου και να ζητήσει για μένα ότι θα ζητούσε και για το δικό του παιδί. Άλλωστε παιδί του είμαι και εγώ. «Τα παιδιά μας» λένε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης….

Αν εσύ που διαβάζεις αυτό το κείμενο, έχεις βιώσει κάτι αντίστοιχο, αν ένιωσες πολλές φορές να σε ταπεινώνουν, να σε χτυπάνε, να σε κοροϊδεύουν και σιωπούσες μέχρι τώρα, παρακαλώντας την μοίρα σου να μην ξανασυμβεί, όρθωσε το ανάστημα σου. Κατάγγειλε το!

Κατάγγειλε το δημόσια!

Ο νταής δεν φοβάται μην τυχόν το δείρεις, ο μεγαλύτερος φόβος του είναι να μην τον φοβάσαι».

Κωνσταντίνος Τσαγκαλίδης



Επικοινωνώντας με τη μητέρα του, συζητήσαμε για διάφορα. Πώς έφτασαν τα πράγματα ως εδώ. Τι προηγήθηκε. Τους λόγους που ο Κωνσταντίνος γίνεται διαρκώς στόχος εκφοβισμού από τους συμμαθητές του και τη στάση της πολιτείας.  

«Ο Κωνσταντίνος βιώνει όλη αυτή τη κατάσταση από το δημοτικό ακόμα, τόσο λεκτικά όσο και σωματικά. Φταίει που είναι διαφορετικός από τη μάζα. Είναι ευγενικός, μιλάει στον πληθυντικό, δεν βρίζει. Είναι ένας σκεπτόμενος νέος, πολύ πιο ώριμος από την ηλικία του. Αυτό είναι που τρομάζει και τον κάνει στόχο. Του επιτίθενται γιατί στην ουσία τον φοβούνται». 

Η Αντωνία είναι οργισμένη, είναι μια μάνα που της πείραξαν το παιδί της και έγινε λέαινα για να το προστατεύσει – ποιος μπορεί να την αδικήσει; 

«Ο γιός μου τη περασμένη Τετάρτη, δέχθηκε επίθεση από συμμαθητή του και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο, στο Γενικό Νοσοκομείο και πάλι βρήκε το θάρρος να μιλήσει, να βγει και να φωνάξει όλο αυτό που βιώνει. Αν βρήκε ο Κωνσταντίνος τη δύναμη να μιλήσει, εγώ θα βγω και θα φωνάζω για τον στηρίξω». 

Αυτή τη στιγμή στο σχολείο υπάρχει Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης η οποία μαζί με ψυχολόγους, αναλύει την κατάσταση και το περιβάλλον. Αυτό μας το επιβεβαίωσε τόσο ο Υπουργός Παιδείας, όσο και η μητέρα του Κωνσταντίνου. 

«Ο γιός μου πέρασε πολλά όλα αυτά τα χρόνια και η πολιτεία δεν τον στήριξε παρά ελάχιστα – αν θεωρήσουμε στήριξη τη μεταγραφή του μέσα του έτους από ιδιωτικό σχολείο σε δημόσιο. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε κανέναν και κυρίως τον Υπουργό, ο οποίος έδειξε πλήρη αδιαφορία για το περιστατικό που συνέβη στον Κωνσταντίνο».

Αυτή τη στιγμή ο Κωνσταντίνος κάνει μαθήματα κατ’ οίκον, για να καλύψει το διάστημα που έλειπε από το σχολείο και να μπορέσει να ανταποκριθεί στην εξεταστική περίοδο που έρχεται. 

«Αύριο Τρίτη 24 Μαΐου, ο γιός μου επιστρέφει στο σχολείο και μαζί του θα είναι ομάδα μοτοσικλετιστών, εκπρόσωποι της παιδοβουλής, αλλά και το Hope for Children για να τον συνοδεύσουν στο σχολείο και να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό – ο Υπουργός Παιδείας, θα είναι απών. Σας ζητώ όλους να στηρίξετε την προσπάθεια μας και αύριο το πρωί να μας συνοδεύσετε σε αυτή τη συμβολική πορεία ενάντια στο bullying. 

Σκοπός μας δεν είναι ούτε να πλήξουμε το σχολείο, ούτε τη διεύθυνση, δεν έχουμε κάτι μαζί τους, αντίθετα. Τον εκφοβισμό θέλουμε να χτυπήσουμε». 



Η City, επικοινώνησε και με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή, ο οποίος σχολίασε το περιστατικό. 

«Δεν είναι του χαρακτήρα μου να εργάζομαι με κάμερες και τυμπανοκρουσίες. Θα βρεθώ στο σχολείο πολύ σύντομα, αλλά όχι δεν θα συνοδεύσω το μαθητή στο σχολείο. Το θύμα σαφώς κι έχει προτεραιότητα, αλλά φανταστείτε και τον θύτη.

Είναι κι αυτό ένα 14χρονο παιδί, που χρειάζεται στήριξη και βοήθεια για να αποβάλει τις επιθετικές συμπεριφορές. Τι εικόνα θα άφηνε αν στήριζα μόνο τη μια πλευρά, δεν θα δημιουργούσα λάθος εντυπώσεις και πιθανόν περισσότερα προβλήματα; 

Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και ως Υπουργείο Παιδείας και εγώ ως επικεφαλής, οφείλουμε να τηρήσουμε μια ουδέτερη στάση. 

Ήδη έχουμε λάβει αρκετά μέτρα για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού και μας προβληματίζει κάθε καινούργιο περιστατικό, το οποίο εξετάζουμε ενδελεχώς, αλλά δεν χρειάζονται οι υπερβολές και οι ακρότητες».

*Η μητέρα του Κωνσταντίνου, θα βρίσκεται τηλεφωνικά στην εκπομπή Ανοιχτή Γραμμή της Γωγώς Αλεξανδρινού, η οποία προβάλλεται στις 14:00 από την τηλεόραση του Σίγμα, μιλώντας ανοιχτά για όλα.  


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ