«Black List» η Κύπρος για ρατσισμό και ρητορικές μίσους

Η κατά σειρά 5 έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, «μαυρίζει» την Κύπρο επιβεβαιώνοντας πώς βρισκόμαστε έτη φωτός μακριά από ένα ευρωπαϊκό κράτος ίσων δικαιωμάτων και αποδοχής της διαφορετικότητας.

 


Article featured image
Article featured image

Συγκεκριμένα η έκθεση της ECRI, στοχοποιεί τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, το ΕΛΑΜ, αλλά και τον τέως βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Θεμιστοκλέους, τόσο για τη δημόσια δράση τους, όσο και για τις κατά καιρούς δηλώσεις τους για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα. 


Όπως καταγράφει η έκθεση, οι ρατσιστικές δηλώσεις στην Κύπρο συνεχίζουν να αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο.  


Παραθέτει μάλιστα και συγκεκριμένες δηλώσεις πολιτικών και δημόσιων προσώπων, οι οποίοι κατά την προεκλογική του 2013 και όχι μόνο, κατηγόρησαν τους μετανάστες ως βασικούς υπαίτιους για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Κύπρο, ότι λαμβάνουν υψηλά επιδόματα –εν αντιθέσει με τους αδικημένους Κυπρίους- και ότι όσες γυναίκες προέρχονται από ασιατικές χώρες, επιβιώνουν πουλώντας το κορμί τους.  

Παράλληλα η έκθεση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ρητορική μίσους απέναντι στη μουσουλμανική κοινότητα, η οποία τακτικά παρουσιαζόταν ως απειλή για τη δημογραφική σύνθεση της χώρας, τρομοκρατώντας ή φανατίζοντας μερίδα του κόσμου.

 

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση του ECRI εδώ 



Η ECRI καταπιάνεται επίσης και με το ευαίσθητο θέμα της ομοφυλοφιλίας, και πιο συγκεκριμένα με δημόσια τηλεοπτική δήλωση του τότε βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Θεμιστοκλέους, ο οποίος λίγο πολύ παρομοίασε τους ομοφυλοφίλους με παιδεραστές και κτηνοβάτες. 

Στο ίδιο καζάνι βέβαια μπήκε και ο Εκκλησιαστικός Άρχων της Κύπρου, μετά την προτροπή του το 2004 στο Συμβούλιο των Αρχηγών της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη το 2014, για καταδίκη της ομοφυλοφιλίας, από όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες, ενώ κατηγόρησε όσες κυβερνήσεις επιθυμούσαν ή ενέκριναν το σύμφωνο συμβίωσης πώς καταλύουν την ηθική ακεραιότητα. 


Στην έκθεση συμπεριλήφθηκε και η πρόσφατη δημόσια παραδοχή του Αρχιεπισκόπου, ότι στηρίζει το ακροδεξιό νεοναζιστικό κόμμα ΕΛΑΜ, (χαρακτηρισμός προερχόμενος από το κείμενο της έκθεσης). 


Σχετικά με το ΕΛΑΜ, η έκθεση το κατατάσσει στις εξτρεμιστικές ομάδες της Ευρώπης, οι οποίες προωθούν ανοιχτά ένα αντισημιτικό, αντι-τουρκοκυπριακό, ρατσιστικό και ξενοφοβικό πρόγραμμα, ενώ θεωρείται υπεύθυνο για επιθέσεις σε Τουρκοκυπρίους και μετανάστες και εκφράζει φόβο για την ύπαρξη του. 

Αρνητικά σχόλια γίνονται και για τα κυπριακά ΜΜΕ,  τα οποία παρουσιάζονται επίσης ως φοβικά και μισαλλόδοξα, κυρίως όταν αφορά άλλες μεγάλες θρησκευτικές ομάδες πέραν του χριστιανισμού. 

Παράλληλα η έκθεση αναφέρει πώς τα τοπικά ΜΜΕ έχουν μια τάση να παρουσιάζουν τους μετανάστες ή αιτούντες άσυλο ως εγκληματίες ή ως υπαίτιους για την καταστροφή του τόπου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ