Το Σάββατο γιορτάζουμε τη διαφορετικότητα

Φτάνοντας σιγά σιγά στο τέλος του 3ου Cyprus Pride 2016 – TransForm Your Mind, και λίγες ώρες πριν την μεγάλη Πορεία Υπερηφάνειας, η Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου, γράφει δυο λόγια για όλα όσα έγιναν και για όλα όσα θα γίνουν στο μέλλον, για τους αγώνες και τις προσπάθειες όλων, για τις διεκδικήσεις, αλλά και το καλύτερο αύριο που έκανε αρχή πριν δύο χρόνια.

 


Article featured image
Article featured image

Από το 2014 που πραγματοποιήθηκε η 1η Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου, πολλά έχουν αλλάξει στην Κύπρο. Και οι δύο Πορείες που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, μεγαλειώδεις στη συμμετοχή της κοινωνίας, είχαν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή -για πρώτη φορά η κοινωνία της Κύπρου ενωμένη, διεκδίκησε με αποφασιστικότητα την ισότητα, για πρώτη φορά η κοινωνία της Κύπρου γιόρτασε μαζί τη διαφορετικότητα. 

Για πρώτη φορά, επίσης, άσκησε μαζική επιρροή στις αποφάσεις που λαμβάνονται εκ μέρους της και κατάφερε να αναγκάσει το Κράτος να την ακολουθήσει. 


Αποτέλεσμα της Πορείας Υπερηφάνειας, υπήρξε η ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους και φυσικά η νομοθέτηση της Πολιτικής Ένωσης (Σύμφωνο Συμβίωσης) για όλους τους πολίτες. 


Σημαντικό αποτέλεσμα υπήρξε ακόμα η ανατροπή του αρνητικού κλίματος προς την κοινότητα ΛΟΑΤΙ, η μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή των μελών της και η ενδυνάμωση της ίδιας της κοινότητας που χρειάζεται δύναμη και θάρρος για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες. 

Οι αλλαγές υπήρξαν ουσιαστικές και εμφανείς. Αλλά η πραγματικότητα επιβάλλει ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση όλων μας. 


Ακόμα υπάρχουν ΛΟΑΤΙ που ξυλοκοπούνται γιατί διαφέρουν. Ακόμα υπάρχουν δάσκαλοι και καθηγητές στα σχολεία που δεν ξέρουν πώς να προστατέψουν μαθητές που εκφοβίζονται, γιατί οι συμμαθητές τους υποψιάζονται ή/και ξέρουν ότι είναι ΛΟΑΤΙ. 


Ακόμα υπάρχουν νοσηλευτές και γιατροί που αρνούνται να περιθάλψουν ΛΟΑΤΙ ασθενείς. Κυρίως, ακόμα υπάρχουν άτομα, τα τρανς άτομα – που δεν έχουν στα χέρια τους πολιτική ταυτότητα που να ανταποκρίνεται στο φύλο με το οποίο ταυτίζονται, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εργοδοτηθούν, να μην μπορούν να εξασφαλίσουν στέγη, νερό, ηλεκτρικό και όλα εκείνα τα είδη πρώτης ανάγκης που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούν δεδομένα. Διαβάστε επίσης: Δύο γκέι και δύο τρανς φωτογραφίζονται και μιλούν στη CITY
Κυρίως, ακόμα υπάρχουν τα τρανς άτομα που εξαναγκάζονται να ζουν στο περιθώριο, που αντιμετωπίζονται ως φρικιά, που προκαλούν χλευασμό και επιθετικότητα λόγω της άγνοιας που επικρατεί. 

Στόχος της Πορείας Υπερηφάνειας Κύπρου 2016, είναι να δώσει φωνή και εικόνα στην τρανς κοινότητα και να διεκδικήσει μαζί τους το πιο απλό και δεδομένο ανθρώπινο δικαίωμα του κάθε πολίτη: μια πολιτική ταυτότητα με νομική αναγνώριση. 

Κρατικά έγγραφα που να ανταποκρίνονται στην ταυτότητα φύλου τους και που θα διευκολύνουν τη ζωή τους τόσο δραστικά και συνάμα τόσο απλά.  


Φέτος, περπατάμε για το δικαίωμα του κάθε πολίτη, συμπεριλαμβανομένων και των τρανς ατόμων, να ζει χωρίς αποκλεισμό και προκατάληψη. Για το δικαίωμά του κάθε ατόμου στον αυτοπροσδιορισμό.


Η συμπαράσταση όλων όσοι πιστεύουν σε ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία μας, με ίσα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς εκφοβισμό, χωρίς άλλα θύματα, με κατανόηση, ευγένεια και σεβασμό προς όλους, είναι εξαιρετικά σημαντική. 

Ας κάνουμε την Πορεία Υπερηφάνειας γιορτή της διαφορετικότητας για ακόμα μια φορά, και ας συνεχίσουμε, μαζί, να διεκδικούμε ίσα δικαιώματα για όλους. Μέχρι που να μην υπάρχουν πια εξαιρέσεις.Η Πορεία [πρόγραμμα]

Η μέρα της Πορείας Υπερηφάνειας (28 Μαΐου 2016) θα αρχίσει νωρίς το απόγευμα στο Δημοτικό Κήπο της Λευκωσίας, με εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια (με face-painting, graffiti workshop, θεατρικό παραμύθι κτλ), θα κορυφωθεί με την  Πορεία Υπερηφάνειας στους κεντρικούς δρόμους της Πρωτεύουσας (έναρξη 17:30) και θα ολοκληρωθεί με πάρτι στο χώρο του κήπου, στο οποίο θα συμμετέχουν διάφοροι καλλιτέχνες, ανάμεσά τους οι Drumble Beats, οι CoinDrop και η Krista Papista. 

Η βραδιά θα κλείσει με ένα καλοκαιρινό after-party στον κήπο του διπλανού Garden Day & Night (έναρξη 22:30) που θα περιλαμβάνει θεαματικό drag show με τους residents του Jackie O’ Club Mykonos: τη Priscilla Drag και τον DJ Christos Riganas.

Μαζί τους θα είναι και οι DJ Claudio και Demi Consta.#CyprusPride - Πληροφορίες 

Πληροφορίες για τη διοργάνωση, για αγορά προϊόντων και εισφορές: acceptcy.org/pride

Είσοδος €10 / €5 για μέλη της Accept.*Απόψε Παρασκευή, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης  καλωσορίζει την Πορεία Υπερηφάνειας 2016, σε μια δεξίωση που θα παραθέσει στις 20:00 στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ