Μάθε τέγνην τζ̆αι κρέμμασ’ την στο παλλούτζ̆ιν [τα εργαστήρια του Ξαρκής]

Τα εξειδικευμένα εργαστήρια του Φεστιβάλ Ξαρκής, που ξεκινούν στις 4 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 8 Ιουλίου, σας προσκαλούν να συμμετέχετε ενεργά σε μια μοναδική και ιδιαίτερη διαδικασία, όπου μιτσ̆οί τζ̆αι μιάλοι θα είναι ούλλοι αντάμα.

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες: Valentin Musteata



Τέγνη #1.

Όνειρα και Σκιές: Εργαστήρι Θεάτρου Σκιών | με τον Θοδωρή Κωστιδάκη 

Πέμπτη + Σάββατο 7-8 Ιουλίου + Δρώμενο την Παρασκευή 20:00

 



Εξερευνώντας τη δυναμική της πολυδιάστατης τέχνης του θεάτρου σκιών (με αφορμή τον Καραγκιόζη, αλλά κυρίως πέραν από αυτόν), στο συγκεκριμένο εργαστήρι οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να εργαστούν πάνω σε διάφορες πτυχές αυτής της τέχνης: από την κατασκευή επαγγελματικής φιγούρας και τις τεχνικές εμψύχωσης, μέχρι τον λεκτικό αυτοσχεδιασμό και τη μυθοπλασία. 

Το δρώμενο που θα προκύψει σαν αποτέλεσμα από την ομάδα, θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ την Παρασκευή 8 Ιουλίου στις 20:00!  Το εργαστήρι απευθύνεται σε ενήλικες. Για τη συμμετοχή δεν απαιτείται καμιά ιδιαίτερη προηγούμενη γνώση, εμπειρία ή καλλιτεχνική ικανότητα.

 



Εμψυχωτής θα είναι ο Θοδωρής Κωστιδάκης – Καραγκιοζοπαίκτης, Εμψυχωτής Ομάδων Θεατρικού Παιχνιδιού, Αρχιτέκτων Μηχανικός.

Ημερομηνίες + Ώρες:

Τετάρτη 7 Ιουλίου: 16:00 – 19:00

Πέμπτη 8 Ιουλίου: 16:00 – 19:00

Παρασκευή 8 Ιουλίου: 16:00 - 19:00

+ Σάββατο 9 Ιουλίου (στήσιμο): 9:00 - 12:00

Κόστος Συμμετοχής: €85. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν

 

 

Τέγνη #2

Stencil workshop: Επαναπροσδιορισμός της έννοιας του τοίχου στο χωριό | με τον twenty three

Τετάρτη - Παρασκευή 6-8 Ιουλίου

+ Στήσιμο Σάββατο 9 Ιουλίου


 





Σκοπός του εργαστηρίου είναι να φέρει κοντά την τεχνική του stencil με τον λαϊκό πολιτισμό. Οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με την εν λόγω τεχνική μαθαίνοντας για την ιστορία του stencil και τη σχέση του με τον δημόσιο χώρο. Στη συνέχεια θα δημιουργήσουν τα δικά τους ατομικά ή / και ομαδικά έργα. Το εργαστήρι θα περιλαμβάνει πειραματισμό, εξάσκηση και αλληλεπίδραση με τον χώρο.

 



Κεντρικό στοιχείο της δουλειάς του Twenty three είναι η τοποθέτηση ερωτημάτων, σχετικά με την Κυπριακή ταυτότητα και την σχέση μεταξύ του εαυτού του, της ιστορίας και της παράδοσης (που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.)

Το εργαστήρι θα λάβει χώρα μεταξύ:

Τετάρτη 7 Ιουλίου: 16:00 – 19:00

Πέμπτη 8 Ιουλίου: 16:00 – 19:00

Παρασκευή 8 Ιουλίου: 16:00 - 19:00

+ Σάββατο 9 Ιουλίου (στήσιμο): 9:00 - 12:00

Κόστος Συμμετοχής: €60. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.

 

 

Τέγνη #3 

Εξειδικευμένο εργαστήρι | Ένα αντικείμενο με αντικείμενα (Narrative Objects) | με τον Όμηρο Παναγίδη + φοιτητές απο το Τμήμα Πολυμέσων + Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ

Δευτέρα με Παρασκευή 4-8 Ιουλίου + Παρουσίαση το Σάββατο 9 Ιουλίου

 



Το εργαστήρι αυτό επιχειρεί να ασχοληθεί και να μελετήσει ιστορίες για αντικείμενα που έχουν κάποια στιγμή ειπωθεί. Ιστορίες που εξερευνούν τις σχέσεις που οι άνθρωποι δημιουργούν, διατηρούν και παραδίδουν σε άλλα άτομα. Αντικείμενα που παραμένουν έντονα στη μνήμη και πυροδοτούν αναμνήσεις καμουφλαρισμένες από την προσωπική μας εμπειρία και αντίληψη.  

Το υλικό αυτό θα αποτελέσει  τη βάση για τον σχεδιασμό και την παραγωγή ενός έντυπου περιοδικού (zine), το οποίο θα διερευνήσει την αξία αυτών των αντικειμένων και τις έννοιες που τα συνδέουν. Στο τελικό στάδιο του εργαστηρίου, το έντυπο αυτό θα παρουσιαστεί και θα δοθεί στους κατοίκους του χωριού. Μια έντυπη προσπάθεια καταγραφής ιστοριών κι εμπειριών που επιστρέφονται στους «κατόχους» τους μέσα από νέο πρίσμα και οπτική. 

Το εργαστήρι του Όμηρου Παναγίδη διοργανώνεται από το Εργαστήρι Σημειωτικής και Οπτική Επικοινωνίας του ΤΕΠΑΚ με την υποστήριξη της ομάδας Schedia.Αυτό είναι ανοικτό μόνο για τους φοιτητές που αναγράφονται πιο πάνω.

 



Ο Όμοιρος Παναγίδης κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου της Κυπριακής Οργάνωσης Γραφιστών και Εικονογράφων, καθώς και του συνιδρυτή της δημιουργικής ομάδας DRAW Collective. Επαγγελματικά ασχολείται με τη γραφιστική, την τυπογραφία, τον σχεδιασμό βιβλίων και τον κοινωνικά εφαρμοσμένο σχεδιασμός (socially engaged design). Από τον Σεπέμβριο του 2015 είναι επίσης λέκτορας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ αυτή την περίοδο ασχολείται με τον σχεδιασμό και την έκδοση του περιοδικού Owk.



Το εργαστήρι θα λάβει χώρα μεταξύ:

Δευτέρα, 04 & Τρίτη, 05 Ιουλίου (Λόφου): Συνάντηση με κατοίκους του χωριού για συλλογή πληροφοριών

Τετάρτη, 06 μέχρι Παρασκευή, 08 Ιουλίου (στο Πανεπιστήμιο): Σχεδιασμός και παραγωγή του τελικού περιοδικού 

Σάββατο, 09 Ιουλίου (Λόφου): Παρουσίαση του εντύπου 

 

 

Τέγνη #4

Εργαστήρι Μουσικής Τεχνολογίας | για μουσικούς, χορογράφους, σκηνοθέτες και εκπαιδευτικούς με τον Νεκτάριο Ροδοσθένους |

Δευτέρα – Παρασκευή 4-8 Ιουλίου


 



Σε αυτό το διαδραστικό εργαστήρι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να εμβαθύνουν σε λογισμικά Μουσικής Τεχνολογίας, όπως το Audacity για μουσική παραγωγή, το MuseScore για μουσική σημειογραφία, το Paul’s Extreme Sound Stretch για μουσικό σχεδιασμό και το Soundplant για διεκπεραίωση εκδηλώσεων και παραστάσεων με προ-ηχογραφημένα ηχητικά στοιχεία (sampling/ looping). 

Το εργαστήρι αυτό απευθύνεται σε καλλιτέχνες όπως εικαστικούς, μουσικούς, χορογράφους, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, προγραμματιστές, παραγωγούς κι ελεύθερους επαγγελματίες, παρόλο που γενικότερα οι γνώσεις αυτές μπορούν να επεκταθούν σε άτομα ανεξάρτητου ηλικίας, επαγγέλματος και μορφωτικού επιπέδου, καθώς δεν προϋποθέτουν οποιαδήποτε σχετική προηγούμενη εμπειρία.

Σκοπός του μαθήματος είναι η ενσωμάτωση των τεχνολογικών εργαλείων στη μαθησιακή διαδικασία μουσικής εκπαίδευσης και γενικότερα στη μουσική ενασχόληση.

 



Ο Νεκτάριος Ροδοσθένους σπούδασε κλασική σύνθεση και μουσική τεχνολογία όπου και έλαβε BA (Hons) Music και MMus Composition από το πανεπιστήμιο του Λίντς (University of Leeds). Αφού παρέδωσε την διδακτορική του έρευνα στο Μουσικό Θέατρο τον Νοέμβριο του 2015, στη συνέχεια αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Υόρκης (University of York), τον Ιανουάριο του 2016 με καθηγητή τον Prof. Ambrose Field. Είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του διαπολιτισμικού σχήματος o/f [or] (τα μέλη του οποίου προέρχονται από Πολωνία, Χονγκ Κόνγκ, Η.Β., Κύπρο και Ελλάδα), του πειραματικού έθνικ ‘Trio NeRo’, και του χορό-μουσικού σχήματος ‘klinisch getestet’. Ακόμη, λειτουργεί σαν σύμβουλος/trustee του διεθνή οργανισμού Conductive Music Project, που είναι βασισμένο στο Λονδίνο.



Το εργαστήρι θα λάβει χώρα μεταξύ: 

Δευτέρα - Παρασκευή 

4-8 Ιουλίου + ώρες: 11 - 13:30 καθημερινά

Κόστος Συμμετοχής: €70

 

 

Τέγνη #5 

Eξειδικευμένο εργαστήρι | Χωρικές "συντυσιές" | Σχεδιασμός + υλοποίηση αρχιτεκτονικής εγκατάστασης στον παραδοσιακό πυρήνα της κοινότητας –

Τρίτη 28 Ιουνίου – Παρασκευή 8 Ιουλίου

Eπιστημονική επιμέλεια: Ντέλης Παπαδόπουλος, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Τερέζα Τούρβα, Δημήτρης Θωμόπουλος, Ελένη Φλουρή, Αντρέας Τσιακλής.

 

 

Αυτό το εργαστήρι βασίζεται στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας αρχιτεκτονικής εγκατάστασης στον παραδοσιακό πυρήνα της κοινότητας της Λόφου της Επαρχίας Λεμεσού. Ο επαναπροσδιορισμός του παραδοσιακού Κυπριακού χώρου συνεύρεσης, θα αποτελέσει βασικό ζητούμενο του εργαστηρίου, βασισμένος στην υφιστάμενη πολυπλοκότητα που αυτός εμπεριέχει και αφορά σε δραστηριότητες, συναναστροφές, ιδιοκτησίες και συλλογικότητα.

Ως εμπνευστής, η κυπριακή λέξη «συντυσ̌ιές» -αναφέρεται στις συνομιλίες μεταξύ ατόμων που έχουν προκύψει από τυχαία συνάντηση- δίνει το έναυσμα για τη δημιουργία χώρου που ενθαρρύνει εξίσου τις προγραμματισμένες και τις αυθόρμητες δημόσιες δραστηριότητες, οι οποίες ενεργοποιούνται από τον ίδιο τον χώρο.

Οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα περάσουν από τα στάδια της σύλληψης της αρχικής ιδέας, της επεξεργασίας ψηφιακών μέσων σχεδιασμού και αναπαράστασης, τη δημιουργία εναλλακτικών σεναρίων/ιδεών ώστε να προσαρμοστεί η τελική ιδέα κατάλληλα στον χώρο, τη διαχείριση της υλικότητας και τέλος την υλοποίηση της τελικής κατασκευής στους προτεινόμενους χώρους σε πραγματική 1:1 κλίμακα.

 





Το εργαστήρι θα λάβει χώρα μεταξύ 29 Ιουνίου και 8 Ιουλίου

29 Ιουνίου – 2 Ιουλίου Πανεπιστήμιο Frederick, Τμήμα Αρχιτεκτονικής

3 – 8 Ιουλίου Λόφου, ώρες: 9:00 - 16:00 καθημερινά

Κόστος Συμμετοχής: €60 (συμπεριλαμβανομένου διαμονής)

 

 

Τέγνη #6 

Εξειδικευμένο εργαστήρι | Παραδοσιακό κυπριακό τραγούδι | Με τον Μιχάλη Ττερλικκά

Τετάρτη - Παρασκευή, 6-8 Ιουλίου + παρουσίαση ερμηνειών, Κυριακή βράδυ 10 Ιουλίου στην πλατεία


 



Το εργαστήρι απευθύνεται σε άτομα που έχουν σκοπό να ασχοληθούν ή που ήδη ασχολούνται με το παραδοσιακό κυπριακό τραγούδι. Το δημοτικό τραγούδι κάθε περιοχής δεν καθορίζεται μόνο από το γλωσσικό ιδίωμα και τα μουσικά όργανα της κάθε περιοχής. Έχει το δικό του χαρακτηριστικό ύφος και χρώμα, και τον δικό του τρόπο ερμηνείας που καθορίζουν την ταυτότητα του.

Στόχος είναι μέσα από τη συζήτηση, μέσα από παλιές ηχογραφήσεις, αναλύσεις και εμπειρίες να βοηθηθούν οι ενδιαφερόμενοι να ανακαλύψουν το ύφος, το χρώμα και τον τρόπο ερμηνείας που αρμόζει στο παραδοσιακό κυπριακό τραγούδι.

 



Ο Μιχάλης Ττερλικκάς ασχολείται με τη παραδοσιακή μουσική της Κύπρου ως ερμηνευτής και ερευνητής από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, δίνοντας συναυλίες και συμμετέχοντας σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα στην Κύπρο και το εξωτερικό. Έχει στο ενεργητικό του τέσσερις προσωπικές δισκογραφικές εκδόσεις, καθώς και φιλικές συμμετοχές σε άλλες εκδόσεις.

Στον τομέα της έρευνας έχει κάνει πολλές καταγραφές από φορείς της παράδοσης, δημιουργώντας ένα σημαντικό αρχείο. Έχει επίσης σημαντικές συμμετοχές στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Από το 1991 ηγείται της μουσικής παρέας, «Μούσα». Βάση των δικών του ερμηνειών είναι τα προσωπικά του ακούσματα, οι ερμηνείες παλαιότερων ερμηνευτών και ηχογραφήσεις που κάνει ο ίδιος ανάμεσα στον λαό στα πλαίσια των ερευνών του.

Στόχος του είναι η διάσωση και διάδοση της παραδοσιακής μας μουσικής, με τρόπο ώστε, να επανενταχθεί φυσιολογικά στην ψυχαγωγία των σημερινών Κυπρίων.



Το εργαστήρι θα λάβει χώρα μεταξύ: 

Τετάρτη - Παρασκευή 

6-8 Ιουλίου + ώρες: 16:00 - 20:00 καθημερινά

Κυριακή 10 Ιουλίου: Παρουσίαση ερμηνειών στην πλατεία

Κόστος Συμμετοχής: €80

 

 

Τέγνη #7 

Εξειδικευμένο εργαστήρι | Χάρτης από Ιστορίες: Δημιουργώντας μια κοινή γη αντάμωσης μέσα από ανθρώπινες εμπειρίες | Με την ομάδα Θυμέλη, Arts Therapies Cyprus

Πέμπτη + Παρασκευή 7+8 Ιουλίου


 





Κάθε άνθρωπος είναι μέρος μιας ιστορίας, ενός τόπου, μιας κοινότητας, μιας γειτονιάς, που έχει ρίζες στα βάθη του χρόνου. Τι γίνεται όταν οι άνθρωποι έρθουν μαζί; Οι ιστορίες ενώνονται, δημιουργώντας ένα χάρτη παραδόσεων, με μύθους, θρύλους, σύμβολα, μουσικούς ήχους, τραγούδια, χορούς και τελετουργίες. Ο χάρτης είναι η κοινή γη, όπου μπορούμε να συναντηθούμε, να μοιραστούμε, να ανταλλάξουμε και να γνωρίσουμε κομμάτια της παράδοσης μας.

Σκοπός του εργαστηρίου “Χάρτης από Ιστορίες” είναι δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν τον τρόπο λειτουργίας των Θεραπειών μέσω Τεχνών (δραματοθεραπεία, χοροθεραπεία, μουσικοθεραπεία, εικαστική θεραπεία).

Μέσα από την κοινή εμπειρία θα δημιουργηθεί ένας χάρτης αντάμωσης με τη χρήση παραδοσιακών θρύλων και μύθων, μουσική και ήχους φωνής, εικόνες, υλικά τέχνης, κίνησης σώματος, παιχνίδι και δραστηριότητες θεάτρου.

Ο χάρτης θα αποτυπώνει την πορεία και όλα αυτά που θα μάθουμε ο ένας από τον άλλον, καθώς θα συνδημιουργήσουμε μέσα από τα κοινά και διαφορετικά μας στοιχεία. Ο χάρτης που θα δημιουργηθεί στο εργαστήρι θα παρουσιαστεί ως έκθεμα στο φεστιβάλ.

 



Συντονίζουν οι:

Ομάδα “Θυμέλη” Θεραπείες μέσω Τεχνών Κύπρου 

(“Thymele” Arts Therapies of Cyprus)

Μαρία Χαραλάμπους - Χοροθεραπεύτρια

Μαρία Πολυκάρπου - Δραματοθεραπεύτρια

Παναγιώτα Καπνίση – Μουσικοθεραπεύτρια

Το εργαστήρι θα λάβει χώρα μεταξύ: 

Πέμπτη 7 Ιουλίου: 15:00 - 19:00 

Παρασκευή 8 Ιουλίου: 10:00 - 14:00

Κόστος Συμμετοχής: €60

 

 

Τέγνη #8 

Εξειδικευμένο εργαστήρι | Ζωντανή αφήγηση | Μεταμορφώνοντας προσωπικές εμπειρίες σε κοινές ιστορίες* | με τον Max Sheridan (Write CY) |

Τρίτη 5 + Τετάρτη 6 Ιουλίου


 





H έννοια της αφήγησης μέσα στο πλαίσιο μιας κοινότητας βρίσκεται σε διαδικασία αναβίωσης διεθνώς. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί. Το να μοιράζεσαι ιστορίες δημοσίως αποτελεί ένα αντίδοτο στην ολοένα και πιο εικονική ύπαρξη μας, συνδέοντας και αναζωογονώντας περισσότερο τiς κοινωνίες μας.

Αυτό το εργαστήρι ζωντανής αφήγησης θα οδηγήσει τους συμμετέχοντες σε μια διαδικασία που θα αλλάξει τη ζωή τους, μέσω της εξόρυξης των προσωπικών τους ιστοριών ως πολύτιμο υλικό και στη συνέχεια μετατρέποντας αυτό του υλικό σε ουσιαστικές ιστορίες που μπορούν να μοιραστούν μέσα στις κοινότητες τους και πέραν από αυτές. Θα εξερευνήσουμε τις δικές μας φωνές αφήγησης και άλλα στοιχεία κατασκευής μιας ιστορίας, προετοιμάζοντας παράλληλα τους εαυτούς μας για τις προκλήσεις της ζωντανής αφήγησης.

Μέχρι το τέλος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν ετοιμάσει μια ιστορία διάρκειας 5 λεπτών, την οποία θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν με την κοινότητα του Ξαρκής σε μια δράση ανοικτού μικροφώνου (open mic event) στο πλαίσιο του φεστιβάλ.









Βιογραφικό

O Max Sheridan ζει και γράφει στη Λευκωσία. Τα γραφόμενάς του έχουν εμφανιστεί σε πολλές δημοσιεύσεις στις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού. Είναι ο ιδρυτής και διευθυντής του WRITE CY, ενός δημιουργικού χώρου στην Παλιά Λευκωσία ο οποίος ασχολείται με την κοινοτική αφήγηση. Βρείτε τον Max στο maxsheridanlit.com ή στοwritecy.com.

Το εργαστήρι θα λάβει χώρα μεταξύ: 

Τρίτη 5 Ιουλίου: 10:30 - 14:30 

Τετάρτη 6 Ιουλίου: 10:30 - 14:30

Κόστος Συμμετοχής: €50

 

 

Τέγνη #9 

Εξειδικευμένο εργαστήρι | Χρώματα + μοτίβα: σταυροβελονιά + κατασκευή τσάντας | με την Θάλεια Μπότσαρη σε συνεργασία με την κα Σταυρούλλα!

Τετάρτη – Παρασκευή 6-8 Ιουλίου


 



Σ᾽αυτὀ το εργαστήρι κεντήματος και ραπτικής οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τις παραδοσιακές τεχνικές της σταυροβελονιάς, σε συνδυασμό με την κατασκευή μιας μοντέρνας τσάντας. Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου, θα χρησιμοποιηθούν χρωματιστές κλωστές και ένα σχέδιο κεντήματος ούτος ώστε να συμπληρωθεί ένα ολοκληρωμένο κέντημα σταυροβελονιάς.

Στο δεύτερο μέρος οι συμμετέχοντες θα χρησιμοποιήσουν το κέντημα τους ως ύφασμα στην κατασκευή/ράψιμο της τσάντας, δημιουργώντας ένα μοντέρνο σχέδιο με φερμουάρ. Αυτό το εργαστήρι είναι κατάλληλο για ενήλικες, ανεξαρτήτως προηγούμενης εμπειρίας στο θέμα. 

 



H Θάλεια Μπότσαρη είναι σχεδιάστρια παπουτσίων και αξεσουάρ. Έχει τη δική της συλλογή [Thalia Bo], ὀπου χρησιμοποιεί παραδοσιακές τεχνικές υφαντικής για την δημιουργία σύγχρονων, μοντέρνων σχεδίων. Η πρώτη της εμπειρία – στην υφαντική ταπισερί την ενέπνευσε για να την χρησιμοποιήσει στη δουλεία της και με αυτό τον τρόπο να προωθήσει τις παραδοσιακές Κυπριακές τεχνικές μέσω μοντέρνων σχεδίων.

Η Θάλεια έχει πάρει το πτυχίο της στο Πανεπιστήμιο του Brighton Fashion Design και στην συνέχεια έλαβε το μεταπτυχιακό της στη Φλωρεντία στο Footwear Design. Έχει δουλέψει στο Λονδίνο ως σχεδιάστρια παπουτσιών και αξεσουάρ, με ειδίκευση στην αειφόρο ανάπτυξη στο χώρο της κατασκευής παπουτσιών. Στο στούντιο της στη Λευκωσία διδάσκει εργαστήρια ραπτικής και υφαντικής.



Το εργαστήρι θα λάβει χώρα μεταξύ: 

Τετάρτη - Παρασκευή 6 - 8 Ιουλίου: 11:00 - 15:00

Κόστος Συμμετοχής: €100

 

 

Τέγνη #10 

Εξειδικευμένο εργαστήρι | "Να σας παίξουμε μια ιστορία" με βάση την μέθοδο του "θέατρου επινόησης" | με την θεατρική ομάδα PARAVAN

Τετάρτη - Κυριακή 6-10 Ιουλίου + θεατρική παράσταση την Κυριακή


 



Η ομάδα Paravan θα πραγματοποιήσει εργαστήρι με βάση τη μέθοδο του "θεάτρου επινόησης" (devised theatre). Το εργαστήρι απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες ηθοποιούς, σε σκηνοθέτες, σκηνογράφους, χορευτές, εικαστικούς, μουσικούς, συγγραφείς, ηλικίας 16 και άνω. 

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα μαζέψουμε υλικό από προσωπικές ιστορίες των κατοίκων, από την ιστορία της Λόφου και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής (κείμενα, φωτογραφίες, προφορικές ιστορίες, ενδεχομένως χρησιμοποιώντας και οπτικό/γραπτό υλικό από το περσινό φεστιβάλ Ξαρκής. Στη συνέχεια, μέσω της κίνησης, της δράσης, της μουσικής, μέσω αντικειμένων, κοστουμιών και άλλων στοιχείων εμπνευσμένων από το χωριό, θα δουλευτεί η διαδικασία πρόβας για να στηθούν εικόνες, δράσεις, σκηνές, οι οποίες θα καταλήξουν σε μια θεατρική δράση (work in progress) την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ σε κεντρικό σημείο του χωριού.

 



Η Θεατρική Ομάδα Paravan ιδρύθηκε το 2006 από τους σκηνογράφους Μελίτα Κούτα και Χάρη Καυκαρίδη. Η ομάδα επικεντρώνεται σε σύγχρονα και πειραματικά μέσα θεατρικής έκφρασης, μέσω μιας δημιουργικής ανταλλαγής με καλλιτέχνες από άλλα θεματικά πεδία, ενώ παράλληλα διακρίνεται για τη δυνατότητά της να δημιουργεί έντονες οπτικές εντυπώσεις κι εμπειρίες μέσα από τη σκηνογραφία, τον ήχο, την κίνηση και τα πολυμέσα.

Για τη διεξαγωγή των παραγωγών της, η ομάδα Paravan και οι συνεργάτες της, επιλέγουν χώρους εναλλακτικούς μέσα στους οποίους το κοινό βιώνει την εκάστοτε παράσταση κιναισθητικά.

Τετάρτη - Σάββατο 6 - 9 Ιουλίου: 10:00 - 14:00 + 17:00 - 21:00 

Κυριακή 10 Ιουλίου: 10:00 - 14:00

+ Θεατρική παράσταση την Κυριακή: 19:00

Κόστος Συμμετοχής: €90





**Για να κρατήσεις θέση στα εργαστήρια μας, ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ >επικοινώνα στο info@xarkis.org / στείλε μήνυμα στη σελίδα μας στο facebookως τες 15 Ιουνίου με τις εξής πληροφορίες: 

• τίτλος εργαστηρίου

• ονοματεπώνυμο 

• τηλέφωνο επικοινωνίας



 

Ερωτήσεις + Απαντήσεις για τους ενδιαφερόμενους…

Πόσα κοστίζει η συμμετοχή για εξειδικευμένο εργαστήρι;

Το κάθε εργαστήρι έσιει διαφορετική τιμή, που εκαθορίστηκε σε συνεργασία με τον / τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς του κάθε εργαστηρίου τζιαι με βάση τα έξοδα, υλικά, διάρκεια του εργαστηρίου. Πάτα πάνω στα λινκς πιο κάτω τζαι κάμε scroll down, για να δεις την τιμή του εργαστηρίου που σ’ενδιαφέρει.



Μα εγώ είμαι φοιτητής τζαι εν έχω πολλύν budget.

Μεν ανησυχάς! Το Ξαρκής εν Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, οπότε θέλουμε να το κάμουμε όσον πιο εύκολο για σενα τζαι εφροντίσαμε να βάλουμε χαμηλές τιμές για τα εξειδικευμένα εργαστήρια, για ναρτεις να μάθεις τέγνην αν ένιας.



Καλάν, τι εννα τρώω μιαν εφτομάδα;

Κάποιες μέρες εννα μπορείς να φάεις στις πολλά σπουδαίες ταβέρνες όπως την ταβέρνα της Λόφου ή στις Καμάρες της Λόφου.



https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g190382-d1223628-Reviews-Lofou_Taverna-Limassol_Limassol_District.html

https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g190382-d739414-Reviews-Kamares_Taverna-Limassol_Limassol_District.html



Τες καθημερινές εννα μπορείς να φάεις επίσης που την συλλογική κουζίνα του Ξαρκής, (που εννα κάμνουν υγιεινά, vegan φαγιά, τζαι εννα τα προσφέρουν σε χαμηλές τιμές, τζαι στη συναυλία Παρασκευή + Σάββατο 8-9 Ιουλίου εννα μπορείς επίσης να φάεις Smokey Dees (pulled pork) + MACHI (vegan κουζίνα). (Το τελευταίον εννα προσφέρεται τζαι την ημέρα κατά τη διάρκεια του σαββατο κυρίακου.)



Τζαι αν κόψω να’ρτω στην Λόφου που εννα μείνω;

Μπορείς να μείνεις σε ένα που τα καταλύματα που προσφέρονται στο χωρκό:

http://bit.ly/1WHBnY0

http://www.booking.com/hotel/cy/xenios-lofou.en-gb.html

http://bit.ly/1YdJQBB

https://www.facebook.com/country.house.holiday.cyprus.apanemia/?fref=tsή να μας στείλεις μήνυμα για να σε κανονίσουμε σε σπίτι του χωρκού μαζί με άλλους συμμετέχοντες εργαστηρίων. Επίσης, αν προτιμάς, εννα έσιει δωρεάν χώρο για  να κατασκηνώσεις. Εννα χουμε ντους, τουαλέττες τζαι ΣΚΙΑ, θα έχουμε σκίαστρα που τις 4 ως τες 11 Ιουλίου!



Άκουσα εννάσιει τέλιους μουσικούς φέτος στην συναυλία την (Παρασκευή + Σάββατο 8-9 Ιουλίου) + στο ζιαφέττιν (την Κυριακή 10 Ιουλίου). Μπορώ να μείνω πάνω ακόμα τζαι αν τελειώσει το εργαστήρι που συμμετείχα τις καθημερινές;

Καλό, θέλουμεν σε να μείνεις! Ούλλοι οι συμμετέχοντες των εξειδικευμένων εργαστηρίων παίρνουν δωρεάν πρόσκληση για τις συναυλίες που εννα γίνουν Παρασκευή + Σάββατο 8-9 Ιουλίου στην αυλή του Δημοτικού σχολείου στην Λόφου. Το ζιαφέττιν (κυπριακό γλέντι) της Κυριακής, εν δωρεάν ούτως η αλλιώς!





ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΣ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΞΑΡΚΗΣ

Άτε μεν ξαρκείς…!!!!!!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ